CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Prou Retallades, la Salut és un dret

Diumenge, 23 setembre, 2012


PROU RETALLADES, LA SALUT ES UN DRET.

La Xarxa de Dones per la Salut, volem manifestar la greu preocupació i indignació que tenim davant de la retallada de drets a la salut que estem vivint que està derivant ja en pèrdua de salut d´una gran part de la població del nostre país, en especial de les persones més vulnerables, entre elles les dones. Una crisi provocada pel sistema capitalista i patriarcal i que pretenen resoldre retallant els nostres drets, ja que els seus objectius no som les persones sinó el benefici dels bancs i els rics.

La Xarxa de Dones per la Salut manifestem el convenciment que la defensa dels serveis públics de qualitat és prioritari per garantir la igualtat entre les persones, encara més en temps de crisi.

Manifestem el nostre rebuig a les polítiques de capitalisme neoliberal del govern d´España i del govern de la Generalitat de Catalunya que provoquen la retallada de drets universals i bàsics com la universalitat, la gratuïtat, eliminació de la targeta sanitària a persones migrades, el decret 16/12, el repagament, l´euro per recepta, retallades de personal, disminució de serveis, disminució de llits, eliminació de programes de salut pública, programes com la Unitat docent de llevadores de la universitat de Barcelona, disminució de fons per la prevenció i atenció a les persones amb VIH, retallades a les subvencions d´associacions de dones.

Totes aquestes retallades estan afectant especialment les dones:
-com usuàries, com treballadores i com curadores, ja que les tasques de cura que assolim pel nostre rol de gènere augmentarà amb la reducció del temps de permanència als hospitals de les persones malaltes, la reducció encara més gran de serveis per a la salut mental i la reducció de serveis i ajudes a les persones dependents.

La Xarxa de Dones per la Salut, fem propostes en la línia de reduir la medicalització de les dones, no els seus drets. I considerem que:
-Cal retirar la vacuna contra el virus del papil•loma humà, per ser innecessària, potencialment perillosa per les nenes i molt cara. Cal substituir la vacuna per un cribratge de la població.
-Cal incrementar les professionals de la psicologia al CAPs, que reduirien la prescripció de psicofàrmacs, que representen una despesa molt gran i es destinen sobretot a les dones.
-Cal reduir el número de cesàries a tots els hospitals de Catalunya.
-Cal abordar el Protocol per l´Abordatge de Violència Masclista.

DRET AL PROPI COS. AVORTAMENT LLIURE I GRATUIT.
Considerem que cal millorar la Llei de Salut Sexual i Reproductiva, però en cap cas retrocedir com proposa el PP, CIU i l´església Catòlica.
-Cal treure el dret a l´avortament del Codi Penal.
-Cal accedir a una IVE gratuïta, de qualitat, amb protecció de la confidencialitat i assegurada a tota la xarxa sanitària.
-Cal informació adequada a totes les dones en edat d´embaràs tant de l´avortament quirúrgic com farmacològic perquè les dones puguin decidir.
-Cal fer públic la xarxa d´ASSIRS, hospitals o clíniques privades que practiquen IVEs, i que aquests siguin gratuïts.
-Cal programes de formació per les professionals sòcio-sanitaris en matèria d´IVEs .
-Cal programes d´educació afectiva-sexuals a l´ensenyament públic.

La Xarxa de Dones per la Salut, considerem que cal avançar en la perspectiva de gènere a la salut i incorporar les seves propostes a les polítiques públiques de salut.

Isa Garnika. Infermera quirúrgica i Secretaria de Gènere CGT Catalunya.

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció