CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Què en sabem del món àrab? Curs a Lleida d’aproximació a la seva història, economia, cultura, política i societat

Dimarts, 12 gener, 2010

Presentació

El món àrab ha esdevingut protagonista de les nostres vides. Massa sovint els mitjans de comunicació ens parlen de morts, d'enfrontaments, de conflictes que tenen a veure amb la gent i els pobles d'aquesta regió. En els nostres pobles i barris, tenim nous veïns i veïnes, vinguts de diferents parts d'aquest món que, més enllà dels tòpics, esdevé per tots nosaltres un gran desconegut.

Des del Grup d'Aprenentatge Col·lectiu de Lleida (GAC) volem reflexionar que hi ha més enllà del discurs mediàtic que ens arriba de manera quotidiana. Modestament, volem entendre la realitat dels pobles que conformen el món àrab. Volem aproximar-nos a les creences, conflictes, història, formes de vida i anhels de la seva gent. Ho volem entendre des de la nostra perspectiva, com a persones compromeses en la transformació de la societat, sabedors que arreu del món hi ha persones i pobles que albirem una societat més justa per a tothom.

Sessions del curs

1.- El Magreb (Llevant). Aproximació a la realitat dels nous països i pobles (Marroc, Algèria, Sàhara Occidental, Mauritània, Tunisia i Libia).

A càrrec de Pepe Nieto (Sodepau). Divendres 22 de gener, 19 h. Seu de la CGT de Lleida (8a planta edifici sindicats).

2.- Mashreq (Ponent). Aproximació a la realitat dels seus països i pobles (Egipte, Palestina, Jordània, Síria, Líban, Iraq, Iran).

A càrrec de Aritz Garcia (Politòleg i Educador Social). Divendres 29 de gener, 19 h. Seu de la CGT de Lleida (8a planta edifici sindicats).

3.- Les resistències i la solidaritat des de casa nostra. 30 anys d'experiències.

A càrrec de Josep Maria Navarro (Antropòleg, Professor de l'UB). Divendres 12 de febrer, 19 h. Seu de la CGT de Lleida (8a planta edifici sindicats).

4.- Tauler d'escacs de la Mediterrània i Orient Mitjà. Geopolítica, recursos, economia, ocupació i estat dels diferents conflictes.

A càrrec d'Alberto Arce (Periodista i Politòleg). Divendres 19 de febrer, 19 h. Seu de la CGT de Lleida (8a planta edifici sindicats).

5.- Experiències de lluita. Taula rodona. Persones vinculades a la lluita del poble saharaui, del poble palestí i activistes internacionals de diferents moviments de solidaritat internacionalista.

Divendres 26 de febrer19h. CSA La Maranya (c/del Parc 13, Casc Antic, Lleida).

6.- Dona i Islam. La situació i el paper de la dona en el marc de les diferents situacions socials al món àrab.

A càrrec de Fidaa Hammoud (Lingüista i Logopeda). Divendres 5 de març, 19 h. CSA La Maranya (c/del Parc 13, Casc Antic, Lleida).

Com participar al curs

El curs està obert a totes les persones interessades. El preu del curs és de 15 euros indispensables per cobrir les despeses generades. S'entregarà a tots les participants una bibliografia bàsica pel seguiment de les diferents sessions. A tots els que ho desitgin també se'ls facilitarà una bibliografia complementària per aprofundir en els diferents temes.

El curs només es realitzarà si hi ha un mínim de 15 persones inscrites.

Inscripcions: gaclleida@gmail.com

Organització: Grup d'Aprenentatge Col·lectiu de Lleida (GAC)

Col·laboren: CGT, La Maranya, L'Ocell Negre

Agraïments especials: Ivan Gordillo i Aritz Garcia.