CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Perquè Som Lo Que Sembrem, volem una Catalunya lliure de transgènics!

Divendres, 11 gener, 2008

Els transgènics (OGM) han estat l'any 2007 novament protagonistes, a partir de tres notícies diferents. En primer lloc, s’ha constatat la desaparició dels nostres camps del panís del queixal, varietat autòctona de les nostres terres. La desaparició ha estat provocada per la contaminació amb varietats de transgènic. En segon lloc, s’ha detectat contaminació transgènica en farines de consum animal. La passada primavera, diversos pagesos dels Pirineus han vist com les farines amb què havien d’alimentar les seues vedelles ecològiques estaven contaminades per transgènics. I en tercer lloc, el pagès i activista Josep Pàmies ha estat jutjat i condemnat per una protesta en què es denunciava la proliferació de camps d’experimentació transgènica a les Terres de Ponent.


Aquests tres arguments han fet replantejar la lluita que fins ara havia dut a terme l’Assemblea Pagesa contra els transgènics, calia fer un salt quantitatiu i qualitatiu. Es planteja dur a terme una campanya que afecti a la totalitat de la ciutadania del Principat. L’objectiu d’aquesta campanya és doble: difondre i declarar Catalunya lliure de transgènics. L’eina escollida és la Plataforma Som Lo Que Sembrem que aglutina individus i entitats de tot tipus (sindicats, associacions, cooperatives, casals, ecologistes, etc.). La fórmula per aconseguir-ho, una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) que haurà de recollir més de 50.000 signatures per portar al Parlament del Principat una proposta de llei que prohibeixi el cultiu de transgènics dins la comunitat autònoma. La recollida de signatures s’iniciarà a principis de març i té un termini establert de 120 dies, aproximadament uns quatre mesos. Actualment, s’està treballant per organitzar la plataforma, que està tenint molt bona acollida arreu del Principat, s’han creat vuit territorials a partir de les quals s’organitzarà per treballar localment (organització d’actes de difusió i recollida de signatures quan sigui el moment).

D’altra banda, la campanya també s’ha marcat com a objectiu recollir fons per poder pagar la quantitat a què va ser condemnat Josep Pàmies. Per això es demanarà suport econòmic als signants.

La campanya tindrà tres enfocaments diferents: la pagesia, per la impossibilitat d’un model agrari alternatiu i per la dependència que creen els transgènics de les grans agroindústries. Medi ambient, per la pèrdua de biodiversitat que suposa el cultiu de transgènic a causa de la contaminació genètica. I consumidors, per la possible afectació a la salut del consum de transgènic, de moment s’han prohibit algunes varietats, com el panís Bt176 per la seua toxicitat.

Amb tot això només ens queda demanar el vostre suport a la campanya, assistint a les reunions de les diferents territorials, ajudant-nos a recollir signatures i organitzant actes de difusió als vostres barris i pobles. Junts podem aconseguir una altre model agrari, una alimentació sana i de qualitat, i el respecte per la biodiversitat heretada de generacions passades.

Jordi Soldevila i Roig

Assemblea Pagesa de Catalunya

www.somloquesembrem.org