CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Quins són els Principis de la Sobirania Alimentària?

Dimarts, 30 agost, 2011
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print

1 . S'enfoca en aliment per al Poble: La sobirania alimentària planteja el dret a una alimentació suficient, saludable i culturalment apropiada per a tots els individus, pobles i comunitats, inclosos aquells que tenen fam, estan sota ocupació, estan en zones de conflicte i són marginats, enmig de polítiques d'alimentació, agricultura, ramaderia i pesquera; i rebutja la proposta que l'aliment és solament una altra peça mercantilitzable per a l'agro-negoci internacional.

2 . Valora a qui proveeixen aliment: La sobirania alimentària valora i dóna suport als qui aporten, i respecta els drets d'homes i dones, camperols i agricultors familiars, pastors, artesans de la pesca tradicional, habitants dels boscos, pobles indígenes i treballadors de l'agricultura i la pesca, també immigrants, qui conreen, crien, cullen i processen els aliments; la sobirania alimentària rebutja aquelles polítiques, accions i programes que els subvaloren, amenacen i eliminen les seves formes de vida.

3 . Localitza Sistemes d'Alimentació: La Sobirania alimentària propícia trobades entre els productors i consumidors d'aliments; posa a qui proveeixen i consumeixen al centre de la presa de decisions en temes relacionats a l'alimentació; protegeix als proveïdors del desaprofitament d'aliments i d'ajuda alimentària en mercats locals; protegeix als consumidors del menjar de baixa qualitat i dolent per a la salut, de l'ajuda alimentària inadequada i de l'aliment contaminat per organismes genèticament modificats; resisteix a les estructures de govern, contractes i pràctiques que depenen i promouen el comerç internacional insostenible i injust i que atorga poder a corporacions remotes i sense cap responsabilitat per les seves accions.

4 . Empodera localment: La sobirania alimentària atorga el control sobre territori, terra, pasturatges, aigua, llavors, bestiar i poblacions de peixos a proveïdors locals d'aliment i respecta els seus drets. Ells poden usar i compartir aquests recursos de formes social i ecològicament sostenibles per a la conservació de la diversitat; reconeix que els territoris locals sovint traspassen fronteres geopolítiques i assegura el dret de les comunitats locals per a habitar i usar els seus territoris; promou la interacció positiva entre les persones proveïdores d'aliments en diferents regions, territoris i des de diferents sectors la qual cosa ajuda a resoldre conflictes interns o conflictes amb autoritats locals i nacionals; i rebutja la privatització dels recursos naturals a través de lleis, contractes comercials i règims de drets de propietat intel·lectual.

5 . Desenvolupa Coneixement i Destresa: La sobirania alimentària es basa en la destresa i el coneixement local dels proveïdors alimentaris i les seves organitzacions locals que conserven, desenvolupen i manegen sistemes localitzats de producció i collita, desenvolupant sistemes d'investigació apropiats per a protegir-los i la saviesa la qual pugui ser transmesa a les generacions futures; i rebutja tecnologies que soscaven, amenacen o els contaminen, per exemple l'enginyeria genètica.

6 . Treballa amb la Naturalesa: La sobirania alimentària utilitza les contribucions de la naturalesa de manera diversa amb mètodes de producció i collita agroecològica, els quals maximitzen les contribucions dels ecosistemes i milloren la capacitat d'ajustament i l'adaptació, especialment davant el canvi climàtic; tracta de guarir al planeta amb el propòsit que el planeta pugui guarir-nos; i, rebutja mètodes que danyen les funcions dels ecosistemes beneficiosos, que depenen dels monocultius d'energia intensiva i fàbriques de bestiar, practiques de pesca destructiva i altres mètodes de producció industrialitzada, els quals danyen el medi ambient i contribueixen a l'escalfament global.

La Via Camperola / La Vía Campesina

www.viacampesina.org/

<\/span>
Compartició en facebook
Compartició en twitter
Compartició en email
Compartició en telegram
Compartició en whatsapp
Compartició en print
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció