CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Rajoy sentencia la cultura i colpeja funcionaris, recerca i dependència en l’enèsima tisorada

Dissabte, 29 setembre, 2012

Els pressupostos estatals per al 2013 prioritzen el pagament del deute i contemplen una retallada important a moltes partides, que arriba al 30% en el cas del Ministeri de Cultura.

El Consell de Ministres extraordinari celebrat aquest dijous 27 de setembre ha servit perquè el Govern de Rajoy tiri endavant l’enèsima tisorada als comptes públics dels darrers anys i, com en les altres ocasions, la llista de damnificats és àmplia. Com ja van pactar PP i PSOE en la seva reforma exprés de la Constitució, el pagament del deute es converteix en la prioritat, fins al punt que és una de les poquíssimes partides del pressupost per a l’any vinent que creix –les altres són les beques i les pensions-. Només en interessos, el deute espanyol es menjarà 38.600 milions dels comptes públics.

Els ministeris pateixen una retallada propera als 40.000 milions en conjunt –de gairebé un 10% de mitjana- i els funcionaris veuran com el seu sou queda congelat, el que implicarà una nova reducció del seu poder adquisitiu si tenim en compte que, de moment, l’increment dels preus és del 2,7%. Els pensionistes, de la seva banda, veuran com els seus ingressos creixen l’1%, però el lleuger augment de les pensions tampoc compensarà el previsible increment de preus que marcarà la inflació a final d’any. A més a més, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha anunciat que 3.063 milions d’euros provinents dels Fons de Reserva, l’anomenada guardiola de les pensions, s’utilitzaran per pagar-les.

L’ajuda a la dependència tornarà a retallar-se i perd 200 milions (un 15% de la seva assignació), mentre que la inversió en projectes d’investigació científica arribarà a 317 milions, el que suposa una reducció superior al 17% i deixa la partida a nivell de 2005. No sembla que es vulgui anar cap a un nou model econòmic, sinó que l’única prioritat de Rajoy i companyia és aplicar retallades severes per complir amb l’austeritat que marca Angela Merkel.

Si hi ha un sector, però, que queda pràcticament tocat de mort és la cultura. A la destralada que va suposar l’increment de l’IVA, que en els casos de concerts, teatre o cinema, del 8% al 21%, ara cal afegir-hi una salvatge tisorada del 30%, amb el que des del 2009 s’acumula un retrocés dels recursos del 70%. Grans infraestructures culturals com el Gran Teatre del Liceu, el MNAC o el Macba –només per citar els catalans- es veuran afectats per una retallada que suposarà un important llast als seus projectes. El pressupost per a comprar llibres per a les biblioteques públiques serà, directament, de 0 euros, amb la consegüent afectació al sector cultural. Per incrementar els ingressos es creen alguns nous impostos, entre els que destaca un tribut que gravarà amb un 20% tots els premis de la loteria que superin els 2.500 euros.

Font: El Triangle

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció