Reforma laboral: Corbacho dóna un ultimátum de tres setmanes a sindicats i patronal per a arribar a un acord
El ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, ha donat als sindicats i a la patronal un termini de tres setmanes per a arribar a un acord sobre la reforma labora, en cas contrari, ha amenaçat amb que el Govern prendrà les seves pròpies decisions.
Corbacho ha llançat aquest ultimàtum durant la quarta sessió del X Seminari Europeu sobre l'Ocupació Crisi i Lliçons organitzat en l'Antic Institut per l'Associació de Periodistes Europeus. "Si no és possible, queden tres setmanes per a veure què passa", ha indicat sobre l'acord entre patronal i sindicats.
Considera que 15 dies, malgrat no ser un temps marcat, és "raonable" per a poder aconseguir aquest consens. "No es pot demorar més enllà", ha assegurat. "Si no hi ha acord, "cadascun haurà d'explicar per què", ha afegit referent a això.
Corbacho va sostenir que els punts plantejats en el document són "raonables" per a obtenir aquest acord. Encara així, el ministre assegura que confia en la responsabilitat dels agents socials.
En aquest sentit, ha manifestat també el seu desig que el PP celebri l'acord: "Espero que la primera declaració que faci el Partit Popular no sigui desqualificar-lo sinó felicitar-lo i dir que li donarà suport en el Parlament". El mercat laboral ha d'ajustar-se.
Així mateix, ha incidit que la crisi no és "un parèntesi neutre" sinó que portarà canvis, encara que va matisar que no tenen per quins ser a pitjor. Per tant, el mercat laboral haurà de també canviar i ajustar-se i qui no ho crea així, al seu judici, "la realitat dels fets li dirà que està equivocat".
Amb tot, ha alertat que la reforma laboral no significa que a l'endemà les empreses comencin a contractar més i ha matisat que això no passarà fins que la producció pugi i així serà quan s'incrementi el consum que ho farà quan hagi més fluïdesa de crèdit per a famílies i petites empreses. Fa mancada, per exemple, que la temporada de turisme sigui millor i que els hotels estiguin al 85% d'ocupació i no al 70%.
El ministre ha assenyalat que si falten els crèdits fallen els fonaments de l'economia i es destruïx ocupació. Sense crèdit, al seu parer, no s'aconseguirà animar l'economia i generar llocs de treball.
No obstant això, ha posat l'accent en com en altres països la crisi va fer menys efecte que a Espanya en la destrucció d'ocupació, perquè tenien models econòmics i laborals distints. En aquest sentit, ha indicat que Espanya tenia un sistema d'alta empleabilitat basat en la Construcció, principalment, al que ha sumat l'increment en 2008 de la població activa en 630.000 persones, situant la taxa per sobre de la d'Alemanya, França i Itàlia juntes.
Una sobreocupació del mercat laboral que s'ajunta amb una baixa qualificació, a la seva entendre, i amb una "excessiva" temporalitat. Corbacho ha indicat que del total de llocs de treball destruïts, el 68% eren de contractes temporals i la resta, en la seva majoria, acomiadaments individuals, amb un petit pes en canvi dels ERO malgrat ser més mediàtics.
Davant d'aquesta situació, ha situat al model alemany, que permet aplicar una reducció d'un terç de la jornada laboral per a mantenir l'ocupació. Per al ministre, l'important no és qui paga aquesta diferència de salari sinó que el treballador segueixi empleat i que l'empresa no desaparegui.
En aquest cas concret, l'empresa paga la jornada laboral treballada i de la resta d'hores el 67% ho abona el Servei Públic d'Ocupació. Segons ell, aquest 1,5 milions de treballadors afectats, sense aquest sistema, serien 600.00 desocupats i va animar a pensar en quina costa més si l'abonar la diferència de salari o el pagar-los la prestació per atur i la Seguretat Social. No obstant això, va advertir que els models no es poden traslladar "mimèticament" i que l'alemany funciona sempre que la crisi sigui circumstancial.
Un mes d'abril bo
Respecte al 20% de desocupats segons la EPA, Corbacho ha preferit esperar a la publicació de les dades oficials però va avançar que, abril, a dia d'avui, és "relativament bo des del punt de vista del comportament econòmic i de la Seguretat Social". El ministre ha matisat que parteix d'aquestes bones dades es deuen a la conjuntura de l'època i uns altres suposen ja una tendència.
El ministre ha situat als majors de 45 anys que són parats de llarga durada i als joves com els col·lectius més afectats per la crisi i ha advocat per incentius a la seva contractació. Al mateix temps, va apuntar que el Govern seguirà treballant per mantenir les prestacions socials en cas d'atur, que tenen nivells alts, però no podrà pujar-les.
Sobre el canvi necessari en la Construcció, ha apostat per fomentar l'habitatge de protecció en règim de lloguer però amb un preu assequible, la rehabilitació de les ciutats i un mercat lliure que s'ajusti a les necessitats. També per ser conscients que la prestació d'atur no és un dret sinó una protecció fins a inserir-se de nou en el mercat laboral.
D'altra banda, ha afirmat que cal limitar a cada Administració les funcions que estan establertes i va criticar que hagi esferes on hi ha duplicitat entre l'Estat, les comunitats autònomes i els ajuntaments. Referent a això, ha advocat no tant per reduir un nombre concret de funcionaris sinó per que el que faci l'ajuntament no ho faci la comunitat autònoma i el que faci aquesta que no ho faci l'Estat.
El ministre ha insistit que estem davant una crisi transversal que va afectar a tots els sectors i va destacar el fet que tres milions de persones aturades tinguin alguna protecció social, el que suposa el 80% dels desocupats.
Pel que fa al cas especial d'Espanya, ha assenyalat que en la qüestió de la bombolla immobiliària "no se salva ni el apuntador" de la seva responsabilitat. Especialment es va centrar en la facilitat de crèdit que va motivar la compra d'habitatge amb hipoteques de fins a 40 anys.
"Hi ha molta gent que va guanyar diners però en una economia amb peus de fang", ha dit. "Aquesta factura l'anem a pagar", va assegurar. A més, va advocar per rescatar valors com l'esforç i el treball i el qual en aquesta vida les coses no són gratis. "prefereixo arribar a una societat menys rica i amb més valors", ha afegit.
Com receptes a la crisi, va nomenar la reforma laboral i que els polítics arribin a un acord per a "remar en la mateixa direcció", així com que l'Administració, en els seus tres nivells, doni signes de contenció econòmica i austeritat. "Ha arribat el moment de prioritzar, no és possible fer el que fa quatre anys", ha advertit. A més, va dir confiar en la capacitat de les empreses per a innovar i els va instar que la desenvolupin amb esperit de conscienciació i concertació.
També ha justificat el rescat financer que es va fer en el seu moment, al ser la base de l'economia i créixer la preocupació sobre si els estalvis perillaven. Corbacho ha lloat les mesures que aquesta portant a terme el president d'EEUU, Barak Obama, al que ha definit com "un governant valent".
>>>> Article extret de Kaosenlared. Font: Premsa