CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Procés obert al Marroc. Malgrat la repressió, nova convocatòria de mobilitzacions el 26 i el 27 de febrer

Divendres, 25 febrer, 2011

El 20 de febrer, milers de marroquins van sortir al carrer a 53 ciutats i pobles per a reclamar dignitat, justícia, llibertat i canvis constitucionals. En la majoria de les manifestacions no es van registrar incidents. Però, en alguns llocs, especialment en el Rif i a Sefrou (Atlas Mig), la repressió va provocar víctimes mortals

El jove CHAIB KARIM, assassinat per la policia a Sefrou

El dimecres 23, ha mort a Sefrou Chaib Karim a causa de l'agressió policial de que va ser víctima el diumenge 20 en el transcurs de la manifestació organitzada a Sefrou. Chaib va sofrir una autèntica pallissa en totes les parts del cos que li han provocat la mort. Altres companys, com Ezedinne Manjli, secretari local de Via Democràtica, han sofert ferides de consideració. La policia està retenint el lliurament del cadàver a la família, intentant evitar que l'enterrament es converteixi en una manifestació de protesta contra la repressió i per la llibertat. La ciutat de Sefrou es troba ocupada per la policia que tracta d'evitar que manifestants de Fes, de Boulmane i de la zona es concentrin a Sefrou per a expressar la seva ràbia per l'assassinat del company.

Imzouren i Ait Bouayach, en la província d'Alhucemas, envoltats per la policia

Després dels enfrontaments del dia 20 a Alhucemas, la lluita es va perllongar en els pobles de la província el dilluns 21, amb nombroses detencions i un desplegament policial impressionant. Posteriorment tots els detinguts de la zona han estat posats en llibertat després de passar pel tribunal.

El moviment s'estén. Manifestacions i repressió al llarg de tota la setmana al Marroc

La manifestació de solidaritat amb el poble de Líbia del dia 21 a Rabat va ser brutalment reprimida. La presidenta de l'Associació Marroquina de Drets Humans (AMDH), Khadija Ryadi va ser brutalment agredida amb una puntada en l'estómac, copejant-se en el cap al caure, motivant el seu trasllat a l'hospital. Mohamed Elaouni, coordinador de la Xarxa Democràtica Marroquina de solidaritat amb els pobles en lluita també va ser agredit així com nombrosos/es militants de la AMDH.

Una simple concentració enfront del ministeri de educació a Rabat d'ensenyants amb doctorat, amb reivindicacions professionals i socials, va ser també salvatgement reprimida amb tres detencions i nombrosos ferits.

A Fes, s'han produït violents enfrontaments entre els estudiants de la Universitat i la policia, intervenint matons i policies camuflats en la repressió contra els estudiants. També en les universitats de Marraquech i Agadir s'han produït enfrontaments entre estudiants i policies amb nombroses detencions.

A Agadir, la concentració del dia 23 en la plaça de l'Esperança, va ser violentament reprimida, produint-se 23 detencions, entre elles de militants de ANDCM, ATTAC, VD, PSU… Immediatament va haver-hi una concentració enfront de la comissaria, exigint la llibertat dels detinguts.

A Marraquech, 5 militants de la UNEM (Unió nacional d'estudiants marroquins) i de la ANDCM van ser detinguts mentre distribuïen octavetes.

A Khemisset (entre Rabat i Fes) el dimecres 23 es van produir greus enfrontaments entre manifestants i la policia, que ha usat bales de goma i gasos lacrimògens, enfrontaments que s'han perllongat el dijous 24. Tots els instituts i col·legis s'han incorporat a la lluita, paralitzant els centres d'ensenyament i sortint al carrer. Nombrosos detinguts i ferits.

A Itzer, província de Midelt, concentració demanant la dissolució del consell municipal que està espoliant la riquesa forestal de la zona, treball per als desocupats i mesures per a acabar amb la marginació de la zona. Les negociacions amb el governador de Midelt no han donat cap resultat. Una delegació s'ha desplaçat a Midelt, capital de la província, per a presentar l'exigència de dissolució del consell comunal. Hi ha una gran desplegament policial que amenaça intervenir contra la població que es manté en el carrer concentrada.

A Casablanca, els habitants dels barris de barraques, que porten més d'un any exigint un habitatge digne van organitzar una manifestació cap a la seu del governador de Casablanaca (wilaya) que va ser tallada per la policia a Ain Borja, produint-se enfrontaments entre manifestants i policies.

Partits de l'esquerra radical rebutgen reunir-se amb el ministeri de l'interior per a tractar de les eleccions del 2012

Via Democràtica, que fins a ara s'ha negat a participar en les eleccions per considerar que no existeix democràcia al Marroc, ha rebutjat la invitació del ministeri de l'interior per a tractar sobre les eleccions del 2012. En un comunicat fet públic el 5 de febrer « convoca a totes les forces democràtiques, polítiques, sindicals, culturals, associatives, organitzacions de drets humans, associacions de dones, al moviment amazigh, als intel·lectuals i artistes compromesos, que recullin aquest moment històric perquè junts construeixin un front comú cap a la conquesta d'un Estat Democràtic i de Dret, sobre la base d'un programa col·lectiu i consensuat entre tots els seus components.” Altres partits, que han participat en les eleccions i que compten amb 3 diputats (PADS, PSU i CNI) també han rebutjat aquesta invitació que solament pretén dividir el moviment actual pel canv.i

Nova crida del moviment 20 F per a manifestacions en tot el Marroc el 26 i 27 de febrer

El procés segueix obert. El moviment 20 de febrer ha tornat a convocar per a aquest cap de setmana. Moviments de lluita local, amb anys de resistència, s'estenen amb la perspectiva de no quedar aïllats, com ha ocorregut fins a ara. Les exigències de dimissió del govern, dissolució del parlament i canvis constitucionals democràtics són els objectius comuns, als quals s'afegix el cessament de la repressió i la llibertat de tots els detinguts en les mobilitzacions.

El govern de Abass El Fassi, cada dia més afeblit, té els dies comptats. L'ús de la violència i la repressió, la utilització de matons camuflats per a provocar incidents que justifiquin la repressió policial, i de provocadors (en la seva majoria policies de paisà) que ataquen als manifestants cridant visques al rei, la manipulació informativa, estan sent armes que no estan aconseguint parar el moviment..

El Makzen es troba a la defensiva, aparentant normalitat i control de la situació. El discurs del rei va ignorar les reivindicacions populars i va insistir en la seva política de façana democràtica, buida de contingut. Però, a pesar de l'aparença, la por que el moviment pel canvi segueix estenent-se i consolidant-se, se sent en les files del poder.

Vents de llibertat bufen al Marroc.

Mouatamid, Equip de treball per al nord d'Àfrica de la Secretaria de Relacions Internacionals de la CGT

* Vídeos de la repressió a Rabat:

www.youtube.com/watch?v=VxneLWlQT6Y

www.youtube.com/watch?v=Dfbloa3-JUg&feature=player_embedded