Robant a uns per satisfer a uns altres: el govern regala 12.000 milions més als culpables de la crisi
Un dia després que els consells d'administració de Cajastur, CAM, Extremadura i Cantàbria aprovessin el protocol de la seva fusió a través del Sistema Integral de Protecció (SIP), el president de l'alacantina, Modest Cresp, va confirmar que l'operació comptarà amb uns ajuts públics de 1.600 milions d'euros.
Aquest import, que es concretarà en les pròximes dues setmanes, eleva a uns 12.000 milions el cost del sanejament del sector financer del nostre país. La factura, previsiblement, augmentarà amb les integracions que encara estan en fase estudi.
Bona part d'aquesta quantitat serà aportada pel Fons de Garantia de Dipòsits (FGD) de les pròpies caixes|capses. Aquest instrument afrontarà tots els recursos que es destinin a l'intervinguda Caja Casteilla- La Mancha (CCM). Ja ha aportat 1.300 milions en la compra de participacions preferents per tornar la solvència a la caixa manxega i uns altres 1.500 milions en una línia de liquiditat.
En els pròxims cinc anys assegurarà impagaments de la caixa per import de 2.475 milions, segons les condicions del contracte d'adjudicació a Cajastur. La resta del sanejament correrà a càrrec del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (Frob), pel que aquesta eina es farà càrrec de, almenys, 6.400 milions.
Del total, la CajaSur de nou intervinguda s'emportarà un mínim de 1.500 milions, encara que la quantia podria ascendir a 3.000 milions en funció del forat que Nomura i els nous gestors del Banc d'Espanya destapin. En operacions concretes de fusió, els imports que desemborsarà el Frob són inferiors, a excepció del projecte de rescat de la CAM a través de Cajastur.
El supervisor aplica la màxima del menor cost possible per a la reordenació del sistema. Aquesta és una de les seves obsessions.
Oportunitat del Frob
L'alacantina va anunciar que la creació d'aquest Sip requerirà 1.600 milions, encara que el seu president va desvincular aquest import a una necessitat. Cresp va indicar que les quatre entitats pretenen "aprofitar l'oportunitat que els brinda el Frob".
Aquesta unió, a la qual s'adherirà CCM en el moment en què sigui absorbida per Cajastur, se sotmetrà a votació de les assemblees el mes de setembre, encara que a mitjan juny formalitzaran la petició dels recursos, perquè arribi a temps a Brussel·les, que ha donat de termini per reclamar els fons públics fins al 30 del pròxim mes. Expliquen|Compten amb l'assessoria d'Analistes Financers Internacionals (AFI), consultora pertanyent a Estalvi Corporació, filial de les cajasde estalvis.
La SIP de CAM i Cajastur demanarà entre 1.500 i 1.600 milions al FROB
Una vegada que els consells de les quatre entitats han donat el vistiplau a la seva integració, es comencen a perfilar els detalls de la fusió freda que integrarà a la CAM, Cajastur, Caja Cantàbria i Caja Extremadura.
Segons han indicat avui els seus presidents, esperen tancar l'operació el setembre, mes en què convocaran les seves assemblees generals per donar el vistiplau definitiu a la creació del SIP (Sistema Institucional de Protecció). Però abans d'això, el pròxim 14 de juny els consells d'administració aprovaran el contracte d'integració, que un dia després faran arribar al Banc d'Espanya.
D'altra banda, el president de la CAM, Modest Cresp, va informar que la nova entitat sol·licitarà 1.600 milions d'euros al FROB, la xifra que es venia remenant, mentre que el president de Caixa Cantàbria, Enrique Ambrosio, va indicar que l'import que es demanaran 1.500 milions d'euros.
>>> Article extret de Kaosenlared. Font: El economista.