Residència Joan XXIII: “Si l’empresa retalla per guanyar un concurs, l’acaba amb una vaga”
Les treballadores de la residència Joan XXIII de Cerdanyola arriben als 8 mesos de vaga indefinida. La plantilla dels centres per a persones amb discapacitat va iniciar el conflicte laboral amb la denúncia d’unes condicions extremadament precàries per a les treballadores que afectaven directament les persones residents.
“El nostre dret a vaga està, a la pràctica, negat i crea una situació paradoxal”, ha explicat Agustín Yáñez, delegat de CGT a la residència Joan XXIII. L’inici de la vaga, i l'establiment d'uns serveis mínims del 100% al tractar-se d'un servei essencial, va obligar a L’Onada Serveis -empresa que gestiona aquest servei públic- a incrementar el nombre de treballadors per tal d’assegurar que es complien les ràtios de professionals en servei per residents. Un fet que ha donat la raó a les delegades de la CGT, que feia anys denunciaven estar treballant per sota de les ràtios legals.
Aquest canvi ha fet canviar els plans de L’Onada per la residència Joan XXIII, hi ha renunciat al contracte que tenia amb el Departament de Drets Socials. Les treballadores es troben ara en una situació “incerta i inestable que precaritza encara més la seva situació”, ha denunciat Sara Martín, delegada de la CGT al centre i membre del comitè de vaga. Per a la CGT, aquesta renúncia respon a una reducció del lucre en haver de contractar més personal per imposició dels serveis mínims decretats.
“No podem permetre que els serveis públics essencials, com ho és la residència Joan XXIII, siguin un servei que alimenti el lucre empresarial, és radicalment contrari a la seva naturalesa”, ha afirmat Yáñez. El delegat ha anat un pas més enllà: “Les empreses retallen i retallen per guanyar concursos públics, patint residents i treballadores les conseqüències. Si retallen, acaben la licitació amb una vaga, perquè la situació és insostenible”.
Per aquest motiu, les delegades de la CGT han reclamat al conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, l'equiparació de les condicions de la plantilla amb les treballadores públiques en els mateixos serveis. La via, asseguren, és “internalitzar la residència i que la Generalitat n’assumeixi la gestió directa”.