CGT Logo

spccc@nullspcgtcatalunya.cat

935 120 481

REUNIÓ DE TRIBUS. Trobada al P.A.R.C. (Persones Afectades per les Retallades a la Cultura)

Divendres, 6 juliol, 2012

La Comissió de Cultura d’AcampadaBCN de Plaça Catalunya, vinculada al moviment 15M, va publicar el 21 de juliol de 2011 un document sobre un Model de Cultura que va nèixer dels principis i propostes debatudes, consensuades i redactades assembleàriament durant dos llargs i intensos
mesos.


Un any després, l’impuls de les polítiques de tall neoliberal expressades en les retallades desmesurades en Cultura -com en molts d’altres àmbits socials-, i els efectes negatius que aquestes tenen sobre les condicions laborals i els contractes professionals de molts treballadors de la cultura, se sumen a la ja precaritzada, inestable i políticament instrumentalitzada situació que arrossega el sector.

En aquest paisatge desolador, clarament dissenyat des de governs i mercats, ens urgeix unir forces i sinergies, des de la cultura i l’educació, per generar un espai d’acció que, d’una banda visibilitzi el conflicte que envolta l’estat de la Cultura, i d’una altra contribueixi a agenciar un conjunt de propostes de canvi d’acord a les demandes actuals.

Els objectius de la trobada, que tindrà lloc el proper diumenge 8 de juliol, tenen com a finalitat:
compartir les preocupacions i ressolucions de conflictes que abasten una part important del sector; amplificar les denúncies; pensar en accions de suport mutu; generar maniobres conjuntes, i establir un espai comú de coordinació i recursos.

.......................................................................................

Programa (https://docs.google.com/file/d/0B7CQ1mfJZnyROXVmMF9oTFlqVmM/edit)

16:00h Inici. Presentació
16:15h – 17h Introducció/cafè. Xerrades a càrrec de:

  • Jorge Luís Marzo. Historiador de l’art, comissari d’exposicions, escriptor i professor. www.soymenos.net
  • Ruben Martínez. Investigador, professor i consultor. Membre fundador de ZZZINC. www.leyseca.net
  • Lluís Cabrera. President i Fundador del Taller de Músics. www.tallerdemusics.com

17h – 19:30h Presentació de col·lectius. Exposició / Propostes / Accions:

AADPC. Associació d'Actors i Directors Professionals de Catalunya
L'AADPC va nèixer l'any 1981 a l'empara de la Llei d'Associacions Sindicals de 1977 i és un organisme, de caràcter professional, sindical, autogestor i autònom que aglutina actors, directors i escenògrafs que desenvolupen la seva activitat a Catalunya.
http://www.aadpc.cat/

ACCA, Associació Catalana de Crítics d'Art
L'Associació Catalana de Crítics d'Art (ACCA) és una associació que agrupa professionals actius en els àmbits de la crítica, la difusió i l'estudi del fet artístic, el comissariat d'exposicions, la museologia, la docència i l'escriptura de l'art.
L'ACCA actua com a associació de caràcter professional i al mateix temps aspira a tenir una presència activa en la vida artística i cultural, generant debat i opinió i exercint d'interlocutora amb institucions i entitats.
http://www.acca.cat/

Ad’EC , Associació d'Escenògrafs de Catalunya
L’Associació d’Escenògrafs de Catalunya va néixer a Barcelona l’any 1998 amb la finalitat d’organitzar, representar i defensar els interessos dels escenògrafs, així com promocionar i difondre el seu treball. El perfil del nostre associat abasta tots aquells professionals que es dediquen a concebre i dissenyar els elements visuals d’una escenificació: escenògrafs, figurinistes, il·luminadors, estilistes, directors d’art i altres especialistes del camp de l’escenografia, ja sigui per espectacles en viu, audiovisuals, exposicions o altres esdeveniments.
http://www.escenografia.org/

Antic Teatre - Espai de Creació
Antic Teatre és un dels referents de l'escena independent actual. Un centre de recursos de les arts multidisciplinars per a la investigació i el desenvolupament de nous llenguatges escènics.
http://www.anticteatre.com/

APCC , Associació de Professionals de Circ de Catalunya
L’Associació de Professionals de Circ de Catalunya (APCC) és una entitat privada, independent i sense ànim de lucre que té l’objectiu de promoure i difondre el circ en la vida cultural, social i econòmica del país. Fundada l’any 2004, l’APCC cohesiona i vertebra el sector des dels seus inicis representant les diferents branques professionals del circ català: artistes,tècnics, empresaris, representants,gerents, directors, dramaturgs,escenògrafs, coreògrafs, crítics, teòrics i docents. Amb gairebé 300 professionals associats, l’APCC representa el sector del circ a Catalunya.
http://www.apcc.cat/

APGCC , Associació de Professionals de la Gestió Cultural de Catalunya
L’APGCC és la plataforma que aglutina els professionals de la gestió cultural de Catalunya provinents de tots els àmbits i especialitats de la gestió cultural.
http://www.gestorcultural.org/

Associació Cultura Social
Associació cultural que treballa per promoure i sensibilitzar una Cultura inclusiva, la participació creativa, el consum responsable i la responsabilidad social. Operen bàsicament des d'Internet per mitjà de les xarxes socials.
http://www.culturasocial.org.es/

Drap-Art
Drap-Art promou el reciclatge creatiu en les seves diverses facetes des de 1995. És un projecte centrat en l’art plàstic que també toca els àmbits d’educació, sostenibilitat, economia i societat. Drap-Art organitza anualment el Festival Internacional de Reciclatge Artístic de Catalunya i realitza exposicions i tallers al llarg de l’any.
Drap-Art és una plataforma d’artistes plàstics emergents i convidats destacats pel seu treball amb escombraries, andròmines i altres deixalles materials i conceptuals.
http://www.drapart.org/

Grup d'Educació de l'AcampadaTRS
El Grup d'Educació de l'AcampadaTRS va sorgir arran del 15M. Un grup de persones de Terrassa implicades en el món de l'Educació ens vam anar trobant i des d'aleshores ens dediquem a informar i sensibilitzar la societat del fet que l'educació és un dret, no un privilegi i que cal lluitar per mantenir aquest dret reconegut a la Declaració Universal dels Drets Humans. Per això, també recolzem les accions que s'emprenen a Terrassa i a d'altres indrets de Catalunya i de l'Estat per pressionar la classe política en defensa d'aquest dret fonamental de la persona al llarg de tota la vida.
http://www.facebook.com/educacio.acampadatrs
http://www.eduacampadatrs.wordpress.com/

Orquestra del Caos
Creada a Barcelona l’any 1994, la Orquestra del Caos és un col·lectiu interdisciplinari d'artistes especialment orientat al desenvolupament de projectes relacionats amb la Música Experimental i Art Sonor. Entre d’altres projectes, gestionen Sonoscop - Arxiu d’art sonor i música experimental, En Red O - Simposi de Música Electroacústica, Alg-O - Mostra de projectes sonors i Zeppelín - Festival d’arte sonor
http://www.sonoscop.net/

PLAQUEM, Plataforma per la qualitat a l'educació musical
Es tracta d’un espai de crítica i recerca de l’educació musical.
La plataforma està formada per professors de música de l’àmbit públic i privat, i va iniciar l’activitat a l’any 2009 després de detectar-se una “bombolla” pedagògica en l’àmbit de les escoles municipals de música a Catalunya.
http://www.plaquem.blogspot.com.es/

Plataforma Aturem Eurovegas
Som un grup d’entitats i ciutadans/es que tenim en comú la preocupació per l’amenaça de la construcció d’un macrocomplex d’oci i joc a Catalunya, concretament al Delta del Llobregat, que està negociant el Govern i la companyia Las Vegas Sands Co.
Aquest projecte de macrocomplex no tan sols afecta al model econòmic i territorial sinó que es presenta també com un espai de cultura. Quin model de cultura volen imposar des d'Eurovegas? quin efectes en el patrimoni cultural comportaria l'implantació d'aquest macrocomplex?
http://www.aturemeurovegas.wordpress.com/

Plataforma CRIM - Creadrors Independents en Moviment
La Plataforma CRIM, Creadors Independents en Moviment, neix a Barcelona l’octubre del 2010. CRIM agrupa més de 50 artistes de les arts escèniques que treballen professionalment en la creació i el desenvolupament de pràctiques i pensament contemporanis, al voltant de la dansa i del cos com a mitjà d’expressió.
La plataforma CRIM sorgeix com un espai d’unió, acció, intercanvi i reflexió entre artistes independents de diverses edats i experiències, amb l’objectiu comú de generar iniciatives que ajudin a millorar, dignificar, enriquir i donar visibilitat a les seves pràctiques artístiques.
http://www.plataformacrim.wordpress.com/

Plataforma SOS Cultura
La Plataforma SOS Cultura per a la defensa dels serveis i equipaments culturals al servei del bé comú, neix de la voluntat de suport mutu i unitat en l’acció de diferents Comitès d’Empresa i delegats sindicals d’institucions culturals públiques o quasi públiques i es vol obrir a la participació individual i col·lectiva de totes aquelles persones o entitats que comparteixin els seus objectius. Col·lectius de treballadores de Liceu, MACBA, MNAC, CCCB, ICUB, TNC i Casa Asia.
http://www.sosculturaplataforma.wordpress.com/

Red de Profesionales de Educación en Museos y Espacios de Arte
Iniciativa que es va impulsar a partir de trobades a Lleó, Madrid i Barcelona amb la participació d'educadors, investigadors i activists de diferents punts de l'estat espanyol per tal de legitimar, dignificar i promoure el debat sobre les pràctiques educatives en museus, espais i projectes d'art. Aquesta xarxa està actualment en estat latent pel que fa a organització i accions, però es manté en contacte per mitjà d'un grup de facebook bastant actiu.
http://www.rpemea.wordpress.com/
http://www.facebook.com/groups/191376810891126

Teatron
Teatron és una plataforma online independent creada per ser utilitzada per artistes, públic i professionals de la creació transdisciplinar que provenen d'una versió expandida de l'escena: l'acció en l'art, la videocreació, el moviment, la paraula, el so, la imatge, el transmèdia, etc.
http://www.tea-tron.com/

TTP, Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics
L’ Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics (TTP) és una associació sense ànim de lucre formada per companyies professionals de teatre (arts escèniques i musicals: dansa, circ, teatre, teatre de carrer, titelles, animació) familiar que va néixer l’any 2000 amb la voluntat de promoure i vetllar per la qualitat del sector a Catalunya.
http://ttp.cat/

Unió d'artistes Animaidea Revolution
Plataforma que reivindica el reconeixement dels drets dels artistes i el lliure exercir creatiu en l'espai públic de tota persona que demostri la seva formació o experiència professional. Remarca i denuncia la manca de respecte i la greu deficiència de drets reals que els artistes haurien de tenir reconeguts i protegits de manera pràctica i estable. I tanmateix reivindica un reconeixement legal pràctic de manera que els artistes professionals, estiguin veritable i totalment protegits amb els mecanismes necessaris funcionant en la realitat quotidiana.
www.facebook.com/groups/unionartistica

XarxaProd
Xarxa d'espais de producció d'arts visuals de Catalunya integrada per: ACVic; BaumannLab; Bòlit; Cacis, El Forn de Calç; Cal Gras; Can Xalant; Centre Cultural La Mercè; Centre d'Art i Natura; CeRCCa; Concèntrica-Espai d’art Moritz; Eina; Experimentem amb l'Art; Hangar; Homesession; IDENSITAT; La Escocesa; La Rectoria; La Xina A.R.T; L'Estruch; Nau Côclea; Nau Ivanow; Priorat Centre d'Art; Espai d'Arts Roca Umbert; tallerBDN; T Art Centre; Telenoika; TPK Art i Pensament Contemporani.
http://www.xarxaprod.cat/

19:30h – 21h Debat obert. Propostes d’acció col·lectives.

Us esperem!

http://phobos.xtec.cat/iesverdaguer/images/varis/situacio.gif
http://www.ub.edu/geocrit/fig60.htm

.......................................................................................
15M: CULTURA ACAMPADA BARCELONA

GRUP FACEBOOK: Cultura Acampada Barcelona
http://www.facebook.com/groups/acampadabcncultura
FACEBOOK: Culturaacampadabcn
http://www.facebook.com/culturaacampadabcn
EVENT FACEBOOK: http://www.facebook.com/events/319661344789866
BLOG: http://culturaacampadabcn.wordpress.com/
TWITTER: @CulturaBCN
https://twitter.com/CulturaBCN
WEB 15M: http://www.acampadadebarcelona.org/es/comisiones/cultura

DECLARACIÓ DE LA COMISSIÓ DE CULTURA D'ACAMPADABCN DE PLAÇA CATALUNYA
http://culturaacampadabcn.wordpress.com/declaracio-declaracion/declaracio_comissio_cultura_acampadabcn