CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Primeres Jornades per l’Alliberament Animal, els dies 9, 10 i 11 de maig a Tarragona

Dimarts, 6 maig, 2014

cartelljornadestgn.jpg

Les Primeres Jornades per l’Alliberament Animal que es realitzaran a Tarragona els dies 9, 10 i 11 de maig, seran una bona oportunitat per conèixer de primera mà quina és la ideologia animalista per l’alliberament total i les lluites per la defensa dels drets dels animals no humans que es donen, des de la base, als Països Catalans.

Organitzat per la Plataforma Iniciativa Animalista i Libera!, i amb la col·laboració de l’Ateneu Llibertari Alomà (C/ Misser Sitges, 9) i el Casal Popular de la Sageta de Foc (C/ de la Nau, 11) que cediran les seves seus, les jornades inclouran xerrades, presentacions de projectes, passi de documentals, debats, col·loquis i dinars i vermutades populars.

PROGRAMACIÓ

- DIVENDRES 9:

18h. (Sageta) PRESENTACIÓ JORNADES. PASSI DOCUMENTAL “Realitzant la connexió” (28′) + COL·LOQUI.
* Documental de la Vegan Society dels EUA que ens explica que no cal triar entre una vida sana, un estil de vida divertit, modern, just, sostenible i empàtic. Amb una dieta vegana ho podem tenir tot! Mira aquest documental i decideix per tu mateixa. Durada: 28′. Subtitulat en català per l’equip de TVAnimalista.

19h. (Sageta) PRESENTACIÓ de la Plataforma Legislativa pels Drets dels Animals Urbans de les comarques del Camp i les Terres de l’Ebre (PLDAU) i INTRODUCCIÓ AL DRET ANIMAL. Per Anna Carbonell i Álvaro Rincón.
* Anna Carbonell és de Reus i tècnica en explotacions agropecuàries i especialista en benestar animal, militant feminista de l’Hora Violeta i activista de la PIA, de Libera! i coportaveu de la CAC. Ens presentarà la Plataforma Legislativa pels Drets dels Animals Urbans del Camp i les Terres de l’Ebre (PLDAU), una eina política que sorgeix de la unitat d’acció d’entitats proteccionistes i animalistes del territori per tal de vetllar que els ajuntaments compleixin la Llei de Protecció Animal Catalana, treballant per a conscienciar i assessorar a les administracions en l’àmbit de la protecció de les espècies animals que conviuen amb nosaltres dins el medi construït.
* Álvaro Rincón és un vallenc afincat a Tarragona. Art-tivista independent i d’esquerres, compagina aquesta activitat cursant els seus estudis a la Facultat de Dret de la URV. Ens oferirà una introducció al dret animal i la seva història dins l’àmbit jurídic i social.

- DISSABTE 10:

12.30h. (Sageta) XERRADA: “Una mirada biocentrista”. Per Helena Escoda, que ens oferirà una xerrada sobre la Història Universal desmitificant el racisme, el sexisme i l’especisme, tot aportant-ne una visió biocentrista. Sempre ens han explicat la Història des d’una òptica eurocèntrica, androcèntrica i antropocèntrica, és a dir: la història escrita pels vencedors. Oferir una mirada biocèntrica és oferir un punt de vista en el qual totes les formes de vida del planeta compten, ja que totes som partícips de la rica biodiversitat i de la història de la Terra.
* Helena Escoda és de Mataró i llicenciada en Història i postgraduada en Dret Animal per la UAB, especialitzada en història de la tauromàquia i les tradicions populars amb braus. És membre del Consell del Voluntariat de la Societat Protectora d’Animals de Mataró, del grup d’Antropologia de la Vida Animal i Grup d’Estudis d’Etnozoologia, afiliada a l’Institut Català d’Antropologia (ICA), i col•laboradora com articulista al diari ecologista “BioEcoActual”. Actualment, treballa com a encarregada a l’Ecocentre de Barcelona.

14h. (Sageta) DINAR POPULAR de L’AUTÈNTIC ENTREPÀ VEGETAL i BEGUDES (5€).

15.15h. (Sageta) “CAFÈ, COPA i DOLCETS per 2 EURETS”.

16h. (Alomà) XERRADA: “Feminisme, LGTBI i alliberament animal”. Per Eva Benet.
* Eva Benet és de València, diplomada en Relacions Laborals i llicenciada en Història. Militant d’EUPV a l’àrea de feminismes, heterodisident i animalista. Ens oferirà una xerrada sobre els vincles de la defensa dels animals amb altres moviments d’alliberament, que com el feminista i l’LGTBI, són molt clars, tant pel que fa a la ideologia com a l’estratègia. El moviment animalista és hereu de moltes de les fites aconseguides per aquests moviments. Malgrat això, es produeixen desencontres marcats pel desconeixement mutu, que ens assenyala el camí cap a la presa de consciència. La lluita animalista és l’última barrera de l’explotació i les discriminacions, l’empatia i el compromís amb la igualtat i la justícia.

17.15h. (Alomà) XERRADA: “El cas dels correbous als Països Catalans”. Per Jesús Frare.
* Jesús Frare viu a Almàssera i és llicenciat en Història. Antiespecista i membre de la PIA, de la Folgança d’Algemesí i de la CAC. Blogger d’Animalisme.cat, feminista i heterodisident, membre del Col·lectiu LAMBDA de València, de l’MDT, la CUP d’Almàssera i la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià. Ens parlarà sobre el linxament públic de bous als Països Catalans, coneguts com a “correbous” o “bous al carrer” que se’ns presenten com un fet tradicional, socialitzador, identitari i festiu. Qui els defensa, diu que es fan amb respecte per les persones i els animals o que, en tot cas, que sempre s’aprofiten de les unes i els altres “de forma legal”. També diuen que són propis d’una immensa majoria allà on es fan i que és un exercici de la seva llibertat. Res de tot plegat és cert. La vella pràctica de fer córrer bous en esdeveniments molt especials no té res a veure amb una indústria de l’espectacle sumptuària, insostenible i sempre parasitària dels diners públics. La identitat no té res a veure amb l’exclusió de la gran majoria que s’aparta dels linxaments i que és hostatge d’aquesta indústria. La llibertat no s’exerceix esclafant els drets d’altres, persones i animals. I, entre eixes altres, els bous. Víctimes d’aquests linxaments, envoltats d’una munió que els ha agredit i que els continua agredint, sempre a la recerca desesperada d’una fugida impossible.

18.30h. (Alomà) XERRADA: “Socialisme i alliberament animal”. Per Toni Infante
* Antoni Infante va nàixer a Guadix (Granada) en el sí d’una família que es va veure obligada a immigrar a terres valencianes. Militant comunista des de les acaballes del franquisme va participar en l’organització de CC.OO. a Torrent i altres municipis de l’Horta. Posteriorment va ser responsable successivament d’Acció Sindical, Organització i Secretari General de la Unió Comarcal de L’horta de CC.OO., liderant durant anys tot el sector d’esquerres i antipactes socials al sí d’aquest sindicat. Al 1987 va decidir assumir la nacionalitat catalana, en un procés que li va portar a militar al MDT des de l’any 1990. Al juliol de 1992 va ser detingut i torturat en l’operació que Garzón va dirigir contra Terra Lliure i tot l’independentisme combatiu. Treballador i marxista, compagina els seus treballs a favor de la independència, el socialisme i l’equiparació de gènere, amb la defensa dels drets de tots els animals, sent cofundador de la PIA i impulsor de la Plataforma Carles Pinazo. Ens explicarà que les comunistes volem un món lliure de tota opressió i l’explotació que causa la classe burgesa, però sovint oblidem que totes les espècies animals som objecte d’explotació, i on les oprimides de classe passen a ser opressores d’espècie. Com a espècie humana ens manifestem contraries a l’explotació de classe, però mantenim alhora un estatus d’opressió, repressió i mort per sobre les altres espècies animals i el planeta en consumir productes d’origen animal: una que és econòmica (capitalisme) i una altra sobre determinats valors només aplicats per a la nostra espècie (especisme-antropocentrisme). El socialisme no pot permetre’s suportar la hipocresia d’estar fent la revolució a esquenes de la resta d’animals que conviuen amb els humans, l’alliberament ha de ser total.

19.45h. (Alomà) COL·LOQUI: “Anarquisme i Alliberament Animal. DEBAT OBERT.

- DIUMENGE 11:

11.30h. (Sageta) PRESENTACIÓ 10 ANYS de LIBERA!: L’experiència de “Prou”+ ILP “Pan y Toros”. Per Carlos López. Coincidint amb el desè aniversari de Libera, ens explicarà la trajectòria, la metodologia i els resultats obtinguts per l’associació. D’altra banda ens donarà a conèixer l’estratègia de la ILP “Pan y Toros”, que pretén, mitjançant investigacions econòmiques i socials, l’eradicació de la tauromàquia major a tot el territori de l’estat espanyol
* Carlos López va nàixer a Madrid i resideix actualment a El Prat de Llobregat. És militant sindicalista i activista pels drets dels animals. Col·labora a “Barcelona GatiGos” i des de 2010 presideix l’associació animalista Libera! a Catalunya, sent-ne també coordinador per Barcelona, així com responsable de les diferents comissions de treball que es desenvolupen a l’OPAB.

13.00h. (Sageta) VERMUTADA POPULAR, amb patates xips i olives (1,5€).

16.00h. (Alomà) PRESENTACIÓ del REFUGI-SANTUARI “La Bassa” del Vendrell. Per Laia Galeano.
* Laia Galeano és nascuda a Barcelona i resident a El Vendrell. Va estudiar Publicitat i Relacions Públiques. En l’actualitat és responsable del benestar dels animals rescatats al refugi-santuari de “La Bassa”. Treballa per ajudar a fomentar el respecte animal en infants mitjançant la convivència amb els habitants del refugi-santuari. També és col·laboradora del PACMA. Ens explicarà què és i el que és viure i treballar en un refugi-santuari, així com les problemàtiques actuals pel que fa als abandonaments d’animals de granja als que s’ha d’enfrontar. També ens avançarà els futurs projectes de La Bassa.

18.00h. (Alomà) DEBAT POPULAR sobre les TEMÀTIQUES EXPOSADES DURANT LES JORNADES I CLOENDA

Organitzen: Plataforma Iniciativa Animalista i Libera!

https://www.facebook.com/events/1462103780693548/