Presentació el 8 de novembre a CGT Barcelona dels llibres ‘Tal com raja’ i ‘Mujer contra mujer en la Cataluña insurgente’
El dijous 8 de novembre a les 19h al local de la CGT de Barcelona (c/Pare Laínez 18, àtic, Sala Eladio), presentació dels llibres 'Mujer contra mujer en la Cataluña insurgente' de Laura VIcente i 'Tal com raja' de Mireia Redondo.
Organitza: Federació Local CGT Barcelona
- Mujer contra mujer en la Cataluña insurgente. Rafaela Torrents (1838-1909) y Teresa Claramunt (1862-1931)', de Laura Vicente
Malgrat compartir gènere i ciutat en la Catalunya finisecular i de començaments del segle XX, és molt possible que Rafaela Torrents i Teresa Claramunt mai es creuessin la vista. Els separava la pertinença a dos grups socials als quals representen de manera exemplar.
Darrere de Rafaela trobem a aquesta burgesia aristocratitzada que ve pastant grans fortunes procedents d'una Cuba esclavitzada. Teresa, per la seva banda, comença a treballar a la fàbrica tèxtil als deu anys per poder sobreviure. Vides i mons paral·lels, i enfrontats, perquè els beneficis dels quals gaudeix una són fruit del treball de l'altra i de moltes com ella.
La historiadora Laura Vicente és ja sobradament coneguda per la seva tasca científica en el camp dels moviments socials, l'estudi sobre la dona i el pensament llibertari però aquí va un pas més enllà. Sense renunciar al rigor de l'ofici (tot el que s'explica en aquest text està degudament documentat), sap construir de forma amena l'encreuament de dues biografies situades en els seus respectius ambients. El lector és convidat a visitar diferents ciutats, variats escenaris i fins al cor de les protagonistes pel que l'autora se serveix de la correspondència conservada.
No és una paradoxa: el concepte de classe, avui tan injuriat, queda aquí reivindicat alhora que s'aprecia, en un món patriarcal, l'autonomia d'ambdues dones l'horitzó de les quals està llaurat, a més de pel bressol, per la seva pròpia consciència individual.
http://www.lamalatesta.net/product_info.php/products_id/60016
- 'Tal com raja. Reflexions anarcofeministes', de Mireia Redondo
Per a parlar del feminisme com a eix estratègic per a processos i/o pensaments revolucionaris en general ens cal delimitar primer de tot de quin feminisme estem parlant, doncs de feminismes n’hi ha molts.
Jo particularment sóc anarcofeminista i, per tant, em situo en el feminisme de classe i una mica més enllà, doncs la lluita de classes ha estat un espai heteropatriarcal des de sempre i cal anar molt més enllà d’aquesta. És una qüestió en la que insistiré: segons el meu parer l’anarcofeminisme qüestiona qualsevol relació de poder i de dominació i cerca acabar amb elles, per tant no em sentiré afí a qualsevol lluita i, com a precària i obrera em sentiré en tot moment amb absoluta legitimitat per a assenyalar l’ús dels privilegis tant per part dels homes com per part de les dones que en facin servir.
De la mateixa manera que seré incansable en assenyalar l’explotació dins de casa i dels nostres espais, seré incansable en assenyalar a les que em tractin com si fossin les meves negreres o les meves tutores. Si no ho puc fer, no és la meva revolució. I quan parlem de revolució ho hem de fer molt seriosament ja que és una paraula molt devaluada.
https://descontrol.cat/2018/01/25/tal-com-raja/