CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Rector, contra el feixisme no s’hi valen mitges tintes (Carta oberta d’Ermengol Gassiot al rector de la UAB)

Dilluns, 25 abril, 2016

Rector Ferran Sancho,

Divendres passat 22 d'abril uns 15 neonazis es van fer presents a la UAB. Ja sé que ho saps, però vull recordar-t’ho. Ho van fer en el marc d’un acte, o amb l’excusa d’un acte, convocat o avalat per alguns professors de la universitat. De fet, ara mateix el com van venir i si els qui organitzaven l’acte ho sabien, els havien cridat o no, els van tolerar o simplement els van deixar fer per por, és indiferent al motiu de la meva carta.

El motiu de la carta és un altre. És el comunicat que, passades poques hores dels fets del dijous, vas enviar al conjunt de la comunitat universitària i penjar a la web. A fi de que el tinguis fresc, et recordo que després d’explicar que van venir neonazis a la UAB, afirmes que (i cito textualment):

“Un cop finalitzada l’activitat s’han produït aldarulls que han requerit la presència de les forces de seguretat per desallotjar del campus al grup neonazi. Un membre de la seguretat de la UAB i un mosso d’esquadra han resultat contusionats.
L’equip de govern de la UAB condemna sense pal·liatius els fets violents ocorreguts i expressa el seu rebuig absolut a les ideologies totalitàries a la universitat.”

Francament, el teu comunicat m’ha sorprès. I, sobretot, m’ha preocupat i indignat. Et puc garantir que, a més, no he sigut l’únic. En absolut. Amb aquesta carta et vull explicar el perquè. Sé que segurament no et caic gens bé i que penses que només et vull posar pals a les rodes. Però et demano que llegeixis el que t’escric, ni que sigui perquè si realment t’has equivocat, puguis corregir. Perquè, com diu la dita, corregir és de savis (i sàvies) i se suposa que a la universitat ho volem ser, de savis (i sàvies).

Torno al tema que m’ocupa. Generalment en els teus comunicats per altres situacions, com per exemple vagues universitàries, nominalitzes a qui van adreçades les teves condemnes. De vegades esmentes amb noms propis algun sindicat o organització d’estudiants. D’altres cops fas servir l’eufemisme “un sindicat” per referir-te a un dels sindicats ara majoritaris dins el PDI de la casa… No entro a valorar si l’objecte de les crítiques era raonable o no, o eren oportunes o no. Simplement et recordo que, quan les has fet en el passat, t’has amoïnat de deixar ven clar al conjunt de la UAB i als mitjans de comunicació a qui s’adreçava la condemna. En definitiva, què era el que condemnaves i qui creies que hi havia darrera. I generalment el motiu venia dels desperfectes en objectes ocorreguts durant jornades de mobilització.

Divendres a la UAB hi havia feixistes. Feixistes molts d’ells de la meva edat, amb un ampli historial delictiu. I quan dic delictiu, em refereixo a pallisses, amb ossos trencats, cares desfigurades i llargues estades a l’hospital de les seves víctimes. Víctimes que no eren casuals. Eren escollides en una espècie de sorteig terrorífic per com havien decidit viure la seva sexualitat, pel color de la seva pell o per les seves opcions polítiques. Ferran, no em diguis que no ho sabies. El mateix dijous ho vam explicar als responsables de seguretat de la UAB i del teu Gabinet.

Doncs bé, en el teu comunicat condemnes els fets, deixant a l’aire de què parles. Perquè és ben cert que, t’ho reconec, a la UAB el divendres hi va haver tensió i alguns cops. Entre els que, fent la salutació feixista, venien preparats per pegar, per apallissar, per tornar a desfigurar cares, i els i les que vam fer un cordó al seu voltant per a evitar-ho (i ho vam evitar). I, fixa-t’hi, en el teu comunicat no queda gens clar si també condemnes la nostra actuació. Llegeix-lo de nou i veuràs que cal anar a la premsa per saber que el guarda de seguretat i el mosso ferit van ser per una agressió d’un nazi. Ens inclous dins el terme “totalitari”? Per què no expliques com van anar els incidents a fi de que qui no hi era conegui bé el que va passar?

Com que llegeixes la premsa, sabràs que a gran part d’Europa el feixisme s’estén. Pegida a Alemanya, el Front nacional a França, el British National Party al Regne Unit…. A finals dels anys 1920’s i inicis dels 1930’s les universitats i els acadèmics alemanys no van destacar per fer una oposició clara i ferma al nazisme. A mi, i crec que no soc l’únic, em preocupa el to del teu comunicat del dijous. Espero que sigui per les presses en escriure-ho i que, per tant, el puguis rectificar. Perquè, en cas contrari, destil·la una calculada ambigüitat en assenyalar i responsabilitzar el feixisme de l’agressió que el dijous va patir la UAB que és molt preocupant. La història del s. XX, com una llosa, ens ho recorda.

Cordialment,

Ermengol Gassiot, Secretari General de CGT Catalunya

https://lasaldelaterra.wordpress.com/2016/04/24/rector-contra-el-feixisme-no-shi-valen-mitges-tintes/