CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Realitzada la II trobada entre els pobles zapatistes i els pobles del món

Dilluns, 30 juliol, 2007

El 28 de juliol de 2007 ha finalitzat la II Trobada dels pobles Zapatistes amb els Pobles del Món. Encara que inicialment estava previst que el recorregut passés pels cinc Caragols Zapatistes: Oventic, Morelia, La Garrucha, Roberto Barrios i La Realidad, finalment es va decidir, per motius logístics i principalment climatològics, concentrar-lo en els Caragols de Oventic, Morelia i La Realidad. Això no ha disminuït, en absolut, els continguts de la trobada, doncs han participat en les diferents taules companyes i companys de tots els Caragols.

Hem de destacar la brillant organització i acollida. En els 3 Caragols hi ha hagut menjadors populars, dispensaris de salut, zones d'acampada, lavabos, etc. Tampoc cal passar per alt els actes culturals (obres de teatre, contes, poesies, balls, cançons populars…) que han existit tots els dies després de les taules de treball.

Faltant conèixer dades més precises, la participació internacional ha estat d'aproximadament 3000 persones de multitud de països com Líban, Indonèsia, Corea, Veneçuela, Índia, Bolívia, Estat Espanyol, Croàcia, Nova Zelanda, entre molts altres, pertanyents a tots els continents.

A aquesta II Trobada han estat convidades diverses organitzacions, algunes integrades en Via Campesina, de diferents països i que han participat de forma activa, ja que comparteixen amb el poble zapatista la seva lluita per la defensa de la terra. Durant la trobada, algunes d'elles com el MST de Brasil, ens han explicat les seves experiències entorn d'aquesta lluita i l'engegada d'una veritable reforma agrària, reforma promesa repetides vegades per Lula, però que no acaba d'arribar i que probablement no es faci efectiva mai.

Al llarg de les diferents plenàries hem pogut escoltar la veu dels i les veritables protagonistes de tot aquest procés. Han explicat amb tot luxe de detalls com s'organitzen per a exercir, encara que amb les lògiques limitacions, que la salut sigui un dret i una pràctica real en les seves comunitats i no un discurs buit. Això salta a la vista per exemple, amb la implantació de nombroses mesures higièniques i de prevenció de malalties, així com la construcció de clíniques, la formació de promotors de salut, etc. Per altra banda destaca el gran esforç que s'esta fent en matèria d'educació enfront de l'oblit sistemàtic que sofrien. Els i les promotores engeguen el pla educatiu acord als interessos i realitats de cada municipi autònom, adequant-se així el contingut de les matèries a les seves necessitats.

L'autogovern, a través de la Juntes de Bon Govern, segueix, entre altres principis, el de manar obeint. Aquest procés que va començar en el 2003 amb la creació dels Caragols es caracteritza per l'elecció directa dels seus representants per tots els membres de les comunitats, la rotativitat en els càrrecs i la participació de tots els municipis que conformen el territori zapatista. Des de les JBG s'aporten solucions als diferents problemes creant els diversos canals de diàleg amb la finalitat d'arribar a la resolució dels conflictes mitjançant el consens.

Les dones, com la resta de dones del món, també duen la seva revolució dintre de la revolució i aquí van donant pasos endavant, obtenint els seus avanços i fent-li veure als companys que també existeixen. Aquests avanços es fan visibles de diverses formes: en la nombrosa participació d'elles en les JBG, com coordinadores locals i de municipi, així com pertanyents als diferents comisariats d'aquestes Juntes. També són promotores de salut i educació i hi ha hagut, durant tot la trobada, una presència més que visible en les diferents taules.

I com prova d'aquest avanç la companya Everilda, candidata a membre del Comitè Clandestí Revolucionari Indígena, va convidar a la resta de dones del món a la III trobada dels pobles zapatistes amb els pobles del món. Aquesta trobada serà de de dones, estarà dedicada a la Comandanta Ramona i se celebrarà en La Garrucha a finals de desembre. Segons Everilda els homes també podran assistir: "Anem a demanar als companys homes que ens ajudin amb la qüestió logística i puguin escoltar-nos, però calladets".

La delegació de CGT en aquesta trobada ha estat formada per 10 persones de diferents parts de l'Estat Espanyol. Seguint la trobada des del seu començament hem pogut veure i escoltar, igual que la resta de les i els participants, com s'organitza, des de baix i a l'esquerra, una societat alternativa a l'oficial. Ens han mostrat amb fets reals i a pesar de les dificultats, que és possible la construcció d'una societat basada en la democràcia directa, la justícia i la igualtat a partir del suport mutu i del treball col·lectiu, doncs aquestes gents van decidir fa temps dur a la pràctica la rebel·lia i la desobediència enfront del mal govern.

Delegació de CGT a l'II Trobada dels Pobles Zapatistes amb els Pobles del Món.
Secretaria de Relacions Internacionals de CGT