CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Presentació a Tarragona del llibre “Anarquisme i alliberament nacional”

Dimecres, 28 novembre, 2007

- Dijous 29 de novembre a dos quarts de vuit del vespre

Presentació del llibre “Anarquisme i alliberament nacional”

- Al Casal Sageta de Foc, c/ Trinquet vell , 15 - Tarragona (Part Alta)

Organitzen: Casal Sageta de Foc i CGT

Article publicat a la revista “Directa” sobre el llibre

Després de vint anys, l’Editorial Virus, el Col·lecti Catarko i el Col·lectiu Negres Tempestes han tret al carrer la reedició del llibre "Anarquisme i alliberament nacional". En aquest cas, el llibre compta amb un pròleg a càrrec del col·lectiu editor i d’un epíleg de Jordi Martí Font, en què s’intenta explicar què ha passat als Països Catalans des d’aleshores fins ara en l’àmbit anarcoindependentista.

Però per entendre d’on surt "Anarquisme i alliberament nacional" cal que llegim “Ikària. La polla de déu”, la publicació del Col·lectiu Icària. En el número 10 del fanzine, del gener del 1986, ens expliquen que com a grup havien nascut al gener de 1980, a partir de gent que procedia del moviment d’estudiants i dels col·lectius llibertaris d’estudiants amb l’objectiu d’”iniciar un debat dins del moviment anarquista de Barcelona, plantejant l’alliberament nacional com un aspecte ineludible dins d‘una formulació llibertària global”. Per a aquesta finalitat, els membres d’Icària no renunciaven a formar part dels respectius col·lectius individualment alhora que organitzaven el debat bàsicament sobre dos grans eixos: “varis debats interns que anaren configurant el llibre "Anarquisme i alliberament nacional", que estaria definitivament acabat al 1983, i “la confecció d’octavetes amb vàries idees entorn del tema, repartides a actes molt concrets, l’inici de varis debats i conferències a instituts, universitats, ateneus llibertaris, sindicats i ràdios lliures, i col·laboracions d’articles a la premsa anarquista”.

En la introducció al llibre, els autors especifiquen que l’obra és conseqüència d’una recerca de camins en els moviments radicals catalans que arrenca el 1979, com a conseqüència de la crisi del moviment llibertari i de la CNT més específicament. Aquesta recerca els havia portat a quatre anys de debats i de passar a l’acció a partir de portar els seus plantejaments en clau nacional catalana als moviments ecologistes i antirepressius. En aquest punt, els autors fan una de les seves moltes afirmacions clarividents que atrapen pel seu antidogmatisme i la forma com fugen del dirigisme ideològic en què altres grups estaven i estan encallats: “Aquesta planes, aquests fulls, no pretenen ser doctrina, ni veritat única, sinó que és la nostra realitat momentània i subjectiva sotmesa a la discussió (...) El treball no fineix aquí i s’allarga fins la lluita i la revolució”.

"Anarquisme i alliberament nacional" és un treball col·lectiu signat per Ricard de Vargas-Golarons, Joan A. Montesinos, Josep M. Canela, Joan Casares, Joan Palomas i Enric Cabra. Al número 15 de febrer-març del 1987 del fanzine “Ikària la polla de déu” la contraportada l’ocupa l’anunci que el libre finalment ha sortit. En el text que acompanya la portada hi diuen que “apareix aquest llibre llargament esperat per molts. La seva tesi central: l’alliberament nacionl és un aspecte ineludible d’una formulació llibertària global. La prèvia independència total de les unitats més petites –Països Catalans, comarca, municipi, individu- és la base d’un federalisme anarquista de baix a dalt”. El llibre s’organitza al voltant d’un cos central de deu capítols que arriba després d’una Introducció. A aquest cos central el segueixen uns Annexos i diversos Documents.