CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Reforma Laboral: Despenjament Salarial

Dimecres, 22 setembre, 2010

L'aprovació de la Reforma Laboral ha inclòs una altra mesura més que vulnera ostensiblement les condicions laborals de la classe obrera: la inaplicació de les clàusules econòmiques pactades en conveni col·lectiu, o el que s'ha donat a anomenar despenjament salarial, pel qual els empresaris podran incomplir els compromisos de pujada salarial.

L'empresa podrà no aplicar el règim salarial previst en els convenis col·lectius d'àmbit superior a l'empresa, quan la situació i perspectives econòmiques d'aquesta poguessin veure's danyades com a conseqüència de tal aplicació, afectant a les possibilitats de manteniment de l'ocupació en la mateixa.

La nova llei també diu que s'haurien d'establir els procediments d'aplicació general i directa per a solucionar de manera efectiva les discrepàncies en la negociació dels acords a que es refereix aquest apartat, inclòs el compromís previ de sotmetre les discrepàncies a un arbitratge vinculant, en aquest cas el laude arbitral tindrà la mateixa eficàcia que els acords en període de consultes.

Això significa que qualsevol empresa podrà argumentar motius econòmics per a incomplir els seus compromisos econòmics amb les i els treballadors, i que ni tan sols haurà de ser un jutge el que, en cas de discrepàncies amb la representació sindical, prengui la decisió final.

I és que, sens dubte, aquesta modificació pretén eliminar la possibilitat de denunciar una cosa que en aquests dos últims anys de crisis s'ha produït amb bastant freqüència en moltes empreses: l'incompliment per part de la patronal de les pujades salarials pactades en conveni al negar l'existència d'un IPC previst.

Evidentment, la reforma tanca l'escletxa que van obrir moltes sentències que els obligaven a complir l'acordat en conveni. No va ser així en el cas de Telefònica SAU, on, incomplint el conveni, UGT i CCOO van acordar amb Telefònica la modificació de la seva clàusula 3, en la que, de manera molt clara, fixava que la pujada salarial per a l'any 2009 hauria d'haver estat la de l'IPC previst. Així ho vam denunciar públicament en el nostre comunicat «El salario pristino». En ell dèiem que era inadmissible exigir un nou esforç a les treballadores i treballadors de Telefònica, menys encara quan any després d'anys l'empresa estigués obtenint majors beneficis dels quals només es beneficiaven els òrgans de Direcció de l'empresa, als quals se'ls premiava amb majors dividends a costa de la nostra massa salarial.

Doncs bé, ara, si no existeix possibilitat d'acord entre la Comissió Paritària, formada en la seva majoria per UGT-CCOO, l'empresa argumentant raons preventives, i amb l'única condició que sigui admès pels mitjans extrajudicials de solució de discrepàncies (ni tan sols una decisió judicial), pot incomplir aquesta clàusula i a més incloure les noves condicions en el conveni vigent. És una altra de les coses que s'inclouen en la nova Reforma Laboral i que potencien encara més la necessitat d'una contestació massiva rebutjant i denunciant l'atac a estem sent sotmeses i sotmesos amb aquestes retallades socials i laborals que ens deixen en total indefensió.

Ens prenen drets reformant lleis unilateralment, ens redueixen els sous, privatitzen els serveis... ens allunyen cada vegada més d'aspirar a una vida més digna per a totes i tots nosaltres i per a generacions futures.

El nostre objectiu és parar la reforma laboral per a evitar els incompliments salarials.

NO ÉS UN DIA DE FESTA, ÉS UNA JORNADA DE LLUITA

29 DE SETEMBRE: VAGA GENERAL

Sindicat Federal de Telefónica de la CGT

Attached documents