CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Prop de 9.000 ciutadans a l’Estat espanyol moren cada any per tumors d’origen laboral

Dijous, 6 gener, 2011

Segons els especialistes en Medicina del treball, prop de 9.000 persones moren cada any a l'Estat espanyol per culpa de tumors malignes d'origen laborals, segons va afirmar la Asociación Española de Especialistas en Medicina del Trabajo (Aeemt), que va denunciar que a l'estat es produeixen 80.000 malalties professionals anuals tot i que les estadístiques oficials les xifren en 30.000.

Per a aquests especialistes, els motius d'aquest infradiagnòstic són clars: “A Espanya es consideren patologies d'origen laboral només aquelles recollides a la llista de malalties professionals” que, a més, estan relacionades amb una activitat i causa concreta, explica Alfredo Ribelles, vocal de l'Aeemt.

Aquesta classificació de les malalties professionals no es fa, segons Ribelles, “seguint criteris científico-tècnics, sinó que s'elabora basant-se sobre tot en criteris economicistes i legals, és a dir, criteris directament relacionat amb els interessos que s'amaguen rere les patologies laborals.”

Les malalties d'origen laboral més freqüents són les degudes al soroll i les vibracions, així com les osteomusculars (tendinitis), seguides de les dermatològiques i les respiratòries. Actualment no es consideren problemes de salut d'origen professional les malalties cardiovasculars i mentals.

I si la declaració de les malalties professionals que es produeixen en realitat és una “assignatura pendent”, el registre de morts relacionades amb aquestes patologies és “tot un repte”, asseguren els metges del treball.
“Calculem que a Espanya hi ha prop de 9.000 morts anuals degudes a càncer d'origen laboral i unes 1.700 per malalties respiratòries i 3.600 per malalties cardiovasculars”, apunta Ribelles.

Notícia extreta de: www.cgt-cyl.org/spip.php?article1593

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció