CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Rebel·lió al Mercadal de Reus per Sant Jordi

Dijous, 24 abril, 2008

lectura del manifest

Una vintena d'entitats durant al llarg del dia d'ahir van dur a terme una protesta per la decisió de l'Ajuntament de Reus de traslladar les entitats sense ànim de lucre al Centre Comercial del Pallol, enlloc de la Plaça del Mercadal, espai on s'havia celebrat la diada des de la seva recuperació als anys 70.

Les entitats van començar ha arribar a les 8 del matí a la Plaça Evarist Fàbregas (Centre Comercial del Pallol). Les entitats que han secundat la campanya, han muntat les taules i han ocupat l'espai de la seva paradeta amb pancartes, cartells i octavetes de la campanya "El Mercadal és del poble". Paral·lelament, a la Plaça del Mercadal s'han desplegat dues pancartes en façanes d'edificis amb el lema de la campanya, una de les quals, va penjada d'una gran estelada.

A dos quarts d'11 del matí, després d'una assemblea en que han participat la majoria d'entitats emplaçades al Centre Comercial del Pallol, una desena d'entitats s'han dirigit amb les roses, els llibres i la resta de material cap a la Plaça del Mercadal i han muntant les seves paradetes als porxos de la Plaça. A tres quarts de 12 del matí, la Guàrdia Urbana ha identificat a les persones que atenien a una desena de parades d'entitats i a dues persones que enganxaven cartells a la Plaça del Mercadal. Entre les paradetes identificades hi ha la de la CGT, H2O, Casal Despertaferro, JERC, CUP Reus, Maulets, Assemblea de Joves de Reus i quatre agrupaments escoltes i esplais. No obstant, de moment, els agents no han obligat a desmuntar les paradetes, simplement, han identificat els seus membres per obrir un expedient sancionador.
A la 1 del migdia s'ha fet una concentració davant les paradetes de les entitats instal·lades als porxos de la Plaça del Mercadal. Aspecte desolat de la Plaça i inici de la concentració davant l'espai de les entitats. Timbals, megàfons i alguna cassola republicana retrona a la Plaça amb l'inici de la concentració que finalment s'ha pactat de fer a l'espai mateix on es troben les entitats .Quasi un centenar de persones han secundat la convocatòria, en la qual, s'ha informat de les identificacions realitzades per la Guàrdia Urbana i s'ha llegit el manifest de la campanya. A més, un portaveu de la campanya s'ha autoinculpat mitjançant declaracions a Ràdio Reus d'haver enganxat cartells al Mercadal en solidaritat a les dues persones identificades.
Empar Pont, la regidora de cultura de l'ajuntament de Reus ha justificat la posició de l'ajuntament i s'ha ratificat en allò que ja havia declarat els dies anteriors a les entitats. En una entrevista a l'emissora Punt 6 Camp la regidora d'ERC assegura que "des de l'ajuntament considerem que tothom té els mateixos drets i per tant mereixen un espai" justificant la dispersió de les entitats a la zona comercial del Pallol. Així mateix, ha reconegut que "segurament altres maneres de fer hagin estat possibles en aquest cas però també haig de dir que les entitats es van assabentar -no oficialment- sinó oficiosament fa dos mesos del trasllat. I podien haver-se manifestat llavors". Sobre la mobilització de les entitats ha declarat que "jo vaig ser d'una generació que va costar molt lluitar per la llibertat d'expressió i ara no aniré en contra d'aquesta protesta". Finalment, Pont ha assenyalat que les entitats que es troben al Mercadal demostren molt "poca solidaritat respecte les entitats que es troben al Pallol". Segons l'Agència Catalana de Notícies (ACN), la Guàrdia Urbana de Reus ha identificat aquest dimecres al matí les onze entitats que han muntat parada de la Diada de Sant Jordi a la plaça del Mercadal tot i no tenir permís. Així ho ha corroborat la tinenta d'alcalde de Cultura, Empar Pont, qui ha explicat que es prendran les sancions oportunes. També s'ha identificat un membre de la CUP de Reus i un altre del Casal Despertaferro per enganxar cartells a la plaça.

A 2/4 de 6 del vespre s'ha realitzat de nou una concentració davant les paradetes de les entitats instal·lades a la Plaça del Mercadal. Un centenar de persones han participat en l'acte, en el qual s'ha informat del succeït al matí i s'ha llegit el manifest "El Mercadal és del poble".

A 2/4 de 8 del vespre s'ha fet una manifestació en la qual hi han participat unes 150 persones que ha marxat des del Centre Comercial del Pallol fins a la porta de l'Ajuntament donant el tomb a la Plaça del Mercadal. En arribar els i les assistents s'han posat rere la pancarta donant l'esquena a l'Ajuntament i s'ha llegit el manifest de la campanya. Un centenar de persones han escoltat la lectura del manifest i en aplaudit en concloure l'acte.

Font: www.pobleviu.cat


El Punt - dijous, 24 d'abril de 2008

Rebel·lió al Mercadal de Reus

La segregació de la diada en dos escenaris va ser motiu de protesta de les entitats que s'oposaven al canvi

NATÀLIA BORBONÈS. Reus
La rebel·lia d'una dotzena d'entitats que van decidir plantar les parades a la plaça del Mercadal va ser la nota més destacada de la diada de Sant Jordi a Reus, que aquest any es va desenvolupar en dos escenaris: l'àrea comercial del Pallol, on l'Ajuntament va situar les associacions i entitats, i l'històric Mercadal, que va reservar a les llibreries i floristeries comercials. La decisió municipal de segregar les parades, i la consegüent amenaça de sancions a les associacions que es van instal·lar sense permís al Mercadal, va ser motiu de protestes puntuals durant la jornada, que van acabar al vespre amb una manifestació que va començar al Pallol i va acabar davant de l'ajuntament. La ciutat, però, va respondre massivament a la crida de la festa del llibre i la rosa.

Agrupaments d'escoltes i esplais infantils, partits com les JERC, la JNC, la CORI i la CUP, el sindicat CGT o el Casal Despertaferro van ser alguns dels dotze col·lectius que a quarts de deu del matí van desertar de la plaça d'Evarist Fàbregas (situada a l'àrea comercial del Pallol) per instal·lar-se sota els porxos del Mercadal. Òmnium Cultural Baix Camp ho va fer a la tarda mentre que les restants associacions del total de 22 que s'havien adherit a la protesta es van mantenir al Pallol però van participar, o es van solidaritzar, amb les accions puntuals de protesta que s'anaven convocant al Mercadal. La Guàrdia Urbana va prendre l'afiliació de tots els que s'havien instal·lat sense permís al Mercadal, per la qual cosa és del tot probable que les entitats okupes siguin sancionades, segons va declarar a Canal Reus TV la regidora de Cultura, Empar Pont, que també va minimitzar la protesta, atès que va reduir a «quatre» el nombre d'entitats que s'havien traslladat al Mercadal. La policia també va identificar els membres de dos dels col·lectius contraris al Pallol que penjaven cartells per la plaça amb lemes com «Per un Sant Jordi participatiu» o «El Pallol is not Mercadal».

Les amenaces sancionadores d'Empar Pont van exasperar encara més els ànims dels manifestants, que van considerar que «entren en la dinàmica de la regidoria de Cultura envers les entitats que discrepen del seu criteri», va manifestar Xavier Milián, del Casal Despertaferro. Durant els actes de protesta, que van culminar a quarts de vuit del vespre amb una manifestació que del Pallol es va traslladar a les portes de l'ajuntament, les associacions van llegir un manifest i van repartir uns bitllets falsos de 500 euros, encapçalats per l'efígie de Pont, en què es detallava la llista de greuges de què, en els últims temps, són víctimes les entitats juvenils per dur a terme les seves activitats a la via pública. Als problemes sorgits amb les barraques i els concerts de la festa major, entre altres, ara s'hi ha afegit la segregació del Sant Jordi d'aquest any, una decisió que es va comunicar a les entitats fa una setmana(sense consulta prèvia) i que, segons els afectats, «trenca la dinàmica de participació i trobada d'una festa que durant anys les entitats i els comerciants han fet gran». Els que protestaven tornaven a reclamar ahir un únic indret per celebrar el Sant Jordi o, si més no, un circuit (que no inclogui el Pallol, aquesta nova àrea al nucli antic que no acaba de convèncer molts ciutadans) que englobi el Mercadal i els carrers i places adjacents: «Un indret on càpiga tothom i tots barrejats, tant les llibreries i floristeries com les associacions», explicava Montserrat Flores, membre de Carrutxa, la veterana entitat que va ser proclamada portaveu dels descontents. Carrutxa havia penjat al fanal del Mercadal, on sempre col·locava la seva parada un rètol que n'anunciava la defunció.

TRENCAR LA MONOTONIA

Les protestes, i també la gotellada que va caure a mitja tarda, van trencar la monotonia d'una diada que, ja fa molts anys, a Reus sempre és igual. Els llibreters despatxen molts llibres, les floristeries venen moltes roses (cada any, de més colors i varietats) i les entitats fan propaganda de la seva activitat. Dinamitzar la jornada consisteix en la sempiterna ballada de sardanes, l'encesa dels elements festius de foc i l'actuació dels Xiquets de Reus. Només en aquesta edició de Sant Jordi, i amb motiu del cinquè aniversari de la Biblioteca Central Xavier Amorós, es van realitzar sessions de contacontes a les places d'Evarist Fàbregas, Mercadal i Castell, una innovació adreçada als més menuts, que la van agrair. Així mateix, un any més, l'Ajuntament va posar a disposició dels autors locals la seva parada perquè hi firmessin llibres. Vicenç Vernet, que ha publicat la novel·la Escuela de muñecas; Josep Huguet, autor del poemari Desfer un estel ; Ignasi Revés, autor de la narració Oli en un llum; Marta Magrinyà, que presenta la novel·la Terra d'instints; i Mariona Quadrada, amb el receptari Amanides; la frescor de la terra, van ser alguns dels escriptors que van acudir a l'estand.

La jornada va viure, com sempre, el punt màxim d'afluència a partir de les set de la tarda, amb grans aglomeracions de públic tant al Mercadal com al Pallol. Els canvis en la diada d'aquest any no van afectar l'assistència de públic, però sí que van afegir-hi un capítol més en el divorci progressiu entre la via pública i la cultura.

Notícia publicada al diari El Punt digital. Dijous, 24 d'abril del 2008


Diari Avui- - dijous, 24 d'abril de 2008

Polèmica cívica a Reus
Oriol Margalef

Algunes entitats de Reus van ignorar l'ordre de l'Ajuntament i es van instal·lar al Mercadal

Sant Jordi és la festa de la cultura, l'amor i el civisme. A Reus s'hi va afegir ahir un altre component: la Guàrdia Urbana.

La decisió de l'Ajuntament de Reus de separar per primer cop en dos espais diferents les paradetes de Sant Jordi (llibres i roses a la plaça del Mercadal, com sempre s'ha fet, i entitats a la plaça del Pallol) ha aixecat protestes entre els col·lectius segregats. Una dotzena d'aquestes entitats van fer cas omís ahir de les indicacions municipals i van muntar la parada al Mercadal. L'Ajuntament en va aixecar acta i les sancionarà.

Si bé l'Ajuntament les havia obligat a muntar la parada a la plaça del Pallol, algunes entitats d'arrel política i sindical -com les JERC, la Candidatura d'Unitat Popular i el Sindicat CGT- van establir-se al Mercadal, que ha sigut el centre neuràlgic de la festa de Sant Jordi els últims trenta anys.

A més, les entitats van enganxar cartells crítics amb la decisió de l'Ajuntament, on es feia constar que "el Mercadal és del poble, no de les empreses". Segons el consistori, el Mercadal ha quedat petit per celebrar Sant Jordi i calia buscar un nou escenari. L'escollit per a les entitats era la plaça del Pallol.

Tot i aquesta particularitat del Sant Jordi reusenc, igual que en altres demarcacions, El juego del ángel de Carlos Ruiz Zafón va ser el llibre més venut a Tarragona, segons el Gremi de Llibreters. També van ser molt sol·licitats Un món sense fi, de Ken Follett, i en literatura catalana va destacar L'últim patriarca, de Najat El Hachmi. Entre els treballs locals va sobresortir en vendes un llibre sobre Els castellers de Tarragona, i a les Terres de l'Ebre, Cor de llop, de Francesca Aliern, una autora nascuda a Xerta.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 43. Dijous, 24 d'abril del 2008


Més informació i fotografies al diari gratuït Aqui, a la pàgina 8:

www.aqui.cat/diarios/aqui-24-4-2008.pdf