CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Rajoy buida de prestacions la Llei de Dependència i desempara als més necessitats

Divendres, 3 agost, 2012

En el primer Consell de Ministres que presidi Rajoy va decidir paralitzar l'aplicació de la Llei als dependents moderats, d'aquesta manera 400.000 persones que tenien reconegut el dret a algun tipus d'ajut estatal ho van perdre tot de cop i van quedar exclosos. Després van anunciar una retallada brutal per a la Dependència en els Pressupostos Generals de l'Estat i, finalment, a mitjans de juliol el Govern del PP va procedir al desmantellament total del sistema de Dependència.

El Govern reduirà la paga als familiars que tinguin cura dependents i als nous els deixarà sense cotitzacions

El sistema de protecció a les persones dependents va ser ideat per José Luis Rodriguez Zapatero quan era líder de l'oposició com el quart pilar de l'Estat del Benestar, juntament amb el de les pensions, sanitat i educació pública posats en marxa per un altre president socialista, Felipe González. Zapatero va aconseguir que entrés en vigor el 2007, després de complexes negociacions amb les autonomies, a les quals correspon la seva aplicació, davant el rebuig frontal de la comunitats del PP que consideraven que l'ajuda a les persones dependents havia de seguir en mans d'empreses privades i els serveis dependrien del que es pogués pagar cada un.

Més de cent mil llocs de treball directes

Amb la Llei de la Dependència, des de 2007 i fins avui, s'han creat 123.000 nous llocs de treball directes i 63.000 indirectes. Aquest era també un dels objectius de la Llei, ser el motor del gir cap a una economia més sostenible.

Però el més important és que en 5 anys es van beneficiar 768.000 persones majors de 65 anys, de les quals tres quartes parts són dones. L'esforç inversor queda reflectit en la següent xifra: a la any 2003 (Govern d'Aznar) la despesa pública per a la dependència representava el 0,32% del producte interior brut (PIB), mentre que el 2010 s'havia duplicat fins arribar al 0 , 64%.

Què ha fet Rajoy?

En el primer Consell de Ministres que va presidir paralitzar la incorporació de nous dependents al sistema, en els pressupostos generals de l'Estat consigno 0 EUROS (enfront dels 283 milions d'euros que hi havia als Pressupostos de 2.010), i com la partida pressupostària de les comunitats autònomes ara no és obligatòria, la retallada total ascendeix a 566 milions d'euros.

El cop de destral de juliol

I com si tot això no fos suficient, a mitjans de juliol el Govern del PP va decretar les següents mesures:

1. - s'implanta el copagament per a les persones dependents, no només als nous declarats, sinó que s'imposa amb caràcter retroactiu a tots.

2. - es redueix un 15% la prestació econòmica dels familiars cuidadors de persones dependents.

3. - el copagament ho heretaran els descendents: fins ara el màxim que es cobrava a un dependent era el 80% de la seva pensió, però a partir d'ara si el copagament que ha d'abonar és superior a la seva pensió, la persona genera un deute amb l'Administració que hereten els familiars directes, amb càrrec a l'habitatge habitual de la persona dependent.

4. - el Govern de Rajoy eleva a dos anys el termini de tramitació d'expedients ja concessió d'ajuts (abans era de 6 mesos) i s'anul·len els drets retroactius, és a dir, si a una persona se li reconeix el dret a ser assistit per la Llei de la Dependència no cobra des del dia que ho sol·licita, sinó des del dia en què se li aprovi. Això en la pràctica suposa la derogació total de la Llei per dos anys.

5. - s'eliminen els graus de dependència establerts, es faran noves valoracions i això suposarà que molts veuran rebaixat el seu nivell (menors ajudes) i a trios directament se'ls traurà.

Atac frontal a la igualtat de la dona

A Espanya són les dones, majoritàriament d'avançada edat, les que es fan càrrec de cuidar als familiars dependents (pares, fills), en la immensa majoria dels casos aquesta dedicació els impedeix buscar una alternativa laboral o educativa. Treballen cuidant un dependent, però no cotitzen ni disposen de salari, per tant no disposen d'independència. La Llei aprovada per Zapatero posava especial atenció en aquest col·lectiu de dones.

Gràcies a aquesta Llei a dia d'avui més de 179.000 persones estan subscrites al conveni especial de cuidadors no professionals, de les quals el 92% són dones. No només es redueix el seu salari un 15%, sinó que a més el Govern ha anunciat que sotmetrà a "profunda revisió" aquest conveni. I ja sabem que vol dir el Govern quan anuncia que revisarà una cosa.

FONT: ELPLURAL.COM

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció