CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

Resum informatiu de les Jornades “Precarietats i Migracions” realitzades a Madrid el 24 de Maig de 2008

Dimecres, 28 maig, 2008

UNA JORNADA PELS DRETS DE LES PERSONES IMMIGRANTS

Al voltant de 35 militants de CGT, procedents de Saragossa, València, Terrassa, Almería, Màlaga, Sevilla, Palma de Mallorca i Madrid, així com d'altres organitzacions com Ferine, Coordinadora d'immigrants de Màlaga, ODS Sevilla, Centro Uruguayo Che Guevara. etc… ens vam reunir durant el matí i la tarda del passat dissabte 24, en els locals de CGT a Madrid.


El matí, després d'una revisió històrica i actual de la vergonyosa i injusta legislació en matèria d'estrangeria, es va dedicar completament a exposar experiències de lluita sindical protagonitzades per persones immigrants, i portades a terme des de CGT: temporers (Úbeda), neteja del Metro de Madrid, treballadores de la llar (Mallorca), telemárketing (Madrid), comerç (Almería) i manteniment (Saragossa).

En totes elles es va destacar la importància que persones amb contractes fixos i temporals lluitin coordinadament per elevar els drets socials i laborals dels col·lectius més desfavorits, i per tant, establir lluites i reivindicacions que coimpliquen per igual a autòctons i immigrants, doncs guanyar drets per a qui no els té és l'única garantia d'assegurar els drets de qui els té. La majoria d'aquestes experiències estan travessades a més per les discriminacions de gènere, el que afegix un plus d'explotació a la dona que és treballadora i immigrant.

Es va reflexionar entorn de que la CGT, la seva estructura i l'experiència acumulada dels seus militants sindicals, han de servir com eina perquè l'organització activi la seva implicació real i directa en les reivindicacions d'aquells col·lectius que moltes vegades es veuen impossibilitats per a exercir els seus drets, a l'estar sotmesos al xantatge que suposa l'amenaça de l'acomiadament sense indemnització, o de ser denunciat per la seva falta de papers.

És necessàri un treball constant d'informació de les condicions laborals i de falta de drets que pateixen els/les treballadores/es immigrants, per a trencar la por que és el factor principal que frena la seva capacitat de lluita.

Amb aquestes idees vam tornar a la tarda a escoltar les diferents alternatives de coordinació entre col·lectius i organitzacions d'immigrants per a construir una moviment de lluita pels drets per a tots i totes, més urgent i necessària ara amb el racisme feixista campant oficialment a Itàlia i amenaçant convertir-se en legal en la UE per la ben anomenada Directiva de la Vergonya, que significarà la caça institucional de l'immigrant sense papers.

Es va obrir un intens debat entorn de si l'actual configuració de les classes assalariades suposa o no la necessitat de sindicalitzar la immigració, és a dir, sensibilitzar perquè treballadors i treballadores immigrants s'afiliïn i organitzin les seves lluites des de CGT, o ha de ser CGT una simple estructura de recursos i suports perquè els col·lectius immigrants, i per extensió les persones en condicions sociolaborals precàries, s'organitzin al marge del sindicat.

La CGT, en virtut dels seus acords, aposta clarament per la primera opció, sindicalitzar la immigració, possibilitant estructures flexibles que permetin la lluita coordinada de les persones assalariades en condicions precàries i desregulades. No obstant això la sindicalització del/la immigrant no exclou que la CGT doni suport a les iniciatives d'autoorganització per a la mobilització de les persones immigrants pels seus drets socials, polítics i culturals.

Finalment, ens vam comprometre a veure'ns de nou i a assumir que hem d'estar presents en les pròximes convocatòries de mobilització:

- el 2 de Juny contra l'aprovació pel parlament Europeu de la Directiva de la Vergonya

- el 21 de Juny denunciant les noves presons sense control judicial, els Centre d'Internament d'Immigrants

- el 28 i 29 de Juny contra el Congrés Mundial del Petroli a Madrid

- l'11, 12 i 13 de Setembre, en el Fòrum Social Mundial de les Migracions

Secretaria d'Acció Social Comitè Confederal CGT