CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Reforma laboral: el FMI proposa abaratir l’acomiadament i liquidar la negociació col·lectiva

Dimecres, 12 maig, 2010

El FMI recomana a Espanya un acomiadament "progressiu" i no imitar models d'altres països.

El Fons Monetari Internacional (FMI) va reclamar aquest dimarts a Espanya que la protecció dels treballadors a través de les indemnitzacions per acomiadament siguin "progressives" per a lluitar contra la dualitat del mercat laboral. El FMI arriba aquesta setmana a Espanya per a avaluar la seva gestió econòmica.

En unes jornades sobre les experiències del mercat laboral organitzades pel fMI i el Banc d'Espanya, l'economista cap de l'organisme internacional, Olivier Blanchard, ha assegurat que hi ha "dues reformes que són urgents" a Espanya, d'una banda la referent a la protecció dels treballadors i, per un altre, la necessitat de descentralitzar la negociació col·lectiva per a dur-la al nivell de cada empresa. Un perillós sistema dual

Blanchard ha afirmat que és "perillós i equivocat" el sistema actual a Espanya que suposa que un treballador temporal no tingui cap protecció i un permanent sí". En la seva opinió, aquest canvi suposaria "una gran millora" per al mercat laboral espanyol.

"En paral·lel", ha continuat Blanchard, "és necessari descentralitzar la negociació col·lectiva al nivell de cada empresa", amb l'objectiu que "els salaris es fixin en funció de les necessitats de cada empresa". "Si segueixen aquestes línies, estic confiat que la situació millorarà", ha assegurat el dirigent del FMI, qui, no obstant això, ha advertit que "no hi ha fórmules màgiques".

Blanchard considera que "és obvi" que l'estructura dual del mercat laboral espanyol és "contraproduent" ja que provoca que els treballadors temporals "tinguin poques probabilitats d'aconseguir una ocupació estable".

Sobre la negociació col·lectiva, ha criticat també que a Espanya siguin només "unes poques empreses", les més grans, les que fixin les condicions "de totes, incloses les petites i mitjanes empreses". Les còpies no sempre funcionen Blanchard s'ha referit també a les mesures que podria adoptar Espanya dintre de la reforma laboral i va advertir que adaptar els models d'altres països, com l'austríac, no garanteix el seu èxit."Al final, la forma com funciona el mercat de treball no depèn de la legislació, sinó de com s'utilitza", ha explicat l'economista cap del FMI, qui ha afegit que "el que funciona en un país no té per què funcionar en un altre".

Blanchard va advertir també a Espanya que serà necessari que la reforma laboral afecti a tots els aspectes del mercat laboral, ja que si només té en compte una part "pot acabar sent contraproduent".

>>> Article extret de Kaosenlared. Font: El economista

http://www.kaosenlared.net/noticia/reforma-laboral-fmi-propone-baratar-despido-liquidar-negociacion-colec