CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Pressupostos de l’Estat 2014: Feminització de la pobresa i lluites dones treballadores

Divendres, 8 novembre, 2013

Els Pressupostos Generals del 2014, presentat pel PP al Congrés de l´Estat continua les mateixes polítiques de retallades de la despesa que afecten a totes les persones de la classe treballadora, especialment les dones. Amb aquests Pressupostos només augmenta el pagament del Deute que és ja d´un billó d´euros, el triple que abans de la crisi del 2008. L´altre Pressupost que augmenta és el militar, amb un augment de la despesa en investigació del 39,5%.

Les polítiques d´Igualtat es retallen un 56%, i la prevenció contra la Violència de Génere es retalla un 22,5%.

El pressupost en Sanitat es retalla un 35,6%, augmenta l'exclusió sanitària a les persones migrades i la de les persones autóctones més grans de 25 anys que no han cotitzat a la Seguretat Social (lo que afecta directament les dones que no han treballat al mercat laboral), es retallen els medicaments, les prótesis, la detecció sanitària de la violéncia de gènere, els drets sexuals i reproductius i el dret a l´avortament.

Les polítiques d´Atenció a la Dependència es retallen en un 46,7%, a l´hora que 300.000 persones amb dependència moderada quedaran excloses, el que afecta directament les dones que en un 97% son les cuidadores.

El pressupost en Educació es retalla un 0,3% en infantil i primària, un 7% en Secundaria i FP i un 1,6% en Universitats.

La retallada de les Pensions que en 2014 no s´actualitzaran o només en un 0,25%.
La Reforma Laboral ha provocat la destrucció de llocs de treball, ja que ha substituit treball indefinit per temporals a més de provocar disminucions salarials. La destrucció de llocs de treball al sector públic amb un alt índex d´ocupació femenina (55%) incideix directament en la capacitat de les dones per tenir accés a una renda digna.

Per tant, si analitzem els Pressupostos que augmenten (pagament del deute i investigació militar) i els pressupostos que disminueixen (sanitat, educació, serveis socials, pensions) acompanyats de destrucció de llocs de treball a l´empresa privada i pública (aplicació de la reforma laboral, Eres), estem en situació d´assegurar que aquets son un Pressupostos antisocials i a favor del Kapital.

En un moment de crisi provocat pel sistema capitalista, cal preguntar-se perquè l'estat paga el Deute, perqué destrueix llocs de treball necessaris pel benestar de les persones, perque retalla les pensions, quan totes sabem que l´atur, la precarietat i els salaris baixos són juntament amb el pagament del deute els grans problemes que tenim la classe treballadora, especialment les dones de classe treballadora.

Per això, exigim un pla per exigir el NO al pagament del Deute que enriqueix als bancs, una disminució dràstica dels pressupostos militars, i un augment dels pressupostos en despesa social que disminueixin la feminització de la pobresa.

Peró no és només aquesta, la nostra lluita. Dos companyes sindicalistes de CGT a la multinacional Mecaplast, presidenta i secretaria del Comitè d´Empresa, han estat injustament acomiadades per defensar els drets de les treballadores. Les companyes han començat una lluita per aconseguir la seva readmissió. No estan soles. El sindicat i els moviments socials hem d´acompanyar la seva lluita i ser presents a totes les mobilitzacions convocades. No les deixarem soles. Des del moviment feminista lluitarem per la seva readmisió i pels drets de les dones a un lloc de treball lliure d´explotació i opressió.

Un company de Correos, delegat sindical de CGT, ha estat sancionat per negar-se a repartir propaganda antiavortista, que acusava de complicitat amb assesinats a totes les persones que defensem el dret de les dones a l´avortament. No es quedarà sol en la seva lluita.

Però també cal felicitar-nos. La companya Vanessa, delegada sindical a Caprabo va exigir el dret a la conciliació de la vida laboral i personal-familiar, per gaudir de la cura de la seva filla de 9 anys, que l´empresa li negava. Vanessa ha guanyat el judici, peró aquesta lluita és va guanyar al carrer amb la mobilització dels companys i companyes del sindicat ia altres moviments feministes i socials. Aquesta ès una petita, però gran victòria, no només per Vanessa sinó per totes les dones de classe treballadora que lluitem per un món de justícia i d´igualtat entre dones i homes. Només la lluita paga.

Isa Garnika, secretària de Gènere de CGT Catalunya i membre de Dones Llibertàries