CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Per la prohibició de les pistoles elèctriques “Taser”

Dissabte, 7 febrer, 2015

PER LA PROHIBICIÓ DE LES PISTOLES ELÈCTRIQUES “TASER”

Les organitzacions signants mostrem la nostra preocupació davant les informacions aparegudes als mitjans de comunicació sobre la possibilitat d’incorporar l’ús de les pistoles elèctriques “Taser” per part d’algunes unitats de Mossos d’Esquadra. També és conegut que diverses policies locals d’arreu de l’Estat Espanyol compten amb aquest tipus d’armes. En concret, a Catalunya entre 30 i 50 cossos de policia local en disposen.

Les pistoles Taser són armes paralitzants que descarreguen electricitat sobre la persona per a immobilitzar-la momentàniament. Des de l’any 2000 s’està generalitzant el seu ús als cossos policials de molts països, tant de la policia d’ordre públic com dels funcionaris encarregats de la custòdia de persones privades de llibertat així com per efectius militars. Malgrat que se les cataloga com a armes no letals, Amnistia Internacional recull en el seu informe de l’any 2007 la mort de 269 persones als Estats Units, de juny del 2001 a juny del 2007, i de 15 persones al Canadà, entre mitjans del 2003 i juny del 2007, després d’haver rebut descàrregues d’aquestes armes.

A més dels possibles efectes letals, també s’ha detectat que la gran facilitat en el maneig de l’arma i la manca de rastres corporals després del seu ús, la converteixen en una eina susceptible de ser usada per a cometre maltractaments. És per això que el Comitè Contra la Tortura de Nacions Unides (CAT) s’ha pronunciat en diverses ocasions en contra de les l’ús d’aquestes armes. En referència a l’Estat Espanyol, en el seu informe de novembre de 2009, després de constatar l’ús d’armes elèctriques “Taser” per part de les policies locals, recomanava a l’Estat l’abandó de la seva utilització atès que els seus efectes en l’estat físic i mental de les persones contra les que es farien servir podrien conculcar els articles 2 i 16 de la Convenció Contra la Tortura i Altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants.

És per tot això que exigim a les autoritats competents:

- la prohibició d’incorporar i utilitzar pistoles elèctriques “Taser” per part de tots els cossos policials, així com altres funcionaris encarregats de la custòdia de persones privades de llibertat

- la retirada immediata d’aquestes armes per part d’aquells cossos policials que en l’actualitat les tinguin incorporades en les seves dotacions armamentístiques.

Barcelona, gener de 2015

COL·LECTIUS ADHERITS

Coordinadora per a la Prevenció i Denúncia de la Tortura
Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona
Stop Bales de Goma
Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la U.B
Justícia i Pau
Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Social de la UB [GRECS]
Grup Antígona, drets i societat amb perspectiva de gènere
Col·lectius Assemblearis d’Universitats [CAU-IAC]
ACAT [Acció dels Cristians per l´Abolició de la Tortura]
Xarxa Anti Repressió de Familiars de Detingudes
Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans
Tanquem els Cies
Confederació General del Treball [CGT] de Catalunya
Casals de Joves de Catalunya
Rereguarda en Moviment

Més informació:

- STOP TASER

- Juristes i entitats socials inicien una campanya per la prohibició de les pistoles elèctriques

- 875 morts als Estats Units i el Canadà
L'Institut Nacional de Justícia nord-americà alerta de la "síndrome del policia mandrós", que fa que es dispari amb Taser de manera sistemàtica i abusiva

- La llei permet que els ajuntaments comprin i utilitzin armes elèctriques

- Pistoles Taser: polèmica sobre la nova arma policial