CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

[Recull de premsa i algunes fotos] Milers de persones reclamen al carrer dos festius per als conductors d’autobús

Diumenge, 10 febrer, 2008

manifa9fbuses.jpg

El punt-Vilaweb

Milers de persones reclamen al carrer dos festius per als conductors d'autobús

Els treballadors de TMB amenacen de no complir els serveis mínims si els consideren desproporcionats

ROSA M. BRAVO . Barcelona
Unes 5.000 persones segons els organitzadors –1.700 per la Guàrdia Urbana– es van manifestar ahir a la tarda per reclamar que els conductors d'autobús de Transports Metropolitans de Barcelona tinguin dos dies festius setmanals. La marxa va ser protagonitzada pels treballadors i les seves famílies, que van tenir el suport de conductors de Pamplona, a més d'una vuitantena d'entitats. Els sindicats convocants, CGT i Actub, han advertit, tres dies abans de l'assemblea prevista per a dimarts, que no cediran en l'exigència dels dos festius, i amenacen de fer més aturades i, si cal, de no complir els serveis mínims si són «abusius».

  Foto: GABRIEL MASSANA

  Foto: GABRIEL MASSANA

+ A dalt, la manifestació al carrer de Pelai. A baix, dues pancartes en què es reclamaven els dos festius.  Foto: GABRIEL MASSANA

«Dos dies.» Aquestes dues paraules van ser presents al llarg de tota la manifestació, que va durar més de dues hores, de mil maneres. Van ser corejades, soles o en frases del tipus: «Jordi Hereu, alcalde medieval. Dos dies de descans setmanal.» Van ocupar xapes, un globus gegant de color vermell, mans inflables en forma de dos dits aixecats i pancartes, moltes pancartes. El missatge era simple i clar, i així ho exposaven a la ciutadania. Fins i tot els nens portaven, a un metre d'alçada, cartells en què es llegien preguntes com ara: «Per què els pares dels altres nens tenen dos dies de descans i el meu no?» La manifestació es va fer en un clima festiu, amenitzat per la música d'un parell de cotxes que tant emetien el Resistencia , dels Ska-P, autèntic himne proletari, com el rock dels començaments de Dover. No hi va faltar el suport dels comunistes del PCPC, ni la reivindicació de la readmissió dels treballadors de Seat, ni la presència de representants del centre autogestionat Can Vies, com a recordatori que «a TMB se'l pot guanyar, al jutjat i al carrer», segons una portaveu. I no hi van faltar tampoc els crits als Mossos d'Esquadra en passar pel Departament d'Interior. No en va la convocatòria es feia pels dos dies festius però també «contra la pallissa que els Mossos van clavar al company Teo a la cotxera de la Zona Franca».

Un cop a la plaça de Sant Jaume, Josep Garganté, delegat de CGT a TMB, va llançar tres missatges. A la direcció de TMB: «S'ha acabat el temps dels sindicalistes que no van a treballar i decideixen per nosaltres. Els treballadors decidirem dimarts en assemblea.» A l'alcalde: «Sigui intel·ligent i posi sobre la taula diners per contractar més treballadors, perquè puguem descansar més i es creï més feina.» I al conseller d'Interior: «Es comporta com els grisos per la pallissa dels Mossos a Teo.» Per acabar, un missatge contundent a TMB, a l'Ajuntament i a la Generalitat: «Rumiïn-s'ho, perquè si tornen a obligar els conductors a fer vaga, hi ha molta gent per decidir com i on fer que els serveis mínims no funcionin, i no tindran prou mossos per aturar-nos.»


El Periódico|El Periódico

10/2/2008 -  CONFLICTE EN EL TRANSPORT PÚBLIC DE LA CIUTAT

Concorreguda protesta de xòfers de TMB al centre de BCN

Milers de persones demanen dos festius a la setmana per al col.lectiu
La manifestació obliga a suspendre 30 minuts una festa a la plaça de Sant Jaume

 Un grup de manifestants, entre ells diversos nens, en la marxa de protesta, ahir. Foto:  MARINA VILANOVA
Un grup de manifestants, entre ells diversos nens, en la marxa de protesta, ahir. Foto: MARINA VILANOVA

JORDI SUBIRANA / BARCELONA .- Barcelona va viure ahir una concorreguda protesta dels conductors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i de desenes de col.lectius que els recolzen en les seves reivindicacions laborals. Segons la Guàrdia Urbana, unes 1.700 persones --5.000, segons els convocants-- van participar en una manifestació pel centre, en què els empleats de TMB van reclamar un altre cop disposar de dos festius setmanals i van denunciar una presumpta agressió dels Mossos a un conductor el Nadal passat.
La marxa, que va obligar a desviar diverses línies de busos, va transcórrer sense incidents remarcables, encara que una celebració de les festes de Santa Eulàlia a la plaça de Sant Jaume es va suspendre una mitja hora perquè els xòfers llegissin un comunicat en què reclamaven a l'ajuntament que rectifiqui i accepti les seves reivindicacions. L'afluència a la festa i l'important nombre de conductors va provocar que durant una bona estona no tots els manifestants poguessin accedir a la plaça.
El recorregut va començar a la plaça de la Universitat i va acabar al costat d'El Corte Inglés de la plaça de Catalunya, després de passar per la Via Laietana, la plaça de Sant Jaume i la Rambla. Un fort dispositiu policial va controlar la marxa, però no hi va haver altercats.

DIVERSOS COL.LECTIUS A
més de centenars de xòfers de TMB, entre els manifestants hi havia famílies amb nens, conductors de bus d'altres ciutats, treballadors de Seat acomiadats --alguns en vaga de fam-- i membres de Can Vies, una casa okupada que s'ha enfrontat a TMB, propietària de l'immoble.
Molt possiblement, aquest acte no serà l'últim que organitzaran els conductors de TMB. De fet, el 12 de febrer, demà passat, hi ha convocada una vaga de sis hores, de les onze del matí a les cinc de la tarda. Els treballadors aquest dia faran una assemblea per decidir quines mobilitzacions porten a terme, ja que les negociacions amb TMB de moment no han arribat enlloc. Amenacen amb una vaga indefinida.
Els treballadors de TMB han rebutjat una proposta de la Conselleria de Treball que oferia a treballadors i TMB negociar un nou conveni que havia d'incloure dos descansos setmanals. Segons els xòfers, els dos festius s'obtenen a base de fer més hores altres dies, i s'hi oposen. TMB va negar que hi hagués cap condició prèvia en la iniciativa de Treball. Els conductors tampoc van acceptar la condició de negociar renunciant a la possibilitat de fer mobilitzacions


laMalla.net|laMalla.net

Barcelona - Els treballadors de TMB, que dimarts faran una nova jornada de vaga, es manifestan pel centre de Barcelona

Marxa dels conductors d'autobús per reclamar dos festius setmanals

JAUME PONS  (laMalla.net).- Unes 5.000 persones, segons els organitzadors, s'han manifestat pels carrers del centre de la ciutat de Barcelona per seguir reclamant l'aplicació de dos dies festius a la setmana per als xofers de TMB. En la mobilització, secundada per conductors, familiars, sindicats i diverses entitats, també s'ha insistit a qualificar de "desproporcionada" l'actuació policial contra els vaguistes duta a terme durant les aturades del passat Nadal.

Els conductors han sortit al carrer per recordar que el conflicte entre TMB i els sindicats continua obert a pesar de les reunions que han mantingut ambdues parts arran de la vaga de finals de l'any passat. Els manifestants no descarten noves mobilitzacions i, en aquest sentit, el pròxim dimarts dia 12 tenen previst realitzar una aturada, de 11.00 h a 17.00 h, que aprofitaran per decidir en assemblea si convoquen un nou calendari de vaga.


Diari Avui|Diari Avui

Els manifestants de TMB paralitzen durant trenta minuts un acte festiu que se celebrava a la plaça de Sant Jaume

La mobilització dels conductors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha tingut un final imprevist quan la marxa ha arribat a la plaça de Sant Jaume

ACN / Júlia Pérez Ult. Act. 09.02.2008 - 21:19 hs

La mobilització dels conductors de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) ha tingut un final imprevist quan la marxa ha arribat a la plaça de Sant Jaume. En aquell moment, se celebrava la Cercavila de Bèsties Fantàstiques, acte que es feia en motiu de les festes de Santa Eulàlia, que s'ha hagut d'interrompre durant trenta minuts. Un dels treballadors de TMB, Xavier Abella ha declarat a l'ACN que l'ajuntament de Barcelona els ha posat un parany per 'enfrontar-nos a la ciutadania'. Davant l'estupefacció de pares, mares i nens que han hagut d'escoltar les proclames de TMB, els responsables de la marxa han llegit el comunicat que tenien previst exposar.


Diari El Punt|El Punt

diumenge, 10 de febrer de 2008

Set reunions entre treballadors i TMB i cap acord

R.M.B. . Barcelona

«Les negociacions continuen estancades. La direcció de TMB ha dit a la premsa que no pensa negociar amb vagues. Però hem fet set reunions i no hem arribat a cap acord.» Aquestes paraules de Saturnino Mercader, president del comitè d'empresa de TMB –presidit per CGT–, es refereixen a un dels punts que es van plantejar en l'última reunió amb l'empresa, que va comptar amb la mediació de la Generalitat, i que per a CGT i Actub resulta inacceptable: que hi hagi pau social mentre duri la negociació del conveni. La direcció de TMB ha accedit a avançar la negociació del conveni per obrir un nou marc on incloure la discussió sobre els descansos. Però a canvi que els treballadors renunciïn a les mobilitzacions. CGT i Actub alerten del que, a parer seu, pot ser un parany per dilatar el procés negociador dels dos dies de festa a la setmana sense tenir, a més, la força que pot donar la realització de les vagues –el comitè compta també amb delegats de CCOO, UGT i l'independent SIT; tot tres van negociar el conveni vigent però no van convocar la vaga–. Tanmateix, el comitè no ha donat encara cap resposta, ja que prefereix que ho faci l'assemblea de treballadors que tindrà lloc dimarts vinent.

Aquesta assemblea es desenvoluparà entre les onze del matí i les cinc de la tarda, i s'ha convocat una aturada del servei de sis hores amb l'objectiu que els treballadors puguin assistir a la reunió. Seria, tot i que parcial, la vuitena jornada de vaga des que va començar el conflicte entre els treballadors i l'empresa. Les primeres aturades van tenir lloc el 21, 22, 23 i 24 de desembre i el 2,3 i 4 de gener, amb uns serveis mínims que cobrien la meitat del servei en hores punta i una quarta part en la resta de les franges horàries per a les línies que enllacen el centre de Barcelona amb barris que no tenen transport públic alternatiu. La vaga va estar marcada per la tensió que van provocar els sabotatges dels piquets, que van trencar vidres, van punxar rodes i van llançar una bola de ferro a un autobús en marxa. Segons TMB, van haver-hi 102 actes vandàlics; la tensió va pujar de to amb l'obertura de 25 expedients, un d'ells al president del comitè d'empresa, i la detenció d'un membre dels piquets informatius.


Vilaweb|Vilaweb

DISSABTE, 09/02/2008 - 20:11h

Milers de conductors d'autobusos de TMB es manifesten per Barcelona

+ Webs relacionades dins Nosaltres.Cat:

Mitjans de transport.

Reclamen dos dies de festa a la setmana

Uns cinc mil conductors d'autobusos de TMB, convocats per la CGT i ACTUB, s'han manifestat avui pel centre de Barcelona, per reclamar dos dies de festa a la setmana, i protestar contra la repressió, diuen, exercida ples mossos d'Esquadra durant els dies de vaga del desembre i el gener. El portaveu de la CGT, Josep Garganter, ha afirmat que també refusen la reorganització horària que proposa l'empresa, i que tampoc acceptaran cap rebaixa de sou.

I és que el conflicte laboral entre TMB i els conductors d'autobús continua viu, mesos després de vagues i reunions infructuoses.

La seguretat viària

L'altra conflicte que oposa conductors i empresa fa referència a l'aplicació d'una directiva europea sobre seguretat viària, que estableix que els conductors d'autobús han de descansar 30 minuts cada sis hores de conducció. Els sindicats reclamen que el temps de descans es faci dins del seu horari laboral, mentre que l'empresa opta per descomptar-los el temps. En un comunicat emès recentment, TMB va recordar una sentència del Tribunal Superior Justícia que estableix que els temps de descans no computen com a jornada laboral.

Els treballadors no descarten convocar noves vagues si no arriben a un acord amb TMB. Al final de setmana faran una assemblea per decidir-ho.


Diari Avui|Diari Avui

TRANSPORTS

Nova manifestació dels conductors d'autobusos

Redacció

Els conductors d'autobusos de TMB van comptar amb el suport familiar
M. ÀNGELS TORRES

Centenars de persones es van manifestar ahir a la tarda al centre de Barcelona a favor de la reivindicació dels conductors d'autobusos de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que durant aquests últims mesos han estat reclamant dos dies de festa a la setmana. La manifestació estava convocada pels sindicats CGT i ACTUB de la secció d'autobusos de TMB i va comptar amb el suport de diverses entitats cíviques, organitzacions polítiques, sindicats i col·lectius alternatius. A més, els sindicats de conductors mantenen la convocatòria de vaga parcial prevista per dimarts que ve.

Els manifestants, que no descarten noves jornades de vaga, van aprofitar la reivindicació d'ahir per protestar davant la Generalitat pels suposats maltractaments infligits a un dels sindicalistes pels Mossos d'Esquadra en una de les vagues.

Notícia publicada al diari AVUI, pàgina 42. Diumenge, 10 de febrer del 2008


3cat24.cat|3cat24.cat

Barcelona

Els sindicats CGT i ACTUB amenacen amb més vagues al servei d'autobusos de TMB

Actualitzat a les 16:18 h 10/02/2008

Les vagues d'autobusos d'aquest Nadal es podrien repetir ben aviat. El conflicte entre els conductors i la direcció de Transports Metropolitans de Barcelona no ha cicatritzat i continua obert. La manifestació d'un miler treballadors pel centre de Barcelona ha tornat a posar en alerta les autoritats. Els sindicats CGT i ACTUB reclamen dos dies de descans setmanal i exigeixen a l'empresa que flexibilitzi la seva postura. La marxa es va acabar amb l'anunci d'una aturada de sis hores aquest dimarts 12 de febrer. Aquest mateix dia decidiran en assemblea si convoquen més jornades de vaga.

Barcelona podria tornar a quedar afectada per més vagues d'autobusos d'aquí a pocs dies. Els sindicats de conductors CGT i ACTUB donen a l'empresa de marge fins dimarts. La reclamació és la mateixa que ja els va dur a fer vagua per les festes de Nadal: tenir dos dies de festa a la setmana .

De moment, i per demostrar la seva força, dissabte un miler de conductors d'autobusos es van concentrar a la plaça Universitat de Barcelona, des d'on es van manifestar fins a la plaça de Sant Jaume. Anuncien que no pararan fins que l'empresa els concedeixi el que demanen. Els conductors han comunicat a la direcció de TMB, la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona que disposen de marge fins dimarts per posar fi al conflicte laboral que els enfronta.

Transports Metropolitans de Barcelona assegura que l'empresa ha flexibilitzat la seva postura i accepta la mediació del Departament de Treball. La Generalitat proposa obrir amb un any d'antelació la negociació del conveni col·lectiu per arribar a un acord que satisfaci les dues parts i que inclouria els dos dies de descans setmanal que han motivat les aturades. Les negociacions haurien de començar abans del 3 de març i TMB apunta que està a l'espera que els sindicats es pronunciïn sobre aquesta via de solució.

Dimarts, aturada parcial

El servei d'autobusos quedarà interromput dimarts dia 12 des de les 11.00 fins a les 17.00 hores , ja que els treballadors tenen prevista una assemblea. En aquesta reunió s'ha de decidir, sempre que no s'hagi arribat a un acord, si les aturades es convoquen de forma indefinida. Els portaveus dels treballadors amenacen fins i tot de no complir els serveis mínims pactats.

L'ens gestor del transport metropolità puntualitza que es tracta d'una convocatòria dels sindicats CGT i ACTUB , que ja van protagonitzar les anteriors vagues i que, segons TMB, no sumen la majoria del comitè d'empresa.