CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Recomanacions enfront del Pacte de Toledo

Dilluns, 1 febrer, 2021

Cal dir-ho des del principi, CGT rebutja les noves recomanacions del Pacte de Toledo. I ho fa perquè de nou s'ha imposat l'estratègia de l'economia neoliberal i de privatitzar tots els serveis públics per a fer negoci, incloses les pensions, sobre els drets i les necessitats de les persones. Si repassem algunes de les mesures proposades ens trobem amb la veritable intenció de polítics, empresaris i sindicats majoritaris:
Assegurar el seu negoci.

Resulta que teníem raó i no hi ha dèficit a la Seguretat Social. Curiós, després d'anys de campanyes en els mitjans de comunicació per a atemorir-nos per la fallida del sistema i animar-nos a subscriure plans privats. És més, si els governs no haguessin utilitzat aquests diners per a despeses impròpies hi hauria superàvit.

No asseguren les revaloracions de les pensions segons l'IPC, ja que qualsevol govern, inclòs aquest, pot canviar en qualsevol moment la llei que l'aprovés al no estar garantit com un dret fonamental.

No es proposa la derogació de cap de les anteriors reformes, i que tant de mal han fet al sistema públic de pensions. Ni la de 2011 (govern del PSOE), ni la de 2013 (govern del PP), però tampoc el pla de sostenibilitat, pel qual disminueixen les pensions segons l'esperança de vida, ni el còmput de 15 a 25 anys per a calcular la pensió.

Mantenen allargar la vida laboral de 65 a 67 anys i fomentar voluntàriament continuar treballant després de complir l'edat legal de jubilació. Incomprensible, no és de sentit comú, perquè Espanya hi ha un 42% d'atur juvenil i 300.000 joves que han hagut d'emigrar per no trobar un lloc de treball.

Més d'un terç de les pensions no arriben al llindar de la pobresa i més de la meitat no aconsegueixen el salari mínim actual de 950 €/mes. I no obstant això no hi ha una recomanació per a revaloritzar les pensions mínimes.

Reivindiquem que la pensió mínima sigui igual al salari mínim i aquest sigui el que indica la Carta Social Europea, 1.084 €/mes i 14 pagues a l’any.

Dóna l’esquena a la realitat laboral d’un país amb contractes precaris i salaris molt baixos que no cotitzen com haurien de fer-ho. Un 12,3% de les persones amb ocupació no superen el llindar de la pobresa. Així serà impossible tenir pensions dignes en el futur.

Introdueix els Plans de Pensions Privats en el sistema públic a través d’uns plans d’empresa acordats en convenis col·lectius i per tant, amb el beneplàcit dels sindicats CCOO i UGT, que tenen al seu torn interessos econòmics en aquests plans privats de pensions d’empresa.

Això és el que busquen els bancs i asseguradores, el Banc Central de la Unió Europea, el Banc Mundial, etc., perquè aquests fons els gestionin ells com a fons d’inversió. És el primer pas per a implantar la motxilla austríaca.

No es proposa cap solució que definitivament acabi amb les deficiències de les pensions de viduïtat i de la resta de pensions no contributives.

Aquest problema no és només
dels qui ara estan cobrant una pensió.

El problema és de tota la classe treballadora que, si no defensa les pensions d’ara, es trobarà que no existirà cap pensió en el futur.

 

https://cgt.org.es/panel/no-al-pacto-de-toledo-recomendaciones-frente-al-pacto-de-toledo/