CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Plataforma “Bombes d’Impunitat”, per exigir responsabilitats i reparacions pels crims de guerra que van dur a terme les tropes i aviacions feixistes contra la població catalana i espanyola durant la guerra civil

Dimecres, 25 maig, 2016

El dimecres dia 25 de maig, a les 19h. es presenta al Pati Llimona (carrer del Regomir 3, Barcelona) la nova plataforma “Bombes d'Impunitat”, creada per exigir responsabilitats i reparacions pels crims de guerra que van dur a terme les tropes i aviacions del “bàndol nacional” i dels estats italià i alemany contra la població catalana i espanyola durant la guerra civil, i pels crims contra la humanitat del subseqüent règim franquista.

Intervindran:
- Eva Fernández (Membre del Grup Promotor Campanya #Bombesdimpunitat)
- Rosana Alija (Profesora de Dret Internacional Públic a la UB i coordinadora de la Clínica de Lluita contra la Impunitat)
- Ermengol Gassiot (Profesor de la UAB i Secretari General de CGT)

Presentació plataforma “Bombes d’Impunitat”

PERQUÈ

És notori que la transacció que va seguir la mort del dictador es va caracteritzar entre d’altres per la impunitat – política i judicial - garantida als autors dels crims de guerra perpetrats per les tropes franquistes i els seus aliats nazi-feixistes i dels crims de lesa humanitat que van acompanyar els 40 anys de dictadura (i que no van acabar amb ella, com demostrà la creació dels GAL).

Les dues úniques causes penals obertes per alguns d’aquells fets: la “querella argentina” i la querella pels bombardeigs de Barcelona de 1938, topen contra el mur d’”omertà” de les institucions estatals (en aquest cas espanyoles i italianes) i i d’instrumentalització/silenciament partidista.

En canvi són nombroses les iniciatives que, al llarg de tot l’estat, demostren l’existència d’una necessitat imperiosa i creixent de justícia i reparació en sectors cada cop més amplis de la societat. Un futur esperançador no podrà mai créixer a partir de l’amnèsia col·lectiva i de la banalització d’injusticies atroces.

QUÈ ÉS “BOMBES D’IMPUNITAT”

És una campanya que per primera vegada reclama, fent també referència al dret internacional, un rescabalament pels danys infligits a les poblacions atacades per militars sediciosos i el nazifeixisme europeu. Atac en el que l’aviació militar va tenir pe primera vegada un paper destacat, sumant nous horrors a la bestialitat de les guerres convencionals.

És una campanya que va més enllà de la reivindicació memorialista i que pretén enllaçar directament amb l'avui, ja que considerem que la impunitat actual dels diversos poders està arrelada en aquella victòria del feixisme i que la memòria és i ha de ser una irrenunciable eina de les lluites actuals.
És una campanya on el protagonisme correspon al poble, amb sindicats, entitats, col·lectius, associacions i també individus que s'organitzaran de forma assembleària.

OBJECTIUS

Obtenir, mitjançant una sèrie d’actuacions polítiques, de mobilització social i també judicials el reconeixement dels danys i perjudicis causats a la població catalana pels antecessors dels actuals estats espanyol, italià i alemany.

Entenem que el rescabalament no haurà de ser simbòlic si no respondre als principis de “reconeixement, reparació i garantia de no repetició” i per tant plasmar-se en accions concretes en camps com la política armamentista, el tractament dels refugiats, l’exigència del pagament de deute sobirà.

La primera fase de la campanya es centrarà en reforçar els lligams amb altres iniciatives semblants al llarg de l’estat espanyol (Andalusia, País Basc, Astúries, Aragó) i amb els diversos moviments socials catalans, amb els quals es definiran les demandes concretes a adreçar respectivament als estats espanyol, alemany i italià.

"El futur es construeix a partir del coneixement del passat, però el passat l’escriu qui controla el present” Orwell.

MANIFEST

"BOMBES D'IMPUNITAT"

El restabliment de la veritat és una etapa ineludible en la lluita contra totes les formes de domini i opressió.

40 anys de dictadura i 30 d’amnèsia induïda han intentat esborrar la memòria de tot un poble, de tota una generació. Esborrar la memòria d’un procés de canvi social esclafat per un cop d’estat militar, amb el suport decisiu de les potències nazi-feixistes.

En violació del dret internacional i del dret de guerra el bàndol agressor va cometre nombrosos actes de lesa humanitat . Entre d’altres l’Aviazione Legionaria i la Legió Condor, amb més d'un miler d'avions, van realitzar de manera sistemàtica els primers bombardejos de saturació dirigits explícitament a assassinar i terroritzar la població civil (Guernika, Málaga, Barcelona, València, Baix Aragó).

A Catalunya només l'aviació nazi-feixista va causar 5000 morts en els 181 pobles i centres urbans atacats, amb milers d’edificis derruïts i danys ingents a les infraestructures civils.

Des de llavors i fins avui ni la República Italiana, ni Alemanya, successors dels estats agressors, ni l’estat espanyol, successor del regim instaurat pels colpistes de Franco, no han assumit la seva obligació de rescabalament simbòlic i material pel dolor i el terror escampats per les seves tropes.

Ans al contrari la impunitat de que han gaudit els partidaris del franquisme dins de les fronteres espanyoles s’ha estès amb el pas del temps als països perdedors de la II Guerra Mundial, obligats a compensar tots els països víctimes del seu bel·licisme, però no als pobles d’aquest estat.

Davant la passivitat i el capteniment poruc de les institucions catalanes, i la complicitat continuista de les espanyoles, ha de ser la societat, la mateixa que va patir els horrors dels bombardeigs, dels assassinats en massa i de dècades de repressió, la que exigeixi reparació pels crims de lesa humanitat, comesos entre 1936 i 1939 per les tropes enviades per Mussolini i Hitler al costat dels sublevats franquistes.

Per aquestes raons:

En aplicació dels principis de Reconeixement, Reparació i Garantia de No Repetició EXIGIM que els estats Alemany i Italià

1.- Admetin la seva responsabilitat institucional per la intervenció de les seves tropes en la guerra espanyola

2.- Acceptin rescabalar simbòlicament i materialment les poblacions agredides.

3.- Sotmetin les seves polítiques de defensa i comercials a l'esmentada garantia de no repetició.

Adrecem la mateixa exigència a les institucions de l'estat espanyol, continuadores del règim colpista del general Franco.

GRUP PROMOTOR DE LA CAMPANYA “BOMBES D’IMPUNITAT”
http://www.resistencies.cat/
facebook: bombesdimpunitat