CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Reclamen que el servei que atén els infarts al Joan XXIII obri les 24 hores del dia durant tot l’any

Dimarts, 13 març, 2012

Els sindicats CGT i COBAS, el moviment 15-M i la Plataforma ciutadana celebren durant aquest dimarts una jornada de protesta a l’Hospital Joan XXIII per reivindicar que el servei d’Hemodinàmica del centre funcioni de forma permanent. Actualment, la unitat només practica cateterismes o angioplàsties primàries urgents per atendre infarts, entre les vuit del matí i les quatre de la tarda, de dilluns a divendres. Fora d’aquest horari, s’han de derivar els pacients a hospitals de Barcelona. La CGT reclama que la unitat tarragonina obri les 24 hores del dia per garantir una major supervivència dels pacients, ja que aquestes intervencions s’han de fer en un màxim de dues hores des que es produeix l’infart. atén

L’acció reivindicativa es porta a terme aquest dimarts des de les deu del matí i fins les vuit del vespre al vestíbul de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, on s’ha instal·lat un punt d’informació als usuaris i una petita exposició amb dades i il·lustracions sobre el tractament dels infarts. La protesta té com a objectiu reclamar una millor atenció dels pacients que pateixen un infart al Camp i l’Ebre, fent especial incís en aquells que requereixen d’una angioplàstia primària, també coneguda com a cateterisme cardíac.

Aquest procediment consisteix en desobstruir l’artèria taponada perquè la sang arribi al múscul coronari. Així s’evita que aquest teixit mori i es permet que el cor pugui seguir funcionant correctament. Els protocols estableixen que aquest tractament s’ha de fer abans que no es compleixin dues hores des de l’inici de l’infart perquè, sinó, el dany en la part afectada és irreparable i es redueixen les possibilitats de supervivència dels malalts.

Segons la CGT, un estudi del 2010 elaborat pel SEM a la demarcació de Tarragona, en què es feia seguiment a unes 300 persones afectades per un infart, indica que a gairebé la meitat dels pacients no se’ls va poder fer l’angioplàstia primària abans de les dues hores estipulades. Els protestants insisteixen que la situació s’agreuja quan la unitat ubicada al Joan XXIII tanca i els pacients s’han d’evacuar a Barcelona. Diuen que es produeix una pèrdua de temps “vital” i que es deixa desprotegits els ciutadans de les Terres de l’Ebre.

Soledad Artacho, delegada sindical CGT, recorda que cada any es produeixen a l’Estat uns 70.000 infarts, dels quals 20.000 són mortals. A més, insisteix que amb una angioplàstia primària realitzada a temps, l’índex de supervivència dels pacients arriba al 95%. Segons Artacho, obrir la unitat de forma permanent és més rendible que haver de traslladar els pacients en helicòpter a Barcelona o fer front a la despesa derivada de les seqüeles que comporta no fer un cateterisme a temps. La CGT també lamenta que el Departament de Salut anunciés fa dos mesos que estudiaria l’ampliació de l’horari d’aquesta unitat però que encara no hagi fet pública cap decisió.

* Notícia publicada al diari digital Tarragona21: www.tarragona21.com/reclamen-que-el-servei-que-aten-els-infarts-al-joan-xxiii-obri-les-24-hores-del-dia-durant-tot-lany/

<\/span>
  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció