CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Recuperen de l’anonimat Aurelio Fernández Sánchez, del grup ‘Los Solidarios’. Acte el 25 de novembre a Barcelona

Dimecres, 22 novembre, 2017

El dissabte 25 de novembre a les 12 hores del matí es presenta, a l’Àgora Juan Andrés del carrer Aurora/ Riereta, al Raval, Barcelona, el llibre Tras las Huellas de una vida generosa. Aurelio Fernández Sánchez y los Solidarios, de Manel Aisa Pàmpols, editat per El Lokal, amb la participació de Manel Aisa (autor), Marc Iglesias (editor) i Iñaki García (El Lokal).

Aurelio Fernández Sánchez fou un d’aquells homes d’acció que va viure amb intensitat una vida carregada de passions i lluites per la dignitat, amb una gran dosi de generositat, en un moment en que les injustícies eren potser massa exacerbades i la indignació era de tal magnitud que els més rebels optarem per replicar i tractaren d’organitzar-se per fer-li front a les injustícies.

Asturià, va néixer en un del barris amb més pobresa d’Oviedo, La Correduria, tenia per sobrenom “El Jerez . Aurelio va ser un home des de primer moment vinculat a “Los Solidarios”. Participà en bona part de les accions que aquest grup va realitzar ja en els anys 20 i 30 en els moments d’acció més punyents. Va passar també molts períodes reclòs a les universitats de l’estat espanyol que aleshores eren les presons. La seva lluita la va fer acompanyant a Buenventura Durruti, a Francisco Ascaso i sobretot al seu bon amic Joan García Oliver, amb el qual recorrerà bona part de la geografia del Nord d’Espanya i sobretot a l’exili de França.

El llibre no solament tracta de biografia a un destacat membre de “Los Solidarios” com era Aurelio Fernández Sánchez i de tots els esdeveniments dels quals participa l’anarcosindicalisme d’acció de l’època d’aquells anys revolucionaris. També ens deixa constància de moments significats com per exemple La Dictadura de Primo de Rivera, el bulliciós Exili a Paris, altres personatges de “Los Solidarios” com Rafael Torres Escartín, o Gregorio Suberviola, Eusebio Brau, Marcelino Manuel del Campo, o les noves generacions de pistolers, de les quals destaca a Josep Maria Martorell Virgili, o els infortunis de Josep Gardenes, la repressió sistemàtica de cada moment. També parla de la magia de la revolució del 19 de juliol del 36 i els moments de defensar el compromís revolucionari del dia a dia en una ciutat o regió carregada de quita columnistes, de la Junta de Seguritat Interior, el cas dels maristes, l’aventura de Bayo a Mallorca, el maig del 37, la caiguda de l’anarquisme i la pèrdua de influencia política, la conselleria de Sanitat. Descriu el retorn a la presó, tornar a la llibertat i de nou a la militància confederal amb càrrecs a la Federació Local de la CNT, la pèrdua de totes les llibertats possibles, l’exili a França, el primer intent d’extradició per reclamació del govern franquista i finalment l’exili a Mèxic.

També ens parla de la seva companya Violeta Fernández Saavedra, neta d’Abelardo Saavedra, un altre dels il·lustres anarquistes del seu moment expulsat de bona part de la terra que trepitjava per instigador a la revolta. La Violeta, de fortes conviccions anarquistes, fou militant en la seva joventut de l’Ateneu llibertari natural del Clot, i durant la revolució forma part del professorat del CENU i és membre de la CNT i a l’exili de Mèxic en un primer moment treballa a les escoles republicanes que des del mateix SERE organitzen a la ciutat de Mèxic.

Tras las Huelas de una vida generosa. Aurelio Fernández Sánchez y los Solidarios.

Manel Aisa Pàmpols, editorial El Lokal, 2017, 311pág. 15 €

aurelio_fernandez.jpg