CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Reaccions dels col·lectius antinuclears catalans davant la decisió del govern espanyol d’instal·lar a Conca el cementiri nuclear

Dimecres, 4 gener, 2012

Tanquem les nuclears denuncia la decisió del govern sobre el ATC i anuncia suport mobilitzacions

La coordinadora Tanquem les Nuclears denuncia que la decisió d'instal·lar el cementiri nuclear en el municipi de Villar de Cañas (Cuenca), sense haver consensuat social i políticament un emplaçament i un pla de tancament de les centrals nuclears, significa incrementar l'amenaça que l'energia nuclear representa per a la societat i el medi ambient.

Amb aquesta decisió el Govern s'alinea de manera incondicional amb els interessos de la indústria nuclear i dóna l'esquena a la majoria social que manifesta un rebuig explícit de l'energia nuclear.

La decisió del Govern del PP d'ubicar el cementiri nuclear al municipi de Villar de Cañas demostra un menyspreu cap als mecanismes i procediments de presa de decisió amb participació social que determina la Unió Europea equivalent a la que va mostrar al seu dia el govern del PSOE. La decisió és un suport explícit a les companyies elèctriques propietàries de centrals nuclears per a que puguin allargar indefinidament el funcionament d'unes instal·lacions envellides, amb l'increment de riscos que implica cap a la població i el medi ambient.

Amb aquesta decisió el govern Rajoy es situa en la direcció oposada a la que marquen diferents governs europeus com Alemanya, Bèlgica, Suïssa, que han acordat abandonar la tecnologia nuclear, i tanca la porta a l'increment de control d'aquesta tecnologia que estan practicant molts altres.

La generació indefinida de residus radioactius d'alta activitat és una de les amenaces més greus de la indústria nuclear. Des del moviment ecologista i social que s'ha oposat a les centrals nuclears sempre s'ha demanat que la redacció d'un pla consensuat de tancament de les centrals nuclears sigui la condició prèvia per abordar el problema d'aquests residus per la seva perillositat i l'amenaça que suposen tant en l'espai (dispersió de la radiació) com en el temps (la radioactivitat dura milers d'anys). Amb aquesta decisió el volum de residus radioactius d'alta activitat a gestionar podria superar els 19.000 metres cúbics en base a les xifres indicades en els organismes oficials.

Des de Tanquem les Nuclears, participarem i donarem el màxim suport a totes les activitats unitàries que es desenvolupin des de la societat civil i el teixit associatiu en contra d'aquesta decisió.

Catalunya, 30 de desembre del 2011.


La CANC satisfeta perquè el cementiri nuclear no s’instal·li a Catalunya

Finalment, i després de dos anys des de l’inici del procés, el Consell de Ministres del Govern espanyol ha decidit que el cementiri nuclear no s’instal·li a Catalunya.

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) es mostra satisfeta perquè assoleix l’objectiu per la qual es va crear l’any 2006: evitar que el cementiri centralitzat de residus radioactius s’instal·li a Catalunya. Així mateix es mostra agraïda amb les persones, entitats socials, econòmiques, i polítiques, i les institucions que, d’una manera tan nítida s’han oposat a que el cementiri nuclear recaigui a Catalunya.

En el seu comunicat asseguren que “no ens cansarem de recordar que el cementiri nuclear és una instal·lació fortament contestada a Catalunya, amb 152 ajuntaments, 12 consells comarcals, les Diputacions de Tarragona i Lleida, i el Parlament de Catalunya (fins a tres vegades, 2008, 2010, i 2011) que han aprovat mocions i resolucions en contra d’aquesta instal·lació. I no solament les institucions polítiques han expressat la seua opinió contraria al cementiri, sinó que també les econòmiques, socials i educatives. Indubtablement, considerem que tots aquests posicionaments contraris han contribuït a que finalment el cementiri nuclear no vingui a Catalunya”.

La CANC celebrarà, juntament amb el Grup Intercomarcal Veïns d’Ascó, realitzarà una reunió extraordinària per fer una valoració global i més pausada dels darrers esdeveniments. Però ja anuncia que continuarà atent a tots els moviments que esdevinguin en un futur al voltant de la decisió que avui ha pres del Consell de Ministres.

* Notícia extreta del web de Pobleviu


Valoració de la Plataforma per la Defensa del Patrimoni Natural del Priorat (PDP)

Com ja sabeu, el Consell de Ministres ha decidit que el MTC, o cementiri nuclear no anirà a ASCÓ. Finalment l'opció que ens encolomava una altra vegada una infraestructura energètica del tot refusable no s'ha materialitzat.

La feina feta per molta gent durant dos anys, amb moments més àlgids i d'altres de no tant, amb feines poc vistoses en alguns casos, i amb mobilitzacions, xerrades i tot allò que en cada moment s'ha cregut i s'ha pogut impulsar, ha contribuït, no ho dubtéssim pas, a aquest desenllaç que, com dèiem, ens deixa respirar una mica, encara que no ens satisfà perquè l'opció defensada des de l'inici per la gent del Priorat i la Plataforma, com a integrant de la CANC, ha estat la d'oposar-nos al MTC pel que representa, vagi on vagi.

El MTC implica seguir el model d'allargar la vida de les instal·lacions nuclears de l'estat i en això no hi podem estar d'acord. Des de sempre hem plantejat que ens cal un nou model energètic de cap a peus, un model que qüestioni tant la font i el recurs de generació de l'energia, com la seua implantació i la seua gestió. Un model que ara com ara cap poder no ha qüestionat, ans al contrari.

En aquest sentit la feina segueix sent necessària, encara que en aquesta ocasió no ens hagi tocat la grossa de la rifa. Per tant, parèntesi, però seguim!!

PDP