CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Per un sistema públic de pensions: Manifest des de col·lectius de Gràcia

Dissabte, 7 gener, 2017

El Moviment Popular de Gràcia, l’Assemblea de Pensionistes de Gràcia, La Precària i l’Assemblea de Dones Feministes de Gràcia hem publicat el següent manifest en defensa d’un sistema públic de pensions. Aturem la despossessió, exigim pensions públiques!

PER UN SISTEMA PÚBLIC DE PENSIONS

Les pensions són un dret laboral fonamental i per tant, per justícia social, cal un sistema públic de pensions que en garanteixi la universalitat i cal també acabar amb els plans de pensions privats que posen el lucre de la banca per davant de l’accés a aquest dret. Cal revertir les polítiques econòmiques neoliberals de l’estat espanyol i la Unió Europea que sistemàticament prioritzen els interessos dels inversors capitalistes en detriment dels nostres drets i les nostres vides. A més, les pensions no escapen a la discriminació patriarcal: el 2013 la pensió contributiva mitjana de les dones era de 697€ mentre que la dels homes era de 1254€. Són doncs imprescindibles polítiques feministes encaminades a eliminar aquesta desigualtat flagrant per raó de gènere.

El sistema públic de pensions té dèficit perquè ha disminuït el nombre de cotitzants per la incapacitat de l’estat espanyol de crear llocs de feina i reduir un atur estructural elevadíssim (~20%), encara més entre el jovent (>40%), i també perquè amb condicions laborals cada cop més precàries, i en concret amb salaris cada cop més baixos, el valor de les cotitzacions és cada cop menor. Per si fos poc, l’estat ha estat comprant deute privat d’entitats financeres amb el fons públic de pensions per injectar-los capital. En última instància i seguint la doctrina neoliberal, amb el desmantellament del sistema públic de pensions, l’estat afavoreix les entitats financeres privades i els seus plans de pensions. Per si encara no n’hi hagués prou, l’estat aprofita l’actual situació, que ha contribuït a crear, per justificar unes suposades mesures de recuperació que en realitat aprofundeixen en la retallada directa o indirecta del sistema públic de pensions:

1. Retallar el valor de les pensions: amb l’actual revalorització anual del 0,25%, l’any 2050 haurà reduït el valor de les pensions en un 30%.

2. Endarrerir encara més l’edat de jubilació: treballar més anys per la mateixa pensió o prejubilar-se per una de pitjor.

3. Permetre continuar treballant després de la jubilació: com en l’anterior, treballar més anys per la mateixa pensió o pitjor. A dia d’avui només unes 10.000 persones s’han acollit a aquesta opció.

Queda clar que el desmantellament del sistema públic de pensions deteriora les condicions de vida del conjunt classe treballadora, és a dir, de l’enorme majoria de la població. La lluita col·lectiva de les classes populars, estudiants, treballadores i jubilades, és l’únic camí per a aconseguir un sistema públic de pensions universal i de qualitat. Així doncs, exigim:

1. Pensions públiques i dignes per a tothom.

2. Reversió immediata de l'espoli de les pensions públiques per al rescat del sistema bancari capitalista.

3. Mesures econòmiques feministes que erradiquin la bretxa en l’import de la pensió que pateixen les dones. Per exemple, el reconeixement laboral dels treballs reproductius i de cures a les llars.

4. Creació d'un sistema de pensions propi i exclusivament públic a Catalunya i al conjunt dels Països Catalans.

5. Millora de les condicions laborals: increments salarials, cotització de totes les hores treballades i reducció de la jornada laboral.

6. Augment de l’oferta pública de llocs de feina per reduir l’atur.

ATUREM LA DESPOSSESSIÓ!

https://mpggracia.wordpress.com/2016/12/17/per-un-sistema-public-de-pensions/

cartell_caganer_amb_logos.jpg