CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Precarietat i explotació a la campanya de la fruita

Dijous, 3 setembre, 2015

PRECARIETAT I EXPLOTACIÓ A LA CAMPANYA DE LA FRUITA

Des de fa setmanes la CGT de Lleida, juntament amb la Crida per Lleida i Papers i Drets per a tothom, ens hem estat mobilitzant per donar visibilitat i denunciar la situació d’un grup de treballadors acampats a la Plaça del Seminari, un fet que es repeteix cada temporada d’estiu des de fa uns vint anys.

Com cada any l’ajuntament posa en marxa mesures d’atenció a aquests treballadors que semblen més pròpies de la improvisació que no pas d’una planificació pensada per donar solució a aquesta situació deplorable. L’ampliació de les places llogades a l’alberg de la fundació Jericó (sí, llogades, ja que l’ajuntament no disposa de cap alberg públic a pesar de les declaracions en aquest sentit d’alguns dels seus responsables) ha resultat un any més totalment insuficient. Només la pressió popular ha obligat al consistori a asseure’s i donar explicacions i solucions de manera precipitada, agafant el compromís de donar allotjament a tots els treballadors fins al final de la temporada.

Per fer front a l’evident arribada de treballadors temporals per la campanya de la fruita en aquesta època, l’ajuntament amplia el nombre de professionals destinats a l’atenció de les persones contractant-los mitjançant l’IMO (Institut Municipal d’Ocupació) de manera totalment precària. “Contractes” a professionals que estan percebent una prestació per l’atur. Pagant-los només la diferència entre aquesta prestació i el seu sou establert per conveni, obligant-los a consumir temps cotitzat al temps que treballen i estalviant-se bona part del seu sou.

A més d’aquesta situació, també es cobreixen places amb treball voluntari per les diferents entitats socials que hi participen. En ambdós casos la formació rebuda per donar atenció a persones en situacions tan vulnerables i precàries ha estat de tan sols dos dies. Al mateix temps que això passa, les bosses d’educadors socials, per exemple, resten “exhaurides” i tancades sense poder donar solució estable i definitiva a suplències per vacances, baixes, etc. no tan sols en aquest servei especial i específic d’atenció a les persones treballadores, sinó a la resta de serveis socials de l’ajuntament.
Per si fos poc, la pressió social ha comportat més improvisació per part dels responsables polítics, una improvisació i uns canvis de criteri en l’atenció que ha recaigut sobre els treballadors i treballadores de l’ajuntament que realitzen l’atenció directa, amb la pressió i l’estrès que això suposa, impropi de serveis que tracten amb persones en situacions tan delicades.

Des de la CGT de Lleida i la seva secció sindical a la Paeria emprendrem les accions necessàries per denunciar aquest tipus de situacions i lluitar per aconseguir unes condicions de treball dignes tant per les persones treballadores de l’ajuntament com per a les persones que venen de forma temporal a la recollida de la fruita, així com per aconseguir una intervenció i una acció social contundent que doni resposta definitiva a la misèria a la que ens enfrontem a diari amb personal i recursos adequats i programes i projectes ambiciosos que superin l’actual marc d’intervenció merament assistencial.

Drets i treball digne per a tothom!

Comunicat Federació Intercomarcal CGT Lleida

2 d´agost de 2015

Més informació:

- TWITTER CGT LLEIDA

Attached documents

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció