CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Què s’amaga darrera del conflicte de Clariant, multinacional suïssa, hereva de l’antiga Sandoz?

Dissabte, 26 maig, 2007

El passat 17 d'Abril dos treballadors de Clariant Ibèrica a la factoria del Prat de Llobregat van ser acomiadats acusats d'assetjament i persecució a altres companys (mobbing). L'empresa es basa en la investigació d'una comissió interna que assegura haver interrogat a diferents treballadors del centre “testimonis” de l'assetjament. Aquesta comissió aquesta formada per comandaments interns a la qual cap membre del Comitè ha tingut accés, ni tampoc a les preguntes efectuades als treballadors interrogats.

Les irregularitats en el procés han estat paleses però la realitat del conflicte és una altra ben diferent:

- Els treballadors acomiadats són Manuel Fernández Marín i Diego Rojas González.
- El primer és en l'actualitat SECRETARI DE SALUT LABORAL de la secció sindical de CGT.
- El segon és militant actiu de la secció sindical de CGT.
- Manuel Fernández Marín formava part del Comitè d'empresa en l'any 2005.

La importància d'aquestes dades es fonamenta en el fet que el comitè de l'any 2005 va denunciar a l'empresa i es va veure immers en un procés de conflicte col·lectiu a causa de la falta de SEGURETAT en la pròpia empresa i en el polígon. A dia d'avui encara tenim un company en estat de coma clínic degut al fet que en l'interior del centre no havia assistència mèdica (recordem que es tracta d'una empresa química immersa en el pla estratègic d'emergències a causa de la seva perillositat) i que l'ambulància del 061 es va perdre a conseqüència de les obres del desviament del riu Llobregat i la de la mútua (ASEPEYO) no estava operativa.

Els treballadors acomiadats eren signants de les denúncies i actius en les mobilitzacions. En l'actualitat s'està investigant per part del treballador acomiadat els diferents casos de defuncions de treballadors en actiu per tumors o el d'un company que ha hagut de ser operat d'un tumor cerebral quedant en un estat pràcticament vegetatiu; a aquests casos cal afegir que més del 75% dels treballadors jubilats moren per causes similars.

Els treballadors compleixen les normes de seguretat però des de la Secció Sindical de CGT i des del comitè d'empresa se sospita que manca informació i seguretat:

- Es compleix la LPRL en la substitució dels productes cancerígens per uns altres de menys perillosos?
- Es respecta la normativa de medi ambient? Perquè no tenim delegat de medi ambient?
- Per què encara tenim sostres d'Uralita amb amiant en l'empresa? I el que és pitjor, Per què s'emmagatzemen els pocs substituïts en l'interior del centre sabent la perillositat de l'exposició a l'amiant?
- L'empresa dona més importància a l'estalvi de la seva eliminació que a la seguretat dels treballadors?
- L'anterior metge d'empresa va ser acomiadat perquè no tragués a la llum aquestes dades?.

La repressió és l'arma de l'empresa: qualsevol treballador que denunciï una il·legalitat dintre de Clariant és automàticament sancionat o acomiadat; no oblidem que el centre del Prat no és l'únic i en el de Tarragona en dates recents també han estat acomiadats dos companys, un d'ells Rafael Castellanos, membre del comitè d'empresa de Clariant Tarragona i Secretari d'Acció Sindical de la secció sindical de CGT.

Per tot l'exposat volem manifestar que les accions executades per l'empresa són un cas clar de REPRESSIÓ contra els treballadors que alcen la veu i reclamen els seus drets, alguns tan bàsics com el de la seva pròpia salut, i en concret contra la CGT.

Per això manifestem que no deixarem de lluitar per a aconseguir la readmissió dels companys acomiadats que estan sent vexats i insultats per una multinacional amb alguna querella a les seves esquenes per absència de seguretat.

Secció Sindical CGT Clariant El Prat

més info:
http://cgtclariant.blogspot.com

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció