CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Prou Sal! denuncia que l´Ajuntament no ha justificat el rebuig de les seves al·legacions

Diumenge, 27 gener, 2008

Sota el títol de «Parlem del problema», la plataforma Prou Sal! va organitzar ahir al migdia una xerrada-col·loqui a la Sala Vilà i Valentí de Sallent, en la qual van participar membres de la plataforma, representants del sindicat CGT i de la Unió de Pagesos.

Regió 7 / GUILLEM CABRA / SALLENT

Durant l´acte, la plataforma va lamentar que l´Ajuntament no hagués notificat ni explicat els arguments pels quals s´han rebutjat les al·legacions que es van presentar al projecte de trasllat de la línia elèctrica del Cogulló que permetrà a Iberpotash fer créixer l´espai de runam salí. L´alcalde de Sallent, Jordi Moltó, va avançar dissabte a Regió7 que la totalitat d´al·legacions havien estat desestimades i que l´Ajuntament havia donat llum verd al projecte.

Inicialment, s´hi havia invitat tots els sindicats del comitè d´empresa d´Iberpotash i el mateix comitè d´empresa, que no van assistir a l´acte. La xerrada d´ahir va tenir un component de molta actualitat, arran de la negativa per part de la Comissió d´Urbanisme de Barcelona a aprovar el trasllat de les línies elèctriques per un error de procediment, i que, segons Iberpotash, és necessari per a la continuïtat de l´explotació minera. Aquest trasllat implicaria l´ampliació del runam del Cogulló sobre una bassa de fangs, actualment separada del runam salí per una línia d´alta tensió. Aquesta bassa és definida com a zona de protecció de la vegetació natural en el pla general d´ordenació vigent i, segons Prou Sal!, «l´ampliació del runam cap a aquesta zona és il·legal. A més a més, Iberpotash no disposa de llicència d´activitats».

Divendres mateix, l´Ajuntament de Sallent, en una reunió extraordinària de la junta de govern local (vegeu Regió7 d´ahir), va acordar, per segon cop, l´aprovació inicial del trasllat de la línia elèctrica i va tornar a enviar el projecte a la Comissió d´Urbanisme. Albert Ferrer, representant de Prou Sal!, es va queixar que «l´Ajuntament no ha respost cap punt de les al·legacions presentades contra el projecte». «Són ells qui les han de contestar, i esperem rebre una segona carta amb la resposta a aquestes al·legacions». Esteve Padullés, membre de Prou Sal!, va denunciar «la inexistència dels informes dels tècnics que avalin aquesta decisió. El senyor Moltó ha passat per sobre de les opinions dels tècnics».

L´únic sindicat que va respondre a la invitació va ser la CGT, representada per Antonio Garrido, que va afirmar que «nosaltres no podíem amagar el cap sota l´ala i obviar un problema tan gros com aquest».

D´altra banda, Joan Tatjé, coordinador comarcal de la Unió de Pagesos al Bages, va assistir a la reunió per dur a terme de manera formal i pública l´adhesió de l´entitat que representa a la plataforma Prou Sal! Tatjé va explicar que «la contaminació va des de Santpedor fins a Sallent i, ara ja, s´ha escampat cap a Balsareny. La taca es fa cada cop més gran», va lamentar bo i afegint que els runams afecten la pagesia de la comarca.