CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Primera sentència de l’ERO de Nissan: declara nuls els acomiadaments de 2 afiliats de la CGT per discriminació sindical

Dimecres, 4 novembre, 2009

La primera sentència dictada en els cas dels acomiadaments de l'ERO de Nissan declara nuls els acomiadaments de dos afiliats de CGT per discriminació sindical.

Recordem que en el cas d'aquest ERO de Nissan, que comportava 698 acomiadaments i al qual la Generalitat va donar llum verda el passat 28 de juliol, des de la CGT ja es va denunciar que s'havia aprofitat l'ERO per fer "neteja" sindical, ja que el 66 % d'afiliats de CGT a Nissan (111 afiliats d'un total de 168) han estat afectats per l'ERO, un percentatge molt superior al percentatge d'afiliats que té el sindicat en aquesta empresa.


Ens tornem a trobar amb un cas similar a l'ERO de Seat, on diverses sentències van dictaminar que l'empresa havia aprofitat l'ERO per acomiadar nombrosos afiliats a la CGT. El cas de Nissan és doncs un nou cas clar de discriminació sindical, castigant les opcions sindicals més combatives.

La sentència, dictada pel jutjat social nº 31 de Barcelona, obliga a readmetre els dos treballadors en les condicions que tenien amb anterioritat i a pagar els salaris que van deixar de cobrar des que se'ls va acomiadar fins que es faci efectiva la readmissió.

En la sentència el jutge considera provat que la CGT va quedar afectada per l'ERO en un percentatge "enormement superior" a les altres organitzacions sindicals.

Amb tot, la Direcció de Nissan pot interposar encara un recurs de súplica en disconformitat amb la resolució davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Aquest és el primer judici de l'ERO de Nissan del qual s'ha dictat sentència, encara queden pendents 18 judicis més.

Adjuntem el comunicat de premsa de la Federació del Metall de la CGT valorant la sentència.


La FEMEC-CGT exigeix a la Generalitat que intervingui contra Nissan al declarar-se nuls els primers acomiadaments de l'ERO i anuncia mobilitzacions contra les empreses que han discriminat inconstitucionalment

La primera sentència declara la nul·litat de l'acomiadament de dos afiliats a CGT per les mateixes raons que es van donar els 36 “nuls” a l'ERO de SEAT; la clara discriminació d'aquest sindicat en l'elaboració de les llistes d'afectats. Per això la FEMEC entén que la Generalitat no pot seguir acceptant una vulneració tan clara de principis constitucionals d'igualtat i ha d'intervenir contra empreses com Nissan, Mahle o SEAT.

En una multitudinària assemblea d'entrepà que regularment celebren els acomiadats a la porta de la fàbrica de Nissan, els treballadors afectats comunicaven avui la notícia de la nul·litat dels seus acomiadaments a la resta de la plantilla que de manera solidària han sortit a donar suport als seus companys.

Els arguments de la sentència són concloents, si a SEAT amb el 22% d'afectats de CGT es prova una clara discriminació, a Nissan amb gairebé un 66% d'afectats és encara més greu la vulneració del dret constitucional. Més greu és encara la premeditada acció de l'empresa i els seus advocats que ja coneixien les sentències del cas SEAT i per tant ha significat una clara traïdoria en l'actuació il·legal.

Per això la FEMEC reclama al Departament de Treball una acció concreta contra les empreses que vulneren la Constitució, en solitari o amb ajuda d'alguna representació sindical, i retiri totes les ajudes públiques que s'hagin donat. No és acceptable que en un "Estat de Dret" les empreses actuïn contra la Constitució i damunt rebin ajudes públiques pagades per tots els ciutadans.

Per això aquesta Federació anuncia mobilitzacions contra les empreses que han actuat d'aquesta manera i espera que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya reafirmi la doctrina generat en el cas SEAT i confirmi aquesta sentència de Nissan i revoqui la incomprensible sentència en el cas de l'empresa Mahle a pesar d'haver actuat en els mateixos termes que les dues anteriors.

Barcelona, 4 de novembre de 2009

Federació Metal·lúrgica de Catalunya de la CGT


Comunicat CGT Nissan

Des de la secció sindical de CGT en Nissan volem informar-vos. Després que Nissan acomiadés a 698 treballadors, des de la secció sindical iniciem diferents denúncies per a donar a conèixer la discriminació que sofrim com sindicat. Fruit de les denúncies efectuades pels acomiadats afiliats a aquest sindicat, podem publicar la primera sentència que ens dóna la raó. La primera sentència de les demandes presentades pels treballadors acomiadats en Nissan, afiliats a la CGT, ha establert els seus acomiadaments com nuls.

Des de la Secció Sindical de CGT en NISSAN, felicitar a aquests dos primers companys, seguirem mostrant el nostre suport a la resta de companys que continuen amb la lluita i que de segur esperem tindran el mateix resultat que el primer. La persecució que s'està realitzant contra la CGT a l'empresa NISSAN, es fa latent amb les exclusions en les taules de negociacions i més greu encara, perseguint i aniquilant a l'afiliació d'aquest sindicat. En la sentència es mostra la clara discriminació cap a la CGT a l'acomiadar a més del 66 % de la seva afiliació.

Des de la Secció Sindical de la CGT demanem la readmissió de tots els treballadors acomiadats, rectificació de l'empresa i disculpa pública amb els treballadors de CGT, per ser objecte de discriminació per part d'aquesta multinacional. La CGT demana la dimissió dels responsables de la persecució cap a aquest sindicat i si no és així, que la Direcció de la multinacional depuri les responsabilitats de qui, en nom de NISSAN, incompleix la llei i vulnera els drets dels treballadors.

5 de novembre del 2009.

Secció Sindical de CGT a Nissan

Attached documents