CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Presentació el 3 de juliol a Rubí del llibre “Tal como lo vi. La Colectividad de campesinos de Cerdanyola – Ripollet 1936-1939”

Dimarts, 25 juny, 2013

Cartell presentació Rubí

El proper 3 de Juliol a les 20:00h. es presentarà al local de la CGT a Rubí el llibre "Tal como lo vi. La Colectividad de campesinos de Cerdanyola -Ripollet 1936-1939" de José García Sánchez “Carreta”, escrit i auto editat l’any 1981 i fora de circulació.

Fidel a l’esperit del llibre, Mai Més Cultura Antifeixista a posat en marxa un procés col·lectiu per poder presentar aquesta nova edició ampliada amb documents històrics sobre la col·lectivització de terres, serveis i empreses a Cerdanyola del Vallés i Ripollet.

Tota una experiència de revolució i autogestió a una localitat molt propera que des de Rubí hem volgut compartir obrint aquest espai per fer memòria històrica i el reconeixement que totes les persones que hi van participar mereixen.

Salud, força i autogestió,

Jovent Llibertari de Rubí


Reeditat "Tal como lo vi", un llibre sobre la col·lectivització de Cerdanyola-Ripollet l'any 1936

“Tal como lo ví. La Colectividad de campesinos de Cerdanyola-Ripollet 1936-1939”, és un llibre de José García, "Carreta", amb un doble valor: conèixer i descobrir que aquí també es va col·lectivitzar, i no només això sinó que va ser de les poques col·lectivitzacions agràries de Catalunya, i una orientació per buscar i posar en marxa alternatives al capitalisme. Les col·lectivitzacions van ser organitzacions de treball horitzontals i són considerades una autentica revolució. Es tracta d'un llibre per aprendre del passat i per construir el futur.

Com funcionava una col·lectivització del 1936? Realment va ser una revolució social? Hem reeditat un llibre esgotat i gairebé oblidat. Una oportunitat única per conèixer l’experiència des de dins.

"Esta colectividad que nos ocupa, de la que formé parte y que dejó una profunda huella en mí, por su gran riqueza humana y social, fue una realización del pueblo por el pueblo mismo". (José García Sánchez, “Carreta”)

El procés d’autogestió protagonitzat pel moviment obrer a la Catalunya del 1936 va afectar principalment les indústries, fàbriques i tallers. D’agràries van haver-hi poques, i la de Cerdanyola-Ripollet va ser una d’elles. I comptem amb un testimoni de primera mà que ens descriu la seva existència, el seu funcionament, els seus pros i els seus contres. Així doncs, des de la perspectiva de la història local, coneixerem amb exactitud i entendrem el que va ser un procés revolucionari a casa nostra.
Aquest llibre és també un homenatge a la memòria i a la lluita emancipatòria encapçalada per l’anarquisme, que va fer realitat enmig d’una guerra contra el feixisme, els somnis de llibertat i equitat social reivindicats des de principis del segle XX.

Un llibre que manté les característiques de l’original: una reedició popular, sense subvencions, feta per la gent, amb col·laboracions via Verkami. Amb un doble valor: recuperar el llibre en sí pel seu valor històric i al mateix temps reivindicar l’autoorganització, en un moment actual de frau (no de crisi!), per recuperar les nostres vides al marge de l’actual sistema capitalista.

La reeedició, en castellà, té un pròleg de Joan Martínez Alier i va acompanyada amb un apèndix documental en català i castellà, a partir de diferents arxius i de la recerca amb fonts orals, i un recull fotogràfic per acreditar la redacció original.

Més informació als webs:
http://culturaimemoria.wordpress.com/
http://www.maimes.cat

>>> En document adjunt el cartell de la convocatòria.