CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Per la reconstrucció del forn i la continuïtat de l’ocupació al Baix Penedès

Dimarts, 8 setembre, 2020

20200905_100611.jpg

Saint-Gobain Cristalería S.L. ha iniciat procediment per a tancar la divisió de Glass a la factoria de l'Arboç. El tancament ha estat posat en coneixement de la representació dels treballadors el matí del dia 25 d'agost, mitjançant una reunió convocada amb el pretext de tractar l'absentisme i que va resultar ser la pena de mort per al centre de treball. Aquesta ha estat una estrategema i un engany més dels que ens té acostumats aquesta Direcció. No només això, l'empresa dificulta la realització de reunions, limitant el nombre de reunions i volent reunir-se a més de 50km del centre de treball. És tant el seu afany de dificultar les negociacions que no aporta cap informació a la Representació dels Treballadors, només un titular. Desconeixem els motius i les dades necessàries per a entendre perquè una fàbrica rendible i puntera ha de tancar. És aquest el tracte TOP-EMPLOYER del qual presumeixen tant?

L'empresa ha comunicat les seves intencions als mitjans de comunicació, amb l'únic objectiu de crear un escut per a rentar la seva imatge davant del tancament d'una part del centre de treball que afectarà 122 famílies de treballadors directes, sense tenir en compte els indirectes, que afectarien a moltes més famílies. I tot plegat en un centre de treball en el qual els resultats d'explotació són positiu. Amb una plantilla professionalitzada, a la qual sempre s'ha recorregut per a salvaguardar els problemes en altres float de la companyia.

L'única informació que s'ha proporcionar fins el moment és un informe totalment esbiaxat, en el qual s'aprecia que l'únic objectiu d'aquest pressumpte tancament és guanyar més i més a costa de deslocalitzar. En aquest informe queda palès que les vendes d'automòbil tenen una lleugera tendència a l'alça i l'únic problema que hi ha és la saturació del mercat provocat per la pròpia companyia.

L'única estratègia que veiem és la d'iniciar un procés de deslocalització del negoci que té Saint-Gobain Cristalería S.L. al ram de l'automoció: Producció de vidre pla per a l'automòbil (Divivisió Glass) i el manufacturat de vidre per a l'automoció (Divisió Sekurit). En el passat hem assistit a una estratègia de saturar el mercat europeu amb vidre procedent d'Egipte i de Polònia, països amb unes condicions de treball precàries. No permetrem que una empresa que ha declarat uns beneficis de més de 10 Milions d'Euros durant el 2019 mercadegi amb les nostres vides per a aconseguir encara més guanys a costa de produir en països en els quals la mà d'obra treballa en unes condicions que tots coneixem.

Saint-Gobain és una empresa que presumeix de sostenibilitat màxima i respecte al medi ambient, però alhora fomenta el tancament del centre de l'Arboç amb una Energia elèctrica 100% renovable i un filtre de fums que redueix les emissions contaminants a la mínima expressió, i obre factories amb uns valors límit d'emissió de contaminants molt per sobre de la legislació europea i fins i tot sense cap filtre de fums. No només això, les més de 40.000 tones que consumeix la factoria de Sekurit, que són transportades amb una carretilla elèctrica pel magatzem, passaran a transportar-se mitjançant tràfic rodat i en vaixells mercants, tot produiïnt una emprempta de carboni en el seu producte terrible. DIGUE'M DE QUÈ PRESSUMEIXES I ET DIRÉ QUÈ ÉS ALLÒ QUE ET MANCA, SAINT-GOBAIN.

Si bé en un principi el cessament de l'activitat comunicada només afecta a la Divisió de glass, a ningú no se li escapa que el tancament d'aquesta divisió afectarà a la Divisió de Sekurit, ja que la seva matèria primera (vidre pla), que abans es produïa en el mateix centre de treball, ara haurà de ser importada, i això suposarà un increment econòmic en el seu cost i posteriorment significarà el tancament de la Divisió germana Sekurit, Saint-Gobain Devisa del Vendrell, i el magatzem logístic de Bellvei, amb una afectació aproximada de més de 1.000 treballadors.

El tancament d'aquestes factories provocaria un impacte a la comarca d'uns 4 tancaments de Nissan si féssim la comparació amb l'àrea metropolitana de Barcelona, a la comarca amb més atur de Catalunya significaria que un 1,5% de la població activa del Baix Penedès es quedaria sense feina, tot un drama social en una Comarca ja prou castigada per la pobresa i la precarietat.

El que sí que ens queda clar és que aquesta fàbrica és i ha estat rendible, és per això que la prducció ha de continuar. Des de la CGT sabem que l'únic camí és la lluita i prendre'm totes les mesures al nostre abast per a forçar Saint-Gobain a aturar aquest atropellament i RECONSTRUIR un forn que continuaria donant feina a la Comarca del Baix Penedès durant 20 anys més.

Salut
Comunicat de la Secció Sindical de CGT a Saint-Gobain Cristalería de l'Arboç

20200905_100611.jpg

20200906_175427.jpg