CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Perill: militants antisistema en els nostres carrers

Diumenge, 28 desembre, 2008

Segons quin periòdic llegeixi, poden ser disbauxats “sense res a fer” o part d'una sinistra “multinacional del terror”. Però hi ha una cosa encara més sinistre: a més de sembrar la destrucció, els manifestants “utilitzen internet”. Quina classe de criatura sorgida dels abismes es troba sota la caputxa?


Després de l'esclat social produit a Grècia, i com si es tractés d'una pel·lícula de Spiderman, la premsa de masses ha engegat la seva maquinària deductiva per a esbrinar la veritable identitat dels “antisistema”, una paraula que convé pronunciar amb un efecte de trons i llampecs.

Els resultats encara no són concloents, però de moment el palmell se l'enduu ABC. En una galeria d'imatges que podria titular-se "canviï's de vorera si veu a aquesta gent", el diari delecta al lector amb un retrat robot de ñetas, latin kings, grafiteros i neonazis, on també es descriu el kit del perfecte antisistema (imprescindibles el folro polar amb caputxa i mocador palestí).

A El Economista tenen clar el perfil social: “Jove, amb estudis, mileurista... així és l'antisistema espanyol”. No obstant això, després d'aquest titular tipus JASP (jove encara que sobradament preparat), el diari econòmic apunta un rerefons esgarrifós. Segons una font objectiva (un polític del PP) les protestes al carrer formen part d'una Internacional del mal: “Gustavo de Arístegui els coneix. Duu entorn de dos anys investigant el que ell denomina la multinacional del terror (...). Lluny de ser una cosa improvisada que parteix de la ment de quatre disbauxats, està perfectament estructurat i compta amb liders amb bon nivell educatiu que en alguns casos fan classe en universitats com la de Columbia”.

Telemadrid, en canvi, considera que el pla està menys elaborat. En el programa "7 días", el presentador José Antonio Ovies, troba un ADN diferent darrere de les protestes: “Aquests joves que viuen sense fer res, nascuts a l'empara del benestar social i que, perquè si, decideixen que han d'assaltar els comerços, els bancs, robar tot el que trobin al seu pas i recordar-nos que són capaços de provocar un gran embolic”.

No és l'única contradicció. Si diversos mitjans destaquen el perfil universitari, Telemadrid assenyala el seu “nivell d'estudis baix”. En les tertúlies, és possible escoltar a documentats todólegs parlar de “famílies desestructurades” on s'origina la violència, però també, sense canviar de cadena, de joves “que ho tenen tot”. Ovies, a més, sembla tenir-hi una cosa personal. “Tornem als ultraesquerrans i antisistema, aquests que han nascut en un Estat democràtic, però que, pel que sembla, prefereixen viure en un on es trobin millor, com en l'Alemanya dels anys ‘30”. Aquesta frase, al costat d'altres set minuts de bilis es pot trobar a Kaos en la red

Una altra dada que mai falta. Malgrat de ser descrits com fanàtics amb “la violència com únic objectiu” o “encefalogrames plans” (Telemadrid), els mitjans consideren que el seu ús de les noves tecnologies frega els superpoders. “Crida l'atenció el seu poder de convocatòria instantani”, afirma El Economista. Telemadrid va més enllà: “S'organitzen a través d'internet (...); utilitzen també xarxes com Facebook, i per descomptat, els telèfons mòbils”.

Però a l'estereotip grotesc no li falta lògica. Ho explica, a la seva manera, l'editorial de La Razón: “Buscar en l'augment de l'atur entre els joves europeus o en la incomprensió de la classe política cap a aquests sectors juvenils l'arrel d'un vandalisme inacceptable només ajuda a legitimar la violència”.

Dit d'una altra manera: trobar causes coherents per al que succeïx és perillós. La imatge de l'antisistema assedegat de sang, sorgit de no se sap on, pot ser terrorífica, però en el fons és més tranquilitzadora. Evita, després de tot, que els prosistema es preguntin si alguna cosa pot estar fallant.

Miguel Ángel de Lucas al Diagonal núm. 92

www.diagonalperiodico.net/spip.php?article7031


Sobre aquest tema és interessant llegir diversos articles com:

"Mentiras y medios: Interviú criminaliza directamente a kaosenlared por informar sobre Grecia"

www.kaosenlared.net/noticia/mentiras-medios-interviu-criminaliza-directamente-kaosenlared-informar

"Los apoyos españoles de la rebelión griega", article publicat a Interviu

www.rojoynegro.info/2004/spip.php?article25145

"Alarma social: ¿Cómo se crea? Periodistas de Telecinco pillados por sorpresa con cámara oculta.
Preparaban un reportaje para criminalizar a los movimientos sociales"

www.kaosenlared.net/noticia/alarma-social-como-crea-periodistas-telecinco-pillados-sorpresa-camara