CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Pirelli planteja recol·locar treballadors de Manresa en empreses foranes del grup

Dissabte, 18 octubre, 2008

La multinacional va presentar ahir 16 d'octubre a Treball l'expedient de regulació d'ocupació, en què aporta els seus arguments per justificar la reducció de plantilla. L'ERO s'acompanya d'un pla social en què es proposa que els afectats puguin ser recol·locats en altres empreses del grup. Pirelli no té cap altra planta a la península.


CARLES BLAYA / REGIÓ 7. MANRESA. Divendres 17 d'octubre de 2008

L'expedient de regulació d'ocupació (ERO) de Pirelli ja és al departament de Treball. En aquest document, l'empresa justifica econòmicament la decisió de reduir en un terç la plantilla de la fàbrica de Manresa, uns arguments ja presentats al comitè d'empresa i que aquest considera insuficients per proposar una retallada de 280 llocs de treball. Caldrà, doncs, negociar, i dilluns hi ha convocada la primera reunió entre les dues parts dins el que s'anomena període de consultes, un termini mínim d'un mes en què es buscarà apropar posicions.

Amb tot, de moment els sindicats ja tenen damunt la taula el pla social de l'empresa, el projecte que proposa la multinacional per donar una sortida laboral i personal als afectats per l'ERO. Segons la documentació a què ha pogut accedir aquest diari, Pirelli planteja quatre possibilitats per a l'excedent de plantilla: recol·locacions en altres empreses del grup, recol·locacions externes mitjançant la contractació d'una empresa de reinserció laboral, prejubilacions per a treballadors de 58 anys o més i indemnitzacions.

El pla social (que exigeix l'article 6 del Reial Decret 43/1996 en els ERO d'empreses de cinquanta treballadors o més) és només un document inicial, sobre el qual s'haurà de treballar en les properes reunions. Sempre que l'ERO sigui aprovat, cosa que el comitè no veu justificat atès que la multinacional encara no ha presentat la documentació que argumenti els 19 milions d'euros de pèrdues que al·lega l'empresa.

De les mesures proposades per Pirelli, la primera és la recol·locació en altres empreses del grup, que la multinacional diu que es faria «atenent les necessitats d'aquestes empreses, les competències i experiència d'aquests empleats i la seva voluntat». Pirelli no té cap més planta de treball en el conjunt de la península, i les més properes són en països on la seva presència està consolidada, com Itàlia, Alemanya i Anglaterra, o indrets d'implantació més recent com per exemple Romania i Turquia. El pla no especifica en quines condicions es podria fer la recol·locació.

Per a les recol·locacions externes, la multinacional es compromet a contractar una empresa «de reconegut prestigi», que hauria d'avaluar el currículum professional dels afectats i les seves necessitats formatives, buscaria i seleccionaria centres per a aquesta formació específica, orientaria els treballadors en el seu futur professional i buscaria llocs de treball que s'ajustessin al perfil.  Amb tot, Pirelli avisa que la mesura proposada «no pot comprometre objectius», sinó «activitat», ja que els «resultats depenen de la situació del mercat».

En l'apartat de prejubilacions, el cost del qual assumiria totalment Pirelli, l'empresa proposa destinar-lo als treballadors afectats per l'ERO que tinguin 58 anys o més. Actualment, hi ha una seixantena dels més de 800 operaris de Pirelli que estan en aquesta franja d'edat.

Per als treballadors afectats per l'ERO que no es recol·loquessin segons els punts anteriors ni estiguessin en edat de prejubilació, l'empresa proposa abonar la indemnització prevista legalment en els casos d'acomiadament col·lectiu, que és de 20 dies per any treballat. Amb tot, aquest punt és susceptible de ser negociat, segons especifica la multinacional, durant el període de consultes que es va obrir ahir mateix amb la presentació oficial de l'expedient.

Els treballadors de Pirelli podran discutir avui les condicions proposades per l'empresa en una assemblea general convocada a partir de les 11 del matí al pavelló del Vell Congost de Manresa, a la qual assistiran els assessors legals dels sindicats representats al comitè.

www.regio7.cat/secciones/noticia.jsp?pRef=2008101700_2_18882__TEMA-DEL-DIA-Pirelli-planteja-recollocar-treballadors-Manresa-empreses-foranes-grup