CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Posició de la Lliga per la Laicitat davant la visita de Benet XVI a Barcelona

Dijous, 14 octubre, 2010

POSICIONAMENT DE LA LLIGA PER LA LAÏCITAT DAVANT EL TRACTE PRIVILEGIAT A LA VISITA DEL Sr. RATZINGER

La Lliga per la Laïcitat vol manifestar la seva disconformitat amb el tractament que les diferents institucions públiques atorguen a la visita que el Sr. Ratzinger farà a Barcelona per consagrar la Sagrada Família.

Malgrat que es tracta de la visita d’un líder espiritual per tal de realitzar actes litúrgics i de relació estrictament circumscrita amb els fidels i representants de la seva confessió, diverses institucions públiques (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i l’Estat espanyol) li atorguen un caràcter de visita institucional de cap d’estat. Davant d’aquesta flagrant vulneració de l’aconfessionalitat de l’estat, la Lliga per la Laïcitat inicia una campanya per denunciar aquesta situació.

Una vegada més diverses institucions públiques es dobleguen davant del poder que encara avui continua gaudint l’Església Catòlica, el que demostra que encara queda un llarg camí per a una vertadera i definitiva separació entre l’estat i l’església (un element essencial en democràcia). Malgrat la nostra carta magna recull l'esmentada separació, les institucions públiques continuen mantenint diversos privilegis antidemocràtics que afavoreixen unes opcions de consciència més que a d'altres i que promou algunes creences determinades per sobre de l’interès general.

Així, diverses institucions han manifestat el seu suport a aquesta visita, que es materialitzarà de diferents maneres:

- Amb una aportació directa o assumint dels costos dels diferents actes que es realitzaran. Malgrat l’opacitat d’aquesta operació, un càlcul preliminar situa aquesta xifra per sobre dels 2 Milions d’euros (només la retransmissió de TV3 està pressupostada en 1 Milió d’euros).

- El tracte privilegiat que els mitjans de comunicació pública atorgaran a una confessió religiosa.

- La previsible i, en alguns casos, confirmada presència institucional en actes litúrgics. Tothom és lliure de manifestar les seves creences lliurement, però aquest acte és incompatible amb l’exercici institucional dels càrrecs públics, que representen a tota la ciutadania i no a una creença particular.

- Declaració d’activitat d’interès general. Les donacions a aquest acte podran gaudir d’una desgravació del 45% al 90% a l'Impost de Societats de l’aportació realitzada.

És per tot això que la Lliga per la Laïcitat ha iniciat una sèrie d’accions per denunciar aquesta situació:

- Denunciant la vulneració de la separació entre estat i confessions religioses.

- Denunciant l’aportació econòmica a més de l’estalvi tributari que diverses institucions públiques facilitaran a la Conferència Episcopal i els seus col·laboradors.

- Denunciant la cobertura mediàtica dels mitjans de comunicació públics.

- Demanant als càrrecs institucionals que no assisteixin als actes litúrgics en tant que representants institucionals.

- Denunciant la intromissió política de l’Església.

- Adherint-se a la campanya “jo no t’espero”.

- Facilitant recursos a organitzacions que vulguin manifestar la seva disconformitat amb aquesta situació.

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció