CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

#RefugeesWelcome: Protegeix-te contra els rumors racistes

Dijous, 23 juny, 2016

#RefugeesWelcome
Protegeix-te contra els rumors racistes

Com sabem, moltes persones estan arriscant la vida en el seu intent d’arribar a Europa, per escapar de guerres i pobresa. Davant d’això s’està estenent un brot perillós de racisme. Aquesta octaveta dóna uns consells per protegir-nos del contagi xenòfob.

No bloquegem la porta d’Europa

De vegades se senten comentaris com: “Per què vénen aquí, no poden quedar-se al seu país, o a països propers?” La majoria ho fa.

A Síria, dels 12 milions de persones desplaçades, gairebé 8 milions es queden dins del país, al voltant de 4,5 milions de persones es refugien als països veïns, i fins a finals de 2015, potser mig milió de persones sirianes havien aconseguit arribar a Europa, xifra que representa el 0,1% de la població europea.

Europa no està sobrecarregada; tenint en compte la seva població i nivell econòmic, la seva resposta és totalment inadequada i inhumana.

No et fiïs dels acords de despatxos

L’acord de la UE amb Turquia incompleix el dret internacional. Com ha denunciat Amnistia Internacional, Turquia no és un país segur per a la gent refugiada; ha dut a terme expulsions massives i forçoses. En una mostra flagrant de cinisme, la UE pagarà 6.000 milions d’euros al govern turc a canvi de l’acord.

L’acord tampoc aturarà l’arribada de gent, només augmentarà el risc que persones i famílies senceres morin intentant arribar a Europa.

No posis tanques a la solidaritat

El partit feixista Plataforma per Catalunya fa campanya amb el lema “Primer els de casa”. Per als partits de la dreta i de la ultradreta, la nova versió del lema és: “abans d’acollir refugiats, hauríem de atendre la gent de casa.”

Però precisament els partits que promouen aquests arguments tampoc fan res per millorar els serveis socials per a la “gent de casa”, sinó tot el contrari.

Ajuda a crear una societat integradora

Les persones que escapen d’una guerra o de la pobresa no necessiten exigències “d’integrar-se”. Necessiten, com tothom, una societat que els respecti com a persones. L’experiència general és que si una societat realment acull les persones refugiades, aquestes es troben a gust i tenen ganes de formar-ne part. Són les societats excloents les que creen guetos.

No et deixis confondre amb històries de màfies

La UE impossibilita viatges segurs i legals i després es queixa que les persones refugiades fan servir transports il·legals. És pura hipocresia.

Podrien eliminar els traficants de persones i les màfies en un moment; només caldria introduir vies segures per viatjar i ningú arriscaria la vida en una pastera o contenidor.

No oblidis el canvi climàtic, la pobresa, la violència de gènere…

Els dirigents europeus que diuen que “arriben persones que no són refugiades de veritat” no tenen vergonya.

La UE construeix tanques, bloqueja pasteres i envia homes armats per reprimir totes les persones que intenten arribar, sense saber si tindrien l’estatus formal de refugiades. Els estats europeus incompleixen l’obligació de considerar les demandes d’asil.

De totes maneres, cal afegir com a motius d’asil la fam, la pobresa extrema, el col·lapse econòmic, el canvi climàtic, la violació com a arma de guerra…

Recorda: no porten el terror, se n’escapen

La premsa sensacionalista diu que “si acceptem persones refugiades, també vindran terroristes”. És una mentida maliciosa. Els terribles atemptats a París i Brussel·les els van cometre persones nascudes i formades a Europa. I si grups com Al Qaeda o Daesh volguessin enviar agents des de l’Orient Mitjà, aquests es posarien vestit i corbata i viatjarien en avió, no arriscarien la vida en pasteres.

Hem de prioritzar millor les despeses

Mirem les següents xifres de 2015:

· Pressupost de l’Oficina Europea de Suport a l’Asil (EASO) menys de 15 milions d’euros.
· Pressupost de Frontex, la agència europea directament responsable de frenar l’arribada de persones, 114 milions d’euros.
· Despesa militar dels estats europeus: uns 300.000 milions d’euros.

La UE gasta molts diners en mesures de control inhumanes i en guerres; només escatima en l’acollida.

No donis oxigen als feixistes

Existeix l’argument que “si no aturem l’arribada de refugiats, l’extrema dreta creixerà”. Aquest argument és deshonest. És cert que l’extrema dreta està creixent arreu d’Europa, fent bandera del seu rebuig a les persones refugiades.

Per això, hem de combatre els feixistes amb mobilitzacions unitàries, demostrant la falsedat dels seus arguments, i senyalant-los pel que són. Els partits institucionals que donen credibilitat als arguments racistes no resten suport als feixistes, sinó que els alimenten.

No ignoris els fets bàsics

La crisi actual es deu, en part, a les enormes desigualtats socials i a les guerres; no serà fàcil solucionar tot això.

Però el que és molt senzill és que, com a mínim, 20.000 persones han mort al llarg dels últims 5 anys, intentant arribar a Europa. I han mort perquè els estats europeus no els han deixat cap altra opció que la de pujar a pasteres perilloses, ficar-se en contenidors on moren ofegades…

Necessitem —molt i molt urgentment— vies segures perquè les persones que busquen refugi puguin, com qualsevol altra persona, viatjar a Europa sense arriscar la vida, ni haver de donar milers d’euros a intermediaris. Això no és gens complicat ni d’entendre ni d’aplicar.

Unitat contra el feixisme i el racisme (UCFR)

info@unitatcontraelfeixisme.org · http://unitatcontraelfeixisme.org · https://www.facebook.com/unitatcfr/ · @UnitatvsRacisme · Donatius: ES95 3025 0001 1414 3343 9761

#RefugeesWelcome octaveta en PDF

>>> Hem imprès 50.000 exemplars de l'octaveta. Es poden agafar per repartir, des d'Espai Jove Fontana, Gran de Gràcia 190. Metro Fontana, Barcelona.

Attached documents

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció