CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Pirelli confirma que tancarà la seva planta de pneumàtics de Manresa durant l’any 2009

Dijous, 26 febrer, 2009

CARLES BLAYA / MANRESA. Regió 7

L’amenaça que pesava damunt de Pirelli des que el passat mes de juliol l’empresa va anunciar que no hi hauria fàbrica nova a Manresa es va confirmar ahir quan la multinacional va anunciar oficialment que «abans d’acabar l’any» deixarà de produir pneumàtics a la capital del Bages. Conseqüentment, la multinacional feia l’anunci implícit de l’acomiadament dels aproximadament 580 treballadors que queden avui a la planta. Que Pirelli estava sentenciada era un fet des que la mateixa empresa va assegurar que l’acomiadament de 257 treballadors, fet efectiu (amb males maneres) el passat mes de gener, mitjançant un expedient de regulació d’ocupació, era una mesura «necessària però insuficient». Però ningú no esperava que l’anunci fos tan imminent.


«La situació fortament negativa del sector de l’automoció, amb l’inevitable deteriorament del negoci i la conseqüent sobrecapacitat productiva generada, ha forçat Pirelli a definir un pla de reestructuració per salvaguardar la seva competitivat per fer front a la crisi internacional, que ha fet necessària la finalització de la producció de pneumàtics a Manresa». Amb aquestes paraules, extretes del comunicat oficial que va fer públic ahir l’empresa, s’escrivia la necrològica de la històrica planta manresana de la multinacional italiana, que va entrar en funcionament el 1924. El proper 31 de desembre, en el millor dels casos, el tancament ja serà un fet. Això sí, es treballadors sortiran de Pirelli amb les mateixes condicions pactades per a l’anterior expedient de regulació d’ocupació: 55 dies per anys treballat i prejubilacions a partir dels 57 anys, entre d’altres.

I el futur de la planta? Ple d’uns interrogants que ahir la mateixa multinacional va intentar aclarir completant les seves comunicacions públiques sobre el tancament amb el propòsit de «desenvolupar projectes alternatius» de negoci que haurien de garantir la presència de la marca al territori, tal com el president de la multinacional, Marco Tronchetti, es va comprometre a fer amb el president de la Generalitat, José Montilla, el mes de juliol passat. Un centre logístic per a la distribució de pneumàtics per al conjunt de la península i el desenvolupament d’una patent propietat de la companyia sobre energia fotovoltaica serien les activitats més madures per poder compensar la marxa de l’activitat del sector del pneumàtic. Però, tot i que des del departament d’Innovació es confima que fa temps que s’està treballant amb la companyia en la implantació d’aquestes noves àrees de treball, no hi ha massa actors de la història que les tingui totes que això acabi essent així. Hi ha hagut massa incompliments per part de la companyia en els seus compromisos sobre el futur de Pirelli com perquè la confiança sigui ara cega. A més, les noves activitats proposades per la multinacional no garantirien més d’un centenar de llocs de treball, segons confirmava ahir l’empresa.

Amb tot, el missatge institucional, tants dels ajuntaments de Manresa i Sant Joan, com de les conselleries d’Innovació i Treball i també del mateix entorn del president de la Generalitat, era ahir, com van explicar a aquest diari, que de la notícia se n’ha d’extreure el positiu: que la multinacional sembla disposada a continuar al territori amb el hub logístic i la divisió de plaques fotovoltaiques, però també amb una planta de reciclatge de pneumàtics i una de fabricació de filtres antipartícules. «En aquests moments, s’estan estudiant quatre opcions. Ens agradaria que els projectes ja estiguessin més desenvolupats, però esperem que a finals d’any les decisions estratègiques ja estiguin preses i s’hi estigui començant a treballar», afirmaven ahir fonts de Presidència, que es mostraven confiades que, al final, «els llocs de treball que se salvin siguin més dels que s’estan anunciant avui [per ahir]».

La consellera de Treball, Mar Serna, es mostrava esperançada que «els nous productes garanteixin part de l’ocupació» que es perdrà, mentre el conseller manresà d’Innovació, Universitats i Empresa, Josep Huguet, que insistia que la notícia «no és gens positiva», assegurava «conservar el punt d’innocència» que es compliran els compromisos adquirits. El mateix Huguet, però, posava un matís a la seva declaració, que palesava cert malestar en el Govern per l’actuació de Pirelli. Huguet es mostrava «sorprès» per la precipitació en l’anunci de l’empresa i assegurava que aquest «no era l’escenari de què vam parlar a Milà amb Marco Tronchetti». D’aquella reunió entre Montilla i Tronchetti, la delegació catalana (en què figurava Huguet) tornava a casa amb el convenciment que «no es faria cap altre moviment laboral fins que no hi hagués una novetat» quant a les noves línies d’activitat de la companyia a Manresa. «Han apurat molt el calendari, perquè les activitats alternatives estan només embastades», afegia Huguet.

El pla de la Generalitat era accelerar la implantació de noves línies de treball i alhora ralentitzar els moviments d’ocupació. Però res no ha estat com el que es preveia, ja que el cessament de la fabricació de pneumàtics s’esperava que seria en un termini de dos o tres anys. Tant administracions com treballadors contemplaven aquesta hipòtesi, que ahir es va desmuntar completament. El fet que l’evolució de la crisi estigui deixant avui obsolets els plans de producció elaborats a finals de l’any passat, com recordaven ahir fonts de Presidència, és l’únic argument que podria explicar, segons totes les versions, la precipitació de Pirelli.

Als alcaldes de Manresa i Sant Joan (molt implicat en el projecte frustrat de nova planta), l’anunci va deixar-los «glaçats», com reconeixia Ezequiel Martínez, l’alcalde santjoanenc. Amb tot, miraven de pair la notícia girant la truita, insistint en el fet que si Pirelli compleix amb desenvolupar noves líneis de treball, «l’empresa haurà complert el que havia dit: que no marxaria de Manresa­». Martínez insistia: «Pirelli no deixa l’activitat a la comarca. Les noves línies proposades poden créixer en el futur en funció del mercat». L’alcalde de Sant Joan reconeixia que entre els treballadors «pot generar-se animadversió envers Pirelli, però avui [per ahir] s’obre una nova etapa, en què han de garantir el treball, malgrat que el futur és incert».

Efectivament, entre la plantilla no hi havia ahir tants matisos a l’hora de valorar l’anunci. Sergio Salgado, president del comitè: «tot això que ens venen ara és fum. El que és segur és que els 600 llocs de treball es perdran».Santi Vidal, delegat de CCOO, assegurava que Pirelli «no té futur» a Manresa, i es referia a unes declaracions de la consellera Mar Serna a aquest diari, en què assegurava que si Pirelli continua avui oberta «és gràcies a les gestions del president Montilla»: «600 treballadors sense feina. Això és el que agraïm a Montilla. Qui es penja les medalles que assumeixi també les responsabilitats», deia Vidal. Per a Emilio Ureña, d’UGT, l’anunci «ha estat una sorpresa. Però el que no volem a partir d’ara és que l’administració posi facilitats econòmiques a Pirelli perquè després s’ho acabin emportant tot». Joan Oller, d’USOC, se sentia «estafat i enganyat».

Noticia publicada a Regió 7


A continuació, enllaços a altres notícies sobre el tema publicades a diferents mitjans informatius:

Diari AVUI:

Pirelli acomiadarà fins a 460 empleats i busca alternatives per no haver de tancar la planta

LA MALLA

Pirelli deixarà de fabricar pneumàtics a Manresa.

3CAT24

Pirelli deixarà de fabricar pneumàtics a la planta de Manresa.

EUROPA PRESS

Els treballadors de Pirelli aturen l'activitat.

EL PERIÓDICO

Pirelli acomiadarà 450 treballadors i transformarà la planta de Manresa.