CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Quatre nissagues sota la marca Acciona controlaran l’empresa Aigües Ter-Llobregat

Diumenge, 11 novembre, 2012

ÒSCAR ROMERO | 07/11/2012 - Setmanari Directa

La joia de la corona se'n va finalment, a mans d'Acciona. El Departament de Territori i Sostenibilitat va emetre ahir un comunicat on anuncia l'adjudicació del servei que presta Aigües Ter-Llobregat (ATLL) en favor del consorci d’empreses liderat per Acciona, opció que segons el govern ofereix “millor preu de l’aigua”. Acciona ha ofert un preu de 0,71 euros el metre cúbic mentre que Agbar ho ha fet a 0,79 euros. L'empresa adjudicatària haurà de pagar ara a la Generalitat de Catalunya 300 milions d'euros i 700 milions més en terminis al llarg de la concessió. Mas destinarà els ingressos a assolir els objectius de dèficit –comptabilitzarà el total de 1.000 milions d'euros de la venda al capítol d’ingressos de 2012– però el deute actual d'ATLL –663 milions d'euros– quedarà en mans de la Generalitat.

El breu comunicat posa punt i final al procés de privatització més gran de la història de la Generalitat, una operació feta en temps rècord. Només trenta dies li han calgut al govern per decidir el nom de l'empresa que gestionarà el subministrament d'aigua en alta de prop de 5 milions d'habitants durant els pròxims 50 anys. Acciona es farà càrrec de les depuradores d'Abrera i Cardedeu, de les dessalinitzadores del Prat del Llobregat i Tordera, de diferents estacions de bombeig i de 900 quilòmetres de canonades. La privatizació suposarà un canvi de paradigma en la gestió de l'aigua del país i també, una pujada de tarifes, d'entre el 25% i el 35%, segons la plataforma Aigua és Vida.

L'adjudicació d'ATLL a Acciona però, no ha sentat bé a la cúpula directiva d'Agbar i sembla que portarà cua. L'empresa ha manifestat en un comunicat recent que la seva oferta “és l'única viable” i que ho intentaran demostrar “amb tots els mitjans possibles que tinguin a l'abast”. Agbar dóna a entendre que recorrerà als tribunals: “l'ordre jurídic ha desenvolupat recentment mecanismes per evitar els tradicionals abusos en la licitació pública on algunes empreses han generalitzat el mecanisme de batre als seus competidors mitjançant baixes irreals per obtenir el contracte”.

Qui són els futurs gestors d'ATLL?

El consorci empresarial guanyador de la licitació està format per Acciona (39%), el banc brasiler BTG Pactual (39%) i diferents inversors com el grup Havas –familia Rodés, propietaris d'una part del diari Ara– o Barcel Euro –holding inversor de Manuel Torreblanca i Liliana Godia– entre d’altres. La nissaga Entrecanales controla l'empresa Acciona i va amassar la seva fortuna –valorada en 2.500 milions d’euros, la cinquena de l’Estat espanyol– amb les pilotades d’Endesa, Airtel i FCC.

La pràctica especulativa que caracteritza als Entrecanales i la poca experiència en el sector de l'aigua generen molts dubtes al voltant de l'interès que la família té per ATLL. A més, van de la mà d'André Esteves, president del banc BTG Pactual, un dels homes més rics de Brasil als seus 43 anys. Esteves aspira a ser, en paraules pròpies, “el Goldman Sachs del tròpic”, ha estat batejat per la premsa econòmica com “el rei del risc” i es desplaça arreu en un jet privat. Un avió que per cert, està sent investigat per les autoritats brasileres per determinar si Esteves ha incorregut en un delicte d'evasió d'impostos a l'inscriure l'aparell en un paradís fiscal.

L'Àrea Metropolitana adjudica a dit el servei d'aigua a Agbar

D'altra banda, el ple de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) va aprovar ahir definitivament –vots favorables de CIU i PSC, abstencions de PP, ERC i Independents del Papiol i vot en contra d'ICV-EUiA– d’atorgar el servei del cicle integral de l’aigua a Agbar. En un mateix dia, i de forma insòlita, es van materialitzar les dues grans operacions privatitzadores en matèria d'aigua dels últims temps al nostre país. Mentre la Generalitat atorgava ATLL a Acciona, l'AMB atorgava el cicle integral de l'aigua a Agbar. Una societat amb capital mixt entre Agbar (80%) i l’empresa pública EMSSA (15%) gestionarà diferents serveis referents a l’aigua –abastament en baixa, sanejament en alta, depuració i regeneració d’aigües residuals- de la ciutat de Barcelona i de 35 municipis del seu entorn més proper.

L' adjudicació a dit també servirà per regularitzar –tirant pel dret– la concessió del servei que Agbar presta a Barcelona i 17 municipis més, que fins ara es feia sense contracte i de forma il·legítima, tal i com va sentenciar un jutjat de Barcelona. En el moment de l'aprovació de l'adjudicació en el ple de l'AMB, membres d'Aigua és Vida i d'Ecologistes en Acció van desplegar una pancarta amb el lema “El negoci d'Agbar = la pobresa de Catalunya”.

http://www.directa.cat/noticia/tres-adinerades-nissages-rere-marca-acciona-controlaran-lempresa-aigues-ter-llobregat