CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Precarietat, explotació, atur i ara vacances pagades amb la prestació d’atur, al sector de la construcció

Dissabte, 28 agost, 2010

Com cada estiu dels últims anys, el sector "motor" de l'economia espanyola, paga les vacances als seus treballadors amb els diners de tots, amb prestacions de l'INEM. Això és conegut per tots, empreses, treballadors, sindicats, i sens dubte Inspecció de Treball i l'INEM, i ningú fa res, llevat d'afavorir les accions il·legals i d'explotació d'aquestes empreses.

La frenada experimentada en el sector de la construcció ha provocat que l'atur trenqui una ratxa de cinc mesos consecutius de baixades i durant el passat mes de juliol hagi registrat una pujada de gairebé 4.500 persones. La xifra total d'aturats a Espanya és de 1.970.338 aturats. Per la seva part, la Seguretat Social va perdre el juliol 56.087 afiliats, el 0,29% respecte al mes anterior, situant-se el total d'ocupats en 19.302.685.

Sorprenent on puja l'atur el mes de juliol, que hauria de ser al contrari. On més afecta és al sector de la construcció perquè hi continuen havent "empresaris demòcrates" que apliquen la seva norma i la seva llei sense complir el conveni de la construcció i en els mesos de juliol i agost donen de baixa als seus treballadors i tornen a donar-los d'alta el mes de setembre, amb aquest contracte tan fraudulent com és el d'obres i servei.

Els obrers de la construcció mal emprats en subcontractes, amb unes deficients condicions de seguretat i obligats, en gran part, a treballar d'autònoms i amb subcontractes, els empresaris no els hi paguen els viatges i dietes i l'incompliment del conveni en temes sociolaborals per l'empresari és gairebé total, també existeix l'explotació salvatge als treballadors immigrants amb jornades interminables i poca o nul·la seguretat i salut als centres de treball per això tots els anys ens trobem amb més accidents mortals dins del sector de la construcció

Tots sabem que hi ha corrupció al sector de la construcció i part de les plusvàlues de guany haurien d'anar a parar per als treballadors, però no es fa gens fins i tot des de les institucions de l'estat, que ho permeten o miren per a un altre costat. Tenim una societat podrida i cal lluitar per tenir una societat més igualitària.

El sector de la construcció ha passat de tenir el 93% de fixesa en els anys 70, a avui ser un dels mes precaris, degut sobretot al fraudulent contracte d'obra i servei, a les subcontractes i als falsos autònoms. Els sindicats han de lluitar per a que el contracte al sector de la construcció d'OBRES I SERVEIS, passi al bagul dels records.

Els nous constructors i contractistes que són "els vampirs de la classe obrera" i per això aquest sector té algunes de les pensions més baixes, tot a causa d'aquest frau: cotitzacions mínimes, diners negres, sous de preufets i tasques, etc.

Els treballadors de la construcció es recorden d'anar al sindicat quan han de passar pels tribunals mèdics per accident de treball i malalties professionals, jubilació, acomiadaments, etc. És a dir, quan ja en la majoria dels casos és tard per poder reclamar per les cotitzacions que no els han fet i la quantia d'aquestes.

Estan fallant els sindicats als treballadors de la construcció? Han perdut aquests la noció de la lluita i d'organitzar-se sindicalment com van estar en anys pitjors i quan la lluita era més acarnissada contra la dictadura franquista?

A finals dels anys 70 classe obrera d'Espanya va protagonitzar dures lluites; vagues indefinides, vagues de solidaritat, grans manifestacions i enfrontaments amb les forces repressives de l'estat feixista. En l'avantguarda d'aquestes batalles es trobaven sindicats i sindicalistes forjats en la lluita contra la dictadura feixista de Franco i en un número|nombre importantíssim aquests lluitadors eren obrers de la construcció.

Els treballadors de la construcció han d'organitzar-se contra aquests nous mètodes d'explotació que estan sofrint, cal fer assemblees els diferents pobles i comarques pel seu futur de nous pensionistes i també per recollir aquesta tradició de lluita que van tenir al seu dia, en ser les avantguardes de la lluita obrera al nostre país.

>>>> Article extret de Kaosenlared.