CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Realitzen una concentració en els jutjats socials per a denunciar la negligència empresarial en matèria preventiva a Parcs i Jardins de Barcelona

Dijous, 4 octubre, 2007

El dia 3 d'octubre s'han concentrat a Barcelona una vintena de treballadors de l'Institut Municipal de Parcs i Jardins i militants de CGT davant el jutjat social 29 per a mostrar el seu rebuig a una actuació de la mútua de treball que no reconeix baixes clares per accidents en el treball com accidents de treball, i desvia a la Seguretat Social als treballadors accidentats perquè aquesta corri amb les despeses.

En data 20 d'abril de 2004 vam haver de lamentar l'accident sofert per un company, Lluis Pons conductor de camió, mentre realitzava treballs de càrrega d'un contenidor de lluïx en el camió porta-contenidors. El resultat de les lesions va ser molt greu, aquest treballador encara segueix de baixa després de dos anys i mig i el seu pronòstic no és clar. Després d'haver sofert el treballador aquest greu accident que li deixarà seqüeles per a tota la vida, ara damunt s'ha d'enfrontar a una mútua de treball (Mútua MC) que es preocupa més pels seus beneficis econòmics que per la salut dels treballadors.

El judici del 3 d'octubre s'ha ajornat perquè la mútua té denunciada no només la contingència, sinó l'assignació de la baixa en si per la Seguretat Social, i aquest assumpte es resoldrà el dia 16 davant el jutjat nº 28 social de Barcelona. No és un cas aïllat ni la primera vegada que ens enfrontem a la mútua en els jutjats per la mateixa problemàtica, és la seva rutina donar l'alta a tots els treballadors abans del seu total restabliment, i no reconèixer els accidents i intentar desviar a tots els accidentats a la Seguretat Social.

L'accident s'hagués pogut evitar. Solament s'havia de donar curs a l'avaluació de riscos i complir els terminis de les mesures correctores on es deia bé clarament que el ganxo d'aixecar el contenidor mancava de pestell de seguretat. Segons el Tècnic i la Inspectora que van dur el cas, aquest va ser el motiu principal pel qual l'accident es va produir, però no l'únic. La plataforma on descansava el contenidor es trobava en molt mal estat, la qual cosa va tenir una rellevància important a l'hora de produir-se l'accident. El vehicle mancava, a part del pestell de seguretat del ganxo, de sistema de seguretat per a evitar l'aixecament de la cabina del camió.

Dues actes d'infracció greus ha estat el resultat d'aquesta actuació inspectora. La primera per vulneració d'un numero considerables de normes de Prevenció de Riscos, la segona per la falta de formació del treballador per al maneig d'aquest vehicle i els seus implements. Finalment la Inspecció resol l'aplicació de recàrrec de prestacions per al treballador del 40%. En un primer informe del nostre Servei de Prevenció, no es contempla ni tan sols la falta de l'esmentat pestell de seguretat, malgrat estar aquest reflectit en l'avaluació de riscos com un tema a resoldre a curt termini. Solament després de la visita a Inspecció de Treball i dir el tècnic del CNCT (Centre Nacional de Condicions de Treball) que la causa era el pestell, es reconeix el fet i es redacta un nou informe de la investigació de l'accident.

Secció Sindical de CGT en Parcs i Jardins