CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

PROU! Comunicat de CGT de Catalunya davant la mort d’un treballador d’origen senegalès a Salou

Dimarts, 11 agost, 2015

PROU!
Comunicat de la CGT de Catalunya davant la mort d'un treballador d'origen senegalès a Salou

Dia darrere dia aquest estiu hem sentit notícies sobre el drama que pateixen milers i milers de migrants que tracten d'arribar a Europa. Són persones que fugen de països empobrits, sovint abocats a guerres i dictadures pels governs europeus i nord-americans,entre d´altres. Són, en certa mesura, l'altra cara de la prosperitat i el consum que ens pretén vendre el capitalisme avançat: productes barats gràcies a l'explotació de les seves matèries primeres i de la seva força de treball. I amb això aquests mateixos governs compensen una mica la retallada de salaris que ens fan patir a la majoria de nosaltres.

La infàmia de l'Europa fortalesa tancada sobre ella mateixa ha banyat els nostres mars, fent de la Mediterrània una de les fosses comunes més grans del planeta. Però aquesta mateixa infàmia ja fa anys que campa també tranquil·lament pels nostres carrers i carreteres. És habitual veure treballadors sense drets dormint als carrers i a les estacions de bus i tren quan arriba una temporada de collita de fruita o verema. D'igual manera, ens trobem a les ciutats treballadors estrangers esperant que arribi una furgoneta a recollir-los per dur-los a alguna obra, això si aquell dia tenen sort i treballen. I també veiem, si és que no apartem la mirada, com en sortir d'un transport públic o en un locutori la policia fa redades buscant omplir aquests centres, també d'infàmia, denominats CIE.

Un darrer exemple l'hem tingut aquest dimarts a Salou. Com una operació dels Mossos d'Esquadra en contra de venedors d'origen subsaharià ha acabat amb la mort d'un d'ells en estranyes circumstàncies. La versió policial, que diu que ha saltat d'un tercer pis, queda enterbolida per alguns testimonis. Segons les informacions de les que disposem, les persones concentrades han iniciat una protesta davant la poca claredat dels fets i per impedir que s'aixequés el cadàver en no tenir constància de que s´hi hagués personat cap jutge i/o forense al lloc.

La suspensió dels drets bàsics de ciutadania que conforma aquesta espècie d'"apartheid" que pateixen una gran part dels migrants, molts d'ells veïns/es nostres des de fa anys, continua també quan moren o els maten.

Hem de dir prou. No podem mirar cap a una altra banda. Una part de la població del nostre país és assetjada constantment. Un dia se'ls amenaça amb retirar-los l'atenció sanitària bàsica, l'altre se'ls criminalitza, constantment se'ls atemoritza amb l'expulsió, i habitualment se'ls obliga a treballar en condicions de misèria i explotació laboral. La resta de la població no hem de caure en el joc de l'"això no va amb mi". Ni de pensar que som afortunats/des perquè sempre hi ha algú que viu pitjor que nosaltres. No hem de fer el joc a l'Estat ni al capitalisme tolerant diverses categories de persones.

Desgraciadament, la mort de Salou no ha sigut la primera, però hem de lluitar perquè sigui la darrera. Ho hem de fer activament. Evitant les agressions i els assetjaments del dia a dia però també en situacions especialment greus com la d'avui a Salou. Des de la Confederació del Treball de Catalunya fem una crida:

- A la solidaritat activa amb els i les persones migrants i a participar a les accions i convocatòries de rebuig de la brutalitat policial.

- A demanar la derogació de la legislació d'estrangeria i de les normatives municipals que criminalitzen activament els treballadors/es d'origen estranger.

- A exigir una investigació ràpida i efectiva sobre les circumstàncies de la mort d'avui dimarts 11 d´agost, a banda de la dimissió del Conseller d'Interior Jordi Jané, per l'actuació policial amb ús de projectils de foam durant i després de les espontànies protestes veïnals.

Salou, a 11 d'agost de 2015.

Secretariat Permanent de la Confederació General del Treball de Catalunya

Més informació:

- ABOUT.ME CGT CATALUNYA

- TWITTER CGT TARRAGONA

Vídeos protestes veïnals per la mort de treballador d´origen senegalès:

https://www.youtube.com/watch?v=9etG3X6ceFg

https://www.youtube.com/watch?v=zUVWGcr3zos

https://youtu.be/rfvGStiD7N0

- El mediador de la comunitat senegalesa explica els fets

https://soundcloud.com/diari-de-tarragona/el-mediador-de-la-comunitat-senegalesa-explica-els-fets

- Un home senegalès assegura que la policia ha matat l'home en l'operatiu policial.

https://soundcloud.com/diari-de-tarragona/un-home-senegales-assegura-que-la-policia-ha-matat-lhome-en-loperatiu-policial

- Un noi senegalès es mostra indignat i assegura que l'home ha mort perquè la policia l'ha llençat:

https://soundcloud.com/diari-de-tarragona/un-noi-senegales-es-mostra-indignat-i-assegura-que-lhome-ha-mort-perque-la-policia-lha-llencat

- Una dona senegalesa es mostra molt indignada i assegura que la policia ha mort l'home:

https://soundcloud.com/diari-de-tarragona/una-dona-senegalesa-es-mostra-molt-indignada-i-assegura-que-la-policia-ha-mort-lhome