CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Presentació a Barcelona del llibre «De memoria (II)»

Diumenge, 27 març, 2011

Dijous 31 de març, 19:30h.

Ateneu Independentista i Popular La Torna, Sant Pere Màrtir, 37 baixos, Gràcia. L3 Diagonal o Fontana, Barcelona

18:00 h.

Projecció del documental
«Ni viejos ni traidores» (en francès subtitulat al castellà),
de Pierre Carles i Georges Minangoys

19:30 h.
Presentació del llibre, amb les intervencions de:

Txema Bofill, activista social i membre de la campanya de suport
a Jann-Marc Rouillan a Catalunya.

Jaques Garcín, membre del grup de suport a Jann-Marc Rouillan a França.

A la fi dels anys seixanta i principis dels setanta, Espanya era un formiguer polític en el qual els quadres de la vella esquerra i de l'extrema esquerra nascuda a la calor de les mobilitzacions obreres i del moviment estudiantil es preparaven per a donar el salt a la legalitat i al nou-vell règim de democràcia monàrquica tutelada pels militars. Aquest anava a recompensar la desmemoria i el col·laboracionisme de l'oposició domesticada o domesticable amb un repartiment generós de càrrecs en l'administració pública i la política, i amb esplèndides subvencions i tripijocs als sindicats «addictes» al nou règim. El resultat era previsible, però pocs van ser els que es van oposar de debò a les traïcions de la Transició.

Jann-Marc Rouillan en aquesta segona part de les seves memòries aborda els trepidantes dies de discussió i acció a Barcelona amb els seus companys del MIL, en l'última etapa d'aquesta organització revolucionària. A la necessitat de recuperar el fil de la lluita insurreccional iniciat al juliol del 36 i continuat després de la guerra pels grups guerrillers, s'afegia la intenció de superar els esquemes clàssics de l'avantguardisme armat, que no fessin del MIL una finalitat en si mateix.

Es va tractar, certament, d'un dels intents més importants de renovar les estratègies de confrontació amb l'ordre econòmic i polític en totes les seves formes, però que toparia tant amb la mesquinesa dels «demòcrates» com amb la indecisió de bona part de l'extrema esquerra. Una temptativa ambiciosa i prometedora en molts sentits, però que quedaria gravada en la memòria col·lectiva per la detenció de Salvador Puig Antich i la seva execució el 2 de març de 1974, després d'una sèrie d'incidents que s'inicien —tal com relata l'autor— el 16 de setembre de 1973 amb la caiguda de dos militants del MIL després d'un atracament a Bellver de Cerdanya. Abans d'això, el MIL ja havia decidit la seva autodissolució, però no és fins a aquesta successió d'esdeveniments que Jann-Marc Rouillan i Jean-Claude Torres es veuen obligats a fugir a França, on prosseguirien la seva acció revolucionària.

De memoria (II). Un día de septiembre de 1973 en Barcelona

Virus editorial | ISBN 978-84-92559-21-3 | 192 págs. | 18 euros