CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Qui deu a Qui? davant l’aprovació en el Congrés de la Llei de Suport a la Internacionalització

Divendres, 11 juny, 2010

El Congrés crea un nou Fons d'Internacionalització de l'Empresa Espanyola (FIEM) que generarà més deute extern en els països del Sud, permetent la violació de drets humans i ignorant la reforma del CESCE.

El Congrés dels Diputats ha aprovat la llei de Reforma del Sistema de Suport Financer a la Internacionalització de l'Empresa Espanyola, amb la qual el Govern espanyol pretén donar per complerta part de la reforma del Fons d'Ajuda al Desenvolupament (FAD). La Campanya Qui deu a Qui? expressa el seu més enèrgic rebuig a aquesta llei i acusa al Govern d'incomplir amb els seus compromisos.

10 de juny de 2010 – La Llei de Reforma del Sistema de Suport Financer a la Internacionalització de l'Empresa espanyola, aprovada avui en el Congrés de Diputats, suposa la creació d'un nou instrument de crèdit, FIEM, generador de més deute extern en els països empobrits, amb l'únic objectiu de donar suport a les empreses espanyoles en les seves operacions fora de les nostres fronteres.

Per a Qui deu a Qui? aquesta nova llei suposarà una greu reculada en les obligacions del nostre país en relació amb els compromisos internacionals de drets humans, la generació de deute extern i la lluita contra la pobresa, aprofundint la falta de control públic, transparència i rendició de comptes. “La llei ignora totalment la corresponsabilitat que l'Estat espanyol té en la crisi del deute dels països més empobrits” afirma Gemma Tarafa, de Qui deu a Qui? i de l'Observatori del Deute en la Globalització.

Per a Tarafa, “la creació d'un nou instrument generador de deute extern per al Sud contradiu totalment l'esperit de la Llei de gestió de deute extern, aprovada el 2006, que obligava al Govern a afrontar la reforma de FAD i CESCE com instruments generadors de deute”.

Des de Qui deu a Qui? s'acusa al Govern de voler buscar una sortida a la crisi econòmica, donant suport a les empreses espanyoles a costa dels drets humans en el Sud, sufragat amb els fons dels contribuents i a càrrec del deute extern dels països del Sud. “La llei aprovada agreujarà els nefasts errors del passat, denunciats durant els més de 30 anys d'existència dels FAD, afavorint així la desviació de fons públics per a projectes en els quals es violin els drets humans, es fomentin pràctiques de suborn i corrupció, o en els quals es generin greus impactes econòmics, ambientals i socials”, denúncia Rica García, de la Campanya Qui deu a Qui? i l'Observatori dels Drets Humans DESC.

Qui deu a Qui? posa l'accent també en “la violació del principi de coherència de polítiques i conseqüent hipocresia del Govern a l'aprovar un instrument que podrà continuarà donant suport financerament a empreses que han estat repetidament denunciades per les seves actuacions en els països del Sud”, segons García. Efectivament, un terç de les denúncies presentades davant la recent sessió del Tribunal Permanent dels Pobles (Madrid, 14 a 17 de maig de 2010) corresponien a casos de violació sistemàtica dels Drets Humans i dels Drets dels Pobles per part d'empreses espanyoles.

De fet, a pesar de la retòrica de la Llei quant a excloure dels crèdits FIEM les operacions d'empreses que hagin contribuït a la violació dels drets humans, que hagin participat en pràctiques de corrupció, que hagin violat els acords en matèria de drets dels treballadors, de la infància o altres, no es dota al FIEM de cap mecanisme específic de transparència i accés públic a la informació, control dels fons, participació de la societat civil i les comunitats afectades, avaluació d'impactes ni rendició de comptes amb mecanismes legals de sanció.

Finalment, el Govern espanyol ha incomplit amb la seva obligació de reformar la Companyia Espanyola d'Assegurances i Crèdit a l'Exportació (CESCE), ja que la llei no incorpora les modificacions necessàries al CESCE per a garantir que no es generi més deute extern il·legítim o no es donin suport projectes social i ambientalment insostenible. Es manté la falta de transparència i control ciutadà i parlamentari del CESCE.

En el tràmit de la Llei en el Senat, la pressió de diverses organitzacions i plataformes de la societat civil en general, i de la Campanya Qui deu a Qui? en particular, ha aconseguit introduir petites millores en la proposta inicial del Govern. Així s'ha aconseguit revertir la intenció inicial de l'executiu de Rodríguez Zapatero i que els crèdits de FIEM no comptabilitzin com Ajuda Oficial al Desenvolupament. “Almenys s'ha aconseguit que ho diguin pel seu nom i no amagar el que és suport a les empreses espanyoles com ajuda als països del Sud”, declara Merche Valls, de Qui deu a Qui?. També s'ha frenat la intenció del Govern de permetre destinar fons a material militar o de lluita antiterrorista, així com de finançar amb fons reembolsables els serveis socials bàsics, que han de ser en tot cas finançats amb donacions i no amb crèdits.

“Fins ara la reforma de FAD i CESCE no es pot qualificar d'altra forma que decebedora i totalment insuficient” conclou Valls. “El Govern mostra la seva cara més hipòcrita al donar llum verda a una la Llei permet seguir canalitzant fons dels ciutadans a interessos privats amb absoluta falta de control públic, al mateix temps que retalla les polítiques socials i de cooperació”.

Per a Qui deu a Qui? a engegada del FIEM suposarà un empitjorament de la crisi del deute en els països del Sud, generant més deutes il·legítims i contribuint a l'acumulació de deutes ecològics i climàtiques. Davant aquesta situació, ja que el Govern espanyol és incapaç de respectar els seus compromisos, la Campanya Qui deu a Qui? romandrà mobilitzada en la seva denúncia del suport públic mitjançant CESCE i FIEM, a les empreses transnacionals espanyoles responsables de greus violacions dels Drets Humans, socials i laborals en els països del Sud.

Qui deu a qui?

www.quiendebeaquien.org

La Campanya Qui deu a Qui? está formada per: ACSUR-Las Segovias / Agermanament Sense Fronteres / Àgora Nord – Sud / Alternativa Universitaria de Valladolid / Amarante-Setem Galicia / Amigos de la Tierra - España / ARA - l'Assemblea Revolucionària d'Artés / Asociación de Estudiantes de Medicina para la Cooperación y el Desarrollo (IFMSA-Spain) / Associació Castellví Solidari / Associació de Cooperació per la Pau / Associació per el Desenvolupapmnet i la Integració Beni Snasen de Catalunya -ADIB- / ATTAC- Catalunya / ATTAC-Madrid / BALADRE - Coordinación estatal de luchas contra el paro, la pobreza y la exclusión social / Comité de Suport al MST de Barcelona / Confederación General del Trabajo (CGT) / Consell de la Joventut de Barcelona / Coordinadora d’ONGs de Tarragona / Coordinadora ONGD de Asturias / Coordinadora Un Altre Món És Possible de Sabadell / Cristianos de Base de Madrid / Derechos para Tod@s / Dones x Dones / Ecologistas en Acción / EdPAC (Educació per a l'Acció Crítica) / Educació Sense Fronteres / Enginyeria sense Fronteres / Entrepobles-Entrepueblos-Entrepobos / Espacio Alternativo / Espacio Horizontal contra la Guerra / Federació catalana de ONG pel Desenvolupament (FCONGD) / Federación SETEM / Foro Social de Tomelloso / IEPALA (Instituto de Estudios Políticos para América Latina y África) / Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) / Justícia i Pau / Mans Unides (Barcelona) / Minyons Escoltes Guies Sant Jordi de Catalunya / Mon3 / Observatori del Deute en la Globalització / Observatori de Drets Humans- DESC / Observatorio de Multinacionales en América Latina - Paz con Dignidad / OCSI (Organización de Cooperación y Solidaridad Internacional) / ONU Veto NO / Paz Ahora / Plataforma 0,7 Estatal / Proyecto Cultura y Solidaridad / Red África-Europa, Fe y Justicia / Red Ciudadana Por la Abolición de la Deuda Externa (RCADE/XCADE) / Rubi Solidari / SED (Solidaritat, Educació, Desenvolupament) / Servei Civil INTERNACIONAL - Catalunya / SETEM-Catalunya / Sitges Solidari / Verdegaia / Veterinarios Sin Fronteras