CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Què passa si trobes un treball quan estàs a l’atur…

Diumenge, 5 setembre, 2010

Si estàs cobrant la prestació d'atur contributiva i trobes treball per compte aliè a temps complet, poden passar les següents coses:

- Que el nou treball duri menys de 360 dies (un any). Al tornar a estar en situació d'atur, pots tornar a cobrar el que quedi de la prestació que vas deixar de cobrar per a treballar.

- Que el nou treball duri més de 360 dies. Al tornar a estar en situació d'atur pots triar entre tornar a cobrar el que quedi de la prestació que cobraves abans de trobar l'ocupació, o cobrar la prestació derivada d'aquest últim treball. Si optes per la prestació anterior, les cotitzacions derivades del nou treball no podran ser computades per a obtenir l'altra prestació d'atur (les “perds”).

Exemple: Si et quedaven sis mesos de prestació, i obtens una ocupació d'un any, a l'acabar de treballar pots triar entre els sis mesos que et quedaven per cobrar, o els quatre que has reportat amb el nou any de cotitzacions. Si tries els sis anteriors, ja no podràs computar l'any de noves cotitzacions per a posteriors prestacions.

Si el treball per compte aliè que trobes és per temps parcial, pots triar:

Interrompre el cobrament de la prestació mentre et duri el nou treball i quan acabi:

a) Si el nou treball va durar menys d'un any, tornar a cobrar el que et quedava de la prestació anterior.

b) Si el nou treball va durar més d'un any triar entre cobrar el que et quedava de la prestació anterior o la nova prestació reportada per aquest treball. Les cotitzacions tingudes en compte per a reportar la prestació que no hagis triat ja no podràs computar-les per a cap prestació posterior.

Compatibilitzar el nou treball amb el cobrament de la prestació. En aquest cas, la teva prestació es reduirà en el mateix percentatge que el de la jornada de treball que realitzes sobre la normal.

Exemple: Si trobes un treball de mitja jornada (50 % de la jornada habitual en la teva empresa o sector), pots compatibilitzar-lo amb la prestació d'atur que estaves cobrant. Cobraries un 50% de la prestació d'atur que et correspon, i el que et paguessin de sou pel 50% de la jornada treballada.

Cal tenir en compte que per a poder cobrar qualsevol de les prestacions (tant la nova com l'anterior) cal estar en situació legal d'atur, és a dir, no haver perdut el treball (ni l'anterior ni el nou) per baixa voluntària, mutu acord o abandó de l'ocupació pel treballador, encara que sigui en període de prova.

Per a dirimir casos dubtosos o veure quines situacions estan dintre de la condició legal d'atur i quines no, pot consultar-se la web del Servei Públic d'Ocupació (www.redtrabaja.es)

Document elaborat per l'Institut de Ciències Econòmiques i de l'Autogestió (ICEA): www.iceautogestion.org