CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Perilla l’Hospital de Martorell?

Dijous, 27 febrer, 2014

Des de la Secció sindical de CGT de l'Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell ens fan arribar un escrit fet per un treballador del centre que vol preservar el seu anonimat. Es tracta d'un escrit del qual han comprovat i revisat les dades i contingut, que és útil per a explicar la situació econòmica d'aquest hospital.

L’HOSPITAL DE MARTORELL PERILLA?

Aquests dies els treballadors de l’hospital estem veient com al municipi de Martorell s’estan exposant i iniciant projectes per a la ciutadania sense tenir en compte uns dels pilars fonamentals per a la societat: La Sanitat i l’Educació. Les prioritats polítiques haurien de garantir un estat de benestar de qualitat per la prosperitat d’un país, i això s’aconsegueix invertint i no retallant en aquests àmbits. Hi ha diferents centres escolars i sanitaris que s’han vist , es veuen o es veuran amenaçats amb les polítiques i ideologies que posen en pràctica alguns grups. Aquí descriurem la situació econòmica de l’hospital Sant Joan de Déu de Martorell que repercuteix a la ciutadania, les rebaixes econòmiques que s’apliquen als professionals d’aquest centre i la seva situació de precarietat laboral.

A l’inici de l’any 2007 hi havia divisió a la junta de patrons perquè uns exigien l’ampliació del centre, ja que la Generalitat de Catalunya no tirava endavant el projecte per construir un hospital nou. Per llavors, s’apropaven les eleccions municipals i alguns ja somiaven amb la derrota de l’oposició al davant del govern municipal i van començar a utilitzar el lema: “SALVEM L’HOSPITAL”, perquè no estaven a favor del projecte del nou hospital, ja que això provocaria el tancament de l’actual hospital. Aquest lema sembla que va contribuir per guanyar les eleccions, ara bé, amb el temps s’ha vist que de salvadors tenen poc.

L’hospital de Martorell està endeutat des de fa molts anys. A principis del 2008 amb l’entrada de la Mútua de Terrassa ens vam assabentar que l’anterior gestió va deixar un deute d’uns 18 Milions €. Nosaltres ens preguntàvem: “cóm pot ser?, Qui són els responsables? Pot ser que hagin sigut els antics gestors junt amb la patronal?”. Les respostes no han arribat mai perquè ningú ho ha preguntat i el vaixell va continuar navegant sota el comandament dels nous gestors i de la junta de patrons de la Fundació Benèfico-Privada Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, aquesta junta es va crear molt abans de la transició democràtica. La junta es compon per dues parts: Una part són membres vitalicis, i l’altra part, alguns membres del govern municipal de Martorell mentre duri la legislatura corresponent, un d’aquests membres és l’alcalde electe.

Els gestors van començar a fer canvis per garantir la viabilitat del centre. Les mesures van afectar als professionals que fan un excel·lent servei assistencial disponible per a 150.000 ciutadans de diferents municipis.

Les mesures que s’han aplicant fins ara als treballadors/es són:
- Reducció del plus festiu.(2008)
- Dos dies menys de excedent d’horari.(2008)
- Acomiadaments.(2011)
- Augment de les càrregues laborals.(2011)
- Retallada en el cobrament de les guàrdies als facultatius.
- Contrates precaris (sempre)
- Retallada del 5% en tots els conceptes. (2010)
- No pujada del IPC anual des del 2008.

També s’han externalitzat serveis:
- Bugaderia
- Neteja. (ANS)
- Laboratori. (CATLAB)
- Material i Arxius (AXIOMA)

(CATLAB, AXIOMA i ANS participen al grup de Mútua de Terrassa)

S’ha de dir que, aquestes externalitzacions ha afectat molt als treballadors cedits d’aquests serveis veient com s’abaratia la mà d’obra i s’augmentava la càrrega de treball. I com a conseqüència d’aquesta explotació laboral, alguns contractes temporals van finalitzar i altres es van indemnitzar.

Les retallades també han afectat als pacients:
- Reduccions de les activitats en diferents àrees (tancament de plantes d’hospitalització i quiròfans en èpoques estacionaries)
- Augment de les llistes d’espera
- Empitjorament de l’atenció al pacient per l’augment de càrrega de treball.

Aquestes retallades als pacients pot ser una estratègia perquè tinguin que recorre a l’assistència privada?.

El 7 de juliol de 2013 ens vam quedar sense conveni col·lectiu (XHUP) gràcies a la reforma laboral del febrer del 2012 que va aplicar PP amb el suport del CiU. A partir d’aquell dia cada centre hauria de pactar les condicions laborals i les empreses podien aplicar unilateralment les mesures necessàries per garantir l’estabilitat pressupostària. Avui dia, diuen alguns polítics que les reformes que s’han aplicat han sigut dures però ha beneficiat al país. També s’hauria d’incloure al discurs que ha augmentat les desigualtats socials com a conseqüència de les reformes i les retallades.

A l’octubre vam rebre la noticia de que el nostre hospital ha rebut per cinquena vegada el premi TOP 20 per ser un hospital que té una bona gestió i una bona qualitat assistencial. Això si, l’empresa, IASIST, que atorga aquests premis no deixa accedir a les dades empresarials dels hospitals que han estat avaluats.

L’inici de les negociacions van començar a finals de novembre del 2013 i quinze dies després el comitè informa sobre el posicionament dels gestors i de la junta de patrons. Aquest primer contacte va crear conflicte entre empresa i treballadors/es, fets que van provocar que les reunions s’aplassecin fins mitjans de gener del 2014.

El 23 de gener el comitè va informar que s’hauria de fer unes votacions per escollir dues opcions. També es va comunicar que el sector dels sociosanitaris van guanyar el judici per recuperar el 5% que els van retallar a l’any 2010, com a nosaltres, això volia dir que podrien recuperar aquest 5% i que cobrarien el 5% amb caràcter retroactiu. Aquesta noticia va ser esperançadora perquè això ens donava molts números per obtenir una futura sentència favorable.

L’empresa, aprofitant les negociacions i davant l’amenaça de que potser ens han de retornar el 5%, al·lega que l’hospital està en perill perquè continua havent molt deute i que necessita 5 milions €. Ens van recomanar renunciar a la sentència judicial, i a més a més, ens deien de retallar-nos més el sou per cobrir aquestes necessitats.

L’opció A (no pactar) era l’actuació unilateral de l’empresa que aplicaria l’article 41 de la reforma laboral del 2012 amb una retallada de 12 % més continuar descompta-nos el 5%, encara que guanyem la sentència, total una retallada del 17%. Això si, l’empresa hauria de indemnitzar-nos retornant el 5% amb caràcter retroactiu (3,5 milions d’euros). I l’opció B (pactar) era per poder negociar un conveni propi, renunciar a la futura sentència i ens retallarien un altre 5%. Després d’informar-nos sobre les opcions el comitè ens va donar 24 hores de reflexionar. Les votacions va donar llum verda per les negociacions, i per tant es va perdre el dret a lluitar judicialment o com calgui.

Durant les negociacions ens assabentem que han començat les obres per fer un nou aparcament per a l’hospital. I sorgeixen noves preguntes: Té un pressupost de 5,4 mil €? Aquests diners no podrien anar destinats a altres necessitats? D’on venen els diners? Serà l’aparcament de pagament? Finalitzarà d’aquí a 1 any? Aquest projecte s’està fent perquè venen eleccions municipals?

I el projecte de l’ampliació de l’hospital té un pressupost de 15 milions €? Quan ha costat la primera fase? La segona fase quan començaran? Per què hi havien diners per l’ampliació, i alguns mesos no sabíem si la nòmina es cobraria?

Per altre banda, a la mateixa avinguda de l’hospital volen executat unes obres per construir una nova biblioteca i unes places d’aparcament. Aquest projecte té un pressupost de 4,6 milions d’euros i està finançat per la Diputació de Barcelona. No entenem que està passant!!!

Per acabar, ens preguntem encara més coses:

Com la fundació és privada sense ànim de lucre que té un concert amb CATSALUT, és a dir, que per una banda, realitza activitats als pacients que estan assegurats pel CATSALUT, i per l’altre, també realitza assistències privades. Quants diners té de beneficis de les assistències privades? La fundació rep donacions? Si han rebut donacions, quin és el patrimoni actual de la fundació? Els membres de la fundació cobren alguna retribució per ser patrons? Quina quantitat? La junta de patrons s’encarrega de la nova residència Sant Joan de Déu de Martorell ? És veritat que la residència ha estat finançat amb diners públics amb un cost de 8,5 milions d’euros, tot i que els preus per rebre els serveis d’assistència a la gent gran no està a l’alçada de totes les butxaques, és a dir, que no és pública?

Per què l’alcalde de Martorell, Salvador Esteve, que compagina les tasques amb la presidència de la Diputació de Barcelona, i és membre de la junta de la patrons a l’hospital de Martorell, i per tant, coneix el deute de l’hospital, no intenta primer solucionar els problemes econòmics d’aquest centre ? Per què a permès les externalitzacions que ara pertany al grup dels nous assessors de l’hospital? Creiem que si ha pogut sol-licitar finançament per construir una nova biblioteca i aparcaments també podria aconseguir que l’hospital deixi d’estar amb perill, i per tant, els treballadors obtenir unes òptimes condicions laborals. Per últim, Sr. Il·lustre Salvador Esteve, per què no salva l’hospital Sant Joan de Déu de Martorell? Si no creu que està en perill, per què ens retallen? Per quan les properes?

Esperem que les respostes a les preguntes d’aquest text siguin creïbles i transparents, si fos el cas que algú del govern municipal donés la cara.

Salut