CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Represàlia política contra un dels codirectors del documental “Ciutat Morta”

Dimecres, 29 abril, 2015

PRECARIETAT I LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Us informem que tal com s'explica detalladament a aquest article a «La Directa» https://directa.cat/lajuntament-de-barcelona-ordena-que-no-es-contracti-codirector-de-ciutat-morta, Xavier Artigas, codirector del documental "Ciutat Morta" ha perdut la continuïtat dels contractes de serveis a l'ICUB després de fer públic el documental i d'esquivar l'alcalde en el lliurament del Premi Ciutat de Barcelona.

El febrer d'enguany en un comunicat la CGT Ajuntament de Barcelona denunciava la corrupció policial que es desprèn del cas "4F" i que el documental "Ciutat Morta" va posar en evidència i va portar a la llum pública.

En aquell moment ja vàrem comunicar que:

- El bon nom de la guàrdia urbana i de l’ajuntament no es protegeix amagant possibles delictes sinó depurant responsabilitats polítiques, civils i penals.

- Ja n’hi ha prou de fer servir la situació de l’agent que va ser víctima d’aquell atemptat per barrar el pas a la investigació d’altres possibles fets delictius també molt greus.

- Demanem la destitució cautelar d’Evelio Vázquez per la seva presumpta responsabilitat en els fets denunciats com a cap de la brigada dels UPAS. No pot contribuir a una investigació de la qual se’n podrien derivar responsabilitats en la seva persona (De fet no va haver-hi cap mena d'investigació, només una recopilació documental encarregada als serveis jurídics).

- Demanem la dissolució dels antiavalots de la guàrdia urbana (UPAS i UNOC), que no tenen cabuda en un model de guàrdia urbana en el qual no s’han d’exercir funcions repressives.

Alguns dies després d'aquest comunicat, durant el lliurament del premi, els realitzadors del documental van rebutjar rebre'l de mans de l'Alcalde. I a partir de llavors, tal com s'explica a l'article citat, els encàrrecs de l'ICUB van acabar.

Des de la CGT denunciem que a l'Ajuntament de Barcelona hi ha molts treballadors i treballadores que, com Xavier Artigas, tenen la seva principal o única font d'ingressos en els encàrrecs menors que els hi fa l'Ajuntament, molts d'aquests des de l'ICUB, obligant-los a formalitzar una falsa condició de treballadors autònoms, o fent-los constituir empreses o cooperatives amb un únic client, o fent-los acceptar contractes de treball en empreses amigues que fan de pont i màscara de la seva situació real. I animem a aquests treballadors i treballadores a posar-se en contacte amb nosaltres per lluitar contra aquesta situació.

I és que aquest frau en la contractació representa un gran avantatge per als gestors polítics i polititzats de la nostra administració, com es pot veure en el cas de Xavier Artigas, perquè permet no només la lliure tria de treballadors i treballadores, sinó també la fixació unilateral de les seves retribucions i dedicació i, per últim, el seu acomiadament sense cap mena de contemplacions ni explicacions. Quan algú com Xavier Artigas cau políticament en desgràcia, se li acaben els contractes i punt.

En aquest cas a més està afectada la Llibertat d'Expressió. Quin és el preu clientelar que els governs demanen als actors culturals per poder treballar o simplement tenir ressò a les institucions? Fins a quin punt els directors, realitzadors, creadors poden significar-se amb llibertat? I també fins a quin punt ha estat instrumentalitzat el Premi Ciutat de Barcelona per fer una rentada de cara política de les mesures que no s'han pres pel greu cas de corrupció policial que denuncia Ciutat Morta?

Des de la CGT seguim demanant les mateixes responsabilitats pel tractament de l'Ajuntament del cas del 4F, tal com vàrem assenyalar el passat febrer, perquè de fet no s'ha fet res per respondre als interrogants que el documental «Ciutat Morta» va plantejar a la llum de l'opinió pública. Però ara a més hem de denunciar l'atac a la Llibertat d'Expressió que representa l'exercici d'una pràctica clientelar i del nepotisme dels encàrrecs externalitzats, on la instrumentalització de la seva precarietat es tradueix en censura i represàlies com la que està patint Xavier Artigas.

PROU DE PRÀCTIQUES CLIENTELARS EN CULTURA I EN TOTA L'ADMINISTRACIÓ MUNICIPAL

EXIGIM RESPECTE A LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ, SENSE CESURES I SENSE REPRESÀLIES

CAL QUE S'INVESTIGUIN I ES DEPURIN ENCARA LES RESPONSABILITATS PELS FETS DEL 4F

Secció Sindical de la CGT a l'Ajuntament de Barcelona

http://www.cgtbarcelona.org/ssab/

https://www.facebook.com/cgtajuntamentbarcelona.seccio

 

  • Etiquetes

  • Dins la mateixa secció